ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ο μετασχηματισμός των Ψυχιατρείων στην ατζέντα της Κ. Παπακώστα

Επανέρχεται και πάλι το θέμα της αλλαγής και του μετασχηματισμού των Ψυχιατρείων, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε για το θέμα αυτό η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου.

Ο μετασχηματισμός των Ψυχιατρείων στην ατζέντα της Κ. Παπακώστα

Στη συνάντηση μετείχαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Πελοπίδας Καλλίρης, ο Γενικός Δ/ντής Οικονομικών Υπηρεσιών Θεόδωρος Κομματάς, η Προϊσταμένη της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας, Φωτεινή Κουλούρη, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Βασίλης Τσιτομενέας, στελέχη της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας, στελέχη της ΕΥΤΥΚΑ, στελέχη του μηχανισμού υποστήριξης υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ενώ από πλευράς νοσοκομείων παρευρέθηκαν: ο Διοικητής του ΨΝΑ & Δρομοκαϊτείου, Παύλος Θεοδωράκης, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Δρομοκαϊτείου, Ισίδωρος Πρώιος, ο Αναπληρωτής Διοικητής του Δρομοκαϊτείου Αθανάσιος Θεοχάρης, και η Αναπληρώτρια Διοικήτρια του ΨΝΘ, Σταυρούλα Γιαννούτσου.

Κατά τη συνάντηση, αποτυπώθηκαν τόσο οι ενέργειες που έχουν ήδη γίνει, όσο και οι απαιτούμενες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας του μετασχηματισμού των νοσοκομείων και δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες, ώστε να επισπευτεί ο χρόνος υλοποίησης.

Η Υφυπουργός επεσήμανε ότι «ο μετασχηματισμός των εναπομεινάντων Ψυχιατρικών Νοσοκομείων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της υλοποίησης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, καθώς και σημαντική προτεραιότητα στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, η οποία υπαγορεύεται τόσο από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου Συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας, με τον Επίτροπο Andor, όσο και από την ίδια τη φιλοσοφία της Κοινοτικής Ψυχιατρικής, αλλά και τα διεθνή πρότυπα ποιότητας. Όπως σημείωσε, ήδη με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4272/2014 έχουν ληφθεί τα απαραίτητα θεσμικά μέτρα. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή δεν ανάγεται απλά στις διοικητικές πράξεις, αλλά στηρίζεται σε μια συνολική αλλαγή του θεραπευτικού παραδείγματος στον τομέα της ψυχικής υγείας. Στόχος είναι η μετάβαση, από την ασυλικού τύπου ψυχιατρική φροντίδα των ψυχικά πασχόντων, στην ανάπτυξη και εδραίωση ενός ολοκληρωμένου και συντονισμένου δικτύου κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, που υπακούει στην αρχή της τομεοποίησης.

Τέλος, η Υφυπουργός υπογράμμισε ότι η ευάλωτη ομάδα των ψυχικά πασχόντων συνανθρώπων μας χρειάζεται διαρκώς τις υπηρεσίες των ικανότατων και έμπειρων επαγγελματιών, οι οποίοι στελεχώνουν τις αντίστοιχες δομές και δράσεις, τόσο των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων όσον και των κοινοτικών δομών. Όπως ανέφερε, απαιτείται σωστός συντονισμός των δράσεων, ανάπτυξη συνεργειών σε όλο το εύρος των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, καθώς και αξιοποίηση τόσο της διεθνούς πρακτικής, όσο και της πρόσφατης εμπειρίας της χώρας μας από την επιτυχή κατάργηση των λοιπών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.

Διαβάστε επίσης

Παπακώστα: μέχρι τέλος του 2015 η αποασυλοποίηση με επιπλέον χρηματοδότηση 30 εκατ. ευρώ

Ποιος δεν θέλει να προχωρήσει η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα;