ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημιουργία φορέα για την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Στην δημιουργία φορέα ο οποίος θα αναλάβει να αναπτύξει το δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο οποίος θα υποστηρίξει το έργο του ΕΟΠΥΥ.
Δημιουργία φορέα για την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Στην δημιουργία φορέα ο οποίος θα αναλάβει νααναπτύξει το δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προσανατολίζεται ηηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως τόνισε σήμερα 19 Σεπτεμβρίου σε κεντρικόξενοδοχείο ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, στα πλαίσια του 12ουΣυνεδρίου HealthWorld τουΕλληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με κεντρικό τίτλο: «Από το Μνημόνιοστην Ανασυγκρότηση».

Ο φορέας αυτός θα συνεργαστεί με τον ΕΟΠΥΥπροκειμένου να υπάρξουν αποδοτικά αποτελέσματα, ενώ ο Οργανισμός θα πρέπει ναοδηγηθεί σε κλειστό προυπολογισμό. Τις επόμενες εβδομάδες επίσης, ο υπουργός θακαταθέσει στην βουλή το νομοσχέδιο για τα φάρμακα – το οποίο θα περιλαμβάνειμεταξύ άλλων την πολιτική ανάπτυξης για τα γενόσημα καθώς και κίνητρα σεφαρμακοποιούς και γιατρούς, ενώ ευρύτερος στόχος είναι η εξοικονόμηση της φαρμακευτικήςδαπάνης. Αναφορικά με το clawback,

(μηχανισμός αυτόματης επιστροφής όταν υπάρχει υπέρβαση της φαρμακευτικήςδαπάνης) ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε το μέτρο σοβιετικού τύπου πλην όμως αναγκαίο.

Αναφερόμενος στον ερχομό της Τρόικας- με τους εκπροσώπουςτων οποίων θα συναντηθεί την Δευτέρα ενώ με το τεχνικό κλιμάκιο αύριο Παρασκευή20 Σεπτεμβρίου- τόνισε ότι οι πιστωτές μας δεν μας λένε να κόψουμε μόνο από την υγεία. Οι περικοπές μπορεί ναπροέλθουν από την άμυνα από το δημόσιο κλπ. Το ζήτημα είναι ότι βρισκόμαστε σεμία κρίσιμη καμπή, συνέχισε, και ότι θα πρέπει να βρούμε τρόπους να βγούμε απότην ύφεση και να διαχειριστούμε το χρέος μας.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι θα δώσει στην δημοσιότητα ταονόματα γιατρών οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει υπερβάσεις στις διαγνωστικέςεξετάσεις, με αποτέλεσμα να εκτοξεύεται αντίστοιχα και η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ.