ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μελέτη για την απόδοση των νοσοκομείων σε… εκδοτική εταιρεία και άλλες “πελατειακές” αποφάσεις

Παραφράζοντας τη φράση του Αίσωπου, ο πρόεδρος της Ομοπσονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Δημήτρης Βαρνάβας αποκαλύπτει τρεις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας που προκαλούν.
Μελέτη για την απόδοση των νοσοκομείων σε… εκδοτική εταιρεία και άλλες “πελατειακές” αποφάσεις

Παραφράζοντας τη φράση του Αίσωπου, ο πρόεδρος της Ομοπσονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Δημήτρης Βαρνάβας αποκαλύπτει τρεις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας που προκαλούν.


Με τη φράση “των οικιών ημών εμπιπραμένων υμείς Άδωνιν” (εδώ καίγονται τα σπίτια μας και εσείς Άδωνι…) ο κ. Δ. Βαρνάβας μιλά για τη δόξα του πελατειακού κράτους.


Πρόκειται για δύο ενέργειες σχετικά με τις προσλήψεις γιατρών και μία απόφαση του γεν. Γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Π. Καλλίρη με την οποία ανατίθενται σε εταιρεία εκδόσεων, η μελέτη για την απόδοση των δημόσιων νοσοκομείων.


Στην προκήρυξη των επικουρικών γιατρών δεν περιέλαβε ότι ζήτησαν τα νοσοκομεία για να καλύψουν τις εξαιρετικά μεγάλες ανάγκες τους. “Θα προκηρύξει – αναφέρει ο κ. Δ. Βαρνάβας - τις θέσεις που του ζήτησαν οι κομματικοί του φίλοι και ας μη χρειάζονται. Ας διαμαρτύρονται ακόμη και διοικητές νοσοκομείων που ο ίδιος διόρισε”.


Είναι χαρακτηριστική η επιστολή της διοικήτριας του νοοσκομείου Αττικόν κας. Ευαγγελίας Γιαννακάκου προς το Διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, στην οποία επισημαίνει την έκπληξή της γιατί στην πρόσφατη προκήρυξη θέσεων επικουρικών γιατρών, δεν περιλαμβάνονται θέσεις επικουρικών γιατρών, ειδικοτήτων που είχε ζητήσει κατά προτεραιότητα, όπως παθολόγοι και πνευμονολόγοι.


“Το νοσοκομείο – αναφέρει η κα. Γιαννακάκου - στα υποβληθέντα αιτήματά του είχε σταθμίσει τις άμεσες ανάγκες του προκειμένου να ενισχυθούν καίριες θέσεις όπως η ενίσχυση του ΤΕΠ και οι εσωτερικές εφημερίες των κλινικών. Φαίνεται καθαρά ότι δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν οι απαιτήσεις ου νοσοκομείου και δεν υποστηρίχθηκαν δεόντως οι άοκνες προσπάθειες της διοίκησης που προσπαθεί εκ των ενόντων να εξορθολογήσει τις υφιστάμενες δύσκολες καταστάσεις”.


Δείτε εδώ το έγγραφο της διοικήτριας του νοσοκομείου Αττικόν


Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί και το έγγραφο του υπουργού Υγείας προς το νοσοκομείο Λαικό, όπου ζητά να ολοκληρωθεί άμεσα “η διαδικασία κρίσης και επιλογής της θέσης Επιμελητη Β’ Οροπεδικής, λόγω άμεσως και επιτακιτκών αναγκών”. Σχολιάζοντας ο κ. Δ. Βαρνάβας την απόφαση αυτή, τόνισε ότι “πολλά νοσοκομεία δεν έχουν ούτε ένα καρδιολόγο, αλλά ο 7ος ορθοπεδικός σε κλινική στο κέντρο της Αθήνας είναι για τον υπουργό Υγείας άμεση προτεραιότητα”.

Δείτε εδώ την εξαιρετικά επείγουσα επιστολή του υπουργού Υγείας προς το Λαικό νοσοκομείο.


Τα μεγαλύτερα ερωτηματικά όμως προκαλεί η απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Πελοπίδα Καλλίρη, με την οποία γίνεται απ ευθείας ανάθεση, κατόπιν διαρπαγματεύσεων για την κατάθεση «Εμπειρογνωμοσύνης για την Οικονομική και Λειτουργική Απόδοση των δημόσιων νοσοκομείων για τα έτη 2012-2013, στην κα. Ψιακή Χρυσάνθη και ΣΙΑ Ε.Ε. (εκδόσεις «Ελεύθερη Σκέψις» που εξειδικεύονται σε εκδόσεις όπως π.χ. οι Κοκκινοι Λύκοι-Το χρονικόν της Αντεθνικής Ανταρσίας.


Δείτε εδώ την απόφαση του γεγ. Γραμματέα κ. Π. Καλλίρη