ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πραγματικότητα το πρώτο Κέντρο Πρόληψης Υγείας στο Μαρούσι

Το πρώτο και κεντρικό Κέντρο Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας) όλης της Ελλάδας εγκαινίασε την Τετάρτη στο Μαρούσι, ο Πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) και υποψήφιος Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου.

Πραγματικότητα το πρώτο Κέντρο Πρόληψης Υγείας στο Μαρούσι

Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα, που μετά από μακροχρόνιους αγώνες, με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΕΔΔΥΠΠΥ, δημιουργείται ένα θεσμοθετημένο αυτοδιοικητικό πλαίσιο, το ΚΕΠ Υγείας, το οποίο, τόσο σε δημοτικό όσο και σε διαδημοτικό επίπεδο, θα αναλάβει την παρακολούθηση της υγείας του πληθυσμού και την εκτίμηση του κινδύνου νόσησης από θανατηφόρες ασθένειες και νοσήματα φθοράς, σε μία βάση επιδημιολογική, αναλύοντας στην κάθε τοπική κοινωνία τα ανθρωπογεωγραφικά στοιχεία και τους παράγοντες κινδύνου σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες στόχους.

Το ΚΕΠ Yγείας του Δήμου Αμαρουσίου θα λειτουργεί καθημερινά, στην οδό Κηφισίας 108 στο Μαρούσι, με εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό, που θα ενημερώνει τους πολίτες σε θέματα που αφορούν την υγεία τους, θα παρέχει πληροφορίες για την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας της περιοχής του Αμαρουσίου και θα ευαισθητοποιεί υγιείς πολίτες προς την αποφυγή σοβαρών και θανατηφόρων νοσημάτων. Παράλληλα, θα παρέχει τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, μέσα από εξετάσεις που κρίνονται απαραίτητες σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες-στόχους, βάσει των διεθνών πρωτοκόλλων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκειμένου να ανιχνευθούν έγκαιρα νοσήματα που υπάρχουν, αλλά ακόμη δεν έχουν δώσει συμπτώματα. To screening αυτό θα εντοπίσει στο γενικό πληθυσμό τους πολίτες «υψηλού κινδύνου» για την εμφάνιση μίας νόσου και θα δρομολογήσει την έγκαιρη διάγνωση και έγκαιρη θεραπεία, διασφαλίζοντας την καλύτερη πρόγνωση για την υγεία και τη ζωή του πολίτη.

Κατά την τέλεση των εγκαινίων ο κ.Πατούλης δήλωσε: «Εγκαινιάζουμε σήμερα το πρώτο, τα πρότυπο ΚΕΠ Υγείας της Ελλάδας στο Μαρούσι. Δημιουργούμε ένα φιλόξενο και προσβάσιμο χώρο, που θα παρέχει τη δυνατότητα της προληπτικής ιατρικής σε όλους τους Μαρουσσιώτες. Ο Δήμος Αμαρουσίου χαράζει πλέον στην Ελλάδα, μέσα από το θεσμό των ΚΕΠ Υγείας, μια καινούρια στρατηγική στην Πρόληψη και Προαγωγή της Υγείας των πολιτών. Εμείς βάλαμε τα θεμέλια, δουλέψαμε σκληρά και έτσι θα συνεχίσουμε γιατί ο στόχος μας είναι: να έχουμε υγιείς συμπολίτες...Και είμαστε περήφανοι που ως Δημοτική Αρχή που σήμερα μπορούμε σήμερα να πούμε ότι το πετύχαμε!!!»

Η καινοτομία των ΚΕΠ Υγείας εμπίπτει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Δημιουργία και δικτύωση δημοτικών Κέντρων Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας) για την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής Υγείας» που υλοποιείται στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013 με τη συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και εθνικών πόρων.