ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Έκρηξη νοσηλευτών: μαζικές απολύσεις μέσα από την αξιολόγηση

Η αξιολόγηση, αποτελεί ένα ακόμη οριζόντιο μέτρο στην κατεύθυνση περιορισμού  του συνολικού αριθμού καθώς και του μισθολογικού κόστους των Δημοσίων Υπαλλήλων, καθώς ως τέτοιους αντιμετωπίζει η Ελληνική Πολιτεία και τους Έλληνες Νοσηλευτές!
Έκρηξη νοσηλευτών: μαζικές απολύσεις μέσα από την αξιολόγηση

Το ότι η χώρα μας διαθέτει τους λιγότερους νοσηλευτές από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ είναι γνωστό, διαθέτουμε μόλις 3,3 νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους , την ώρα που οι χώρες του ΟΟΣΑ διαθέτουν 8,8 νοσηλευτές για τους ίδιους πάντα κατοίκους.


Αυτό όμως που δεν είναι ευρέως ίσως γνωστό, είναι το γεγονός ότι ακριβώς αυτή η υποστελέχωση στην χώρα μας, έχει ως αποτέλεσμα η θνησιμότητα στον χώρο του νοσοκομείου, να αγγίζει το 30%, σύμφωνα με το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Το «κερασάκι» στην τούρτα της περίθαλψης που βάζει τώρα η κυβέρνηση και ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και εις εκ των πρωταγωνιστών της εκτέλεσης της μνημονιακής πολιτικής, υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, είναι η αξιολόγηση σε όλο το ιατρικό και παραιατρικό προσωπικό.

Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.) καταγγέλλει τις Πολιτικές Ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης διότι επιχειρούν για μια ακόμη φορά, όπως αναφέρει, να εξαπατήσουν τόσο τον Ελληνικό λαό όσο και τους δανειστές της χώρας, προσποιούμενοι δήθεν την εισαγωγή της κατ’ όνομα και μόνο «Αξιολόγησης» ως τη μείζονα μεταρρύθμιση στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η αξιολόγηση αυτή, δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά μέτρο για απολύσεις.


Η Ομοσπονδία στηλιτεύει το εγχείρημα της δήθεν αξιολόγησης, και αναρωτιέται «πως είναι δυνατόν να γίνει αξιολόγηση σε μία χώρα που απουσιάζει το επαγγελματικό management και οι διοικήσεις βρίθουν από κομματικά στελέχη και πλαστά πτυχία» προσθέτοντας παράλληλα, ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει καταθέσει 10 φορές σχέδιο αξιολόγησης.


Σε ότι αφορά το Νοσηλευτικό Προσωπικό που υπηρετεί στα Δημόσια Νοσοκομεία, είναι κοινώς παραδεκτό ότι η υποστελέχωση αγγίζει τα όρια της επικινδυνότητας, τονίζει η Ομοσπονδία και προσθέτει: «Οι αναλογίες Νοσηλευτών – ασθενών στην Ελλάδα, ούτε καν με αναλογίες τριτοκοσμικών χωρών μπορούν να συγκριθούν. (Πηγή : http://www.oecd.org/els/health-systems/Health-at-a-Glance-2013.pdf).

Την ίδια στιγμή, συνεχίζει η Ομοσπονδία των Νοσηλευτών, «σύσσωμος ο Τύπος αλλά και η Ελληνική κοινωνία βοούν για τον υπεράνθρωπο αγώνα που δίνουν καθημερινά οι Νοσηλευτές των Δημόσιων νοσοκομείων, προκειμένου αυτά να παραμένουν ανοιχτά, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στους πλέον αδύναμους συμπολίτες μας. Με έκπληξη λοιπόν, διαπιστώνουμε ότι στο πρόσφατα ψηφισθέν νομοθετικό πόνημα 4250/2014 και στη σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε για την «αξιολόγηση», εκ προοιμίου θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι το 15 % των συναδέλφων μας είναι ΑΧΡΗΣΤΟΙ και το 60% ΜΕΤΡΙΟΙ, ενώ μόλις το 25% θα βαθμολογηθούν ως άριστοι (ή μήπως αρεστοί!)».


Και συνεχίζει η (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.):


Σε ένα σύστημα από το οποίο απουσιάζει παντελώς το επαγγελματικό management, με τις Διοικήσεις να καταλαμβάνονται ως λάφυρο ακόμα και σήμερα από κομματικούς τοποτηρητές – κατόχους πλαστών πτυχίων, σε ένα σύστημα χωρίς περιγραφή θέσεων, κοινώς καθηκοντολόγιο, χωρίς στοχοθεσία και μετρήσιμους δείκτες, η Ελληνική Κυβέρνηση για άλλη μια φορά κατά παγκόσμια πρωτοτυπία επιχειρεί να «αξιολογήσει» το Νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας με όρους Δημόσιας Διοίκησης!


Και με περισσό θράσος, τολμά να αποκαλεί αυτή τη φαρσοκωμωδία… μεταρρύθμιση, την ώρα που η Ομοσπονδία μας έχει καταθέσει αρμοδίως τουλάχιστον 10 φορές την τελευταία πενταετία (μάταια βεβαίως όπως αποδεικνύεται!) σχέδιο αξιολόγησης προς διαβούλευση, βασιζόμενο σε αντικειμενικά, μετρήσιμα κριτήρια που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης από κανέναν. Στην ουσία, η εφαρμογή του ν. 4250/2014 στο χώρο της Υγείας αποτελεί ένα ακόμη οριζόντιο μέτρο στην κατεύθυνση περιορισμού του συνολικού αριθμού καθώς και του μισθολογικού κόστους των Δημοσίων Υπαλλήλων, καθώς ως τέτοιους αντιμετωπίζει η Ελληνική Πολιτεία και τους Έλληνες Νοσηλευτές!


Θεωρούμε δεδομένο ότι όλοι οι συνάδελφοί μας που από θέση ευθύνης θα εμπλακούν σ’ αυτή τη διαδικασία της ψευτο-αξιολόγησης για τα μάτια των Κουτόφραγκων , να τιμήσουν τον ιδρώτα των Νοσηλευτών της βάρδιας και δεν θα υπακούσουν στις άνωθεν οδηγίες που προσβάλλουν εκτός από τη νοημοσύνη, την επαγγελματική τιμή και την επιστημονική υπόληψη ενός ολόκληρου Κλάδου που μέχρι σήμερα το μόνο που γνωρίζει καλά είναι να εισφέρει από το υστέρημα των σωματικών και ψυχικών του δυνάμεων «για το καλό του αρρώστου…»

Διαβάστε ακόμη:

Αξιολόγηση γιατρών και νοσηλευτών: μία ακόμη αφορμή για απολύσεις




Μαζική προσφυγή στα δικαστήρια των γιατρών για ακύρωση της διαθεσιμότητας

Η Μέρκελ ζητά βαθειές παρεμβάσεις στην υγεία

Αλαλούμ και επικίνδυνες καταστάσεις με το νέο κύμα διαθεσιμότητας




«Καταρρέει» το Σισμανόγλειο λόγω της διαθεσιμότητας 61 γιατρών




Εξηγήσεις στη Βουλή θα δώσει ο Άδωνις για τη διαθεσιμότητα

Εκτός εφημερίας οι Αγ. Ανάργυροι, σε κίνδυνο οι καρκινοπαθείς

Διώχνουν νεφροπαθείς από το «Αγ. Όλγα», λόγω διαθεσιμότητας των γιατρών

“Κινητικότητα” για καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς από σήμερα, λόγω διαθεσιμότητας των γιατ


Παρομοιάζουν με λιμό την λιτότητα στην Ελλάδα

Σοκαρισμένοι Ευρωπαίοι γιατροί από την πολιτική «εθνικής γενοκτονίας»

Η τραγωδία της Υγείας των Ελλήνων βασικό θέμα στα διεθνή Μέσα

Lancet: Προειδοποίηση επιστημόνων για τις επιπτώσεις από τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα

Η σταύρωση της Υγείας των Ελλήνων