ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η ΕΙΝΑΠ στα κάγκελα για το νομοσχέδιο της ΕΣΑΝ

Την πλήρη αντίθεσή τους σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ΕΣΑΝ, εκφράζουν για ακόμη μία φορά οι γιατροί Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) σημειώνοντας ότι αυτό που σχεδιάζεται από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είναι μέχρι το 2020 τα νοσοκομεία να είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενα με μηδενική κρατική χρηματοδότηση.

Η ΕΙΝΑΠ στα κάγκελα για το νομοσχέδιο της ΕΣΑΝ

Η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά και απροειδοποίητα, χωρίς κανέναν απολύτως διάλογο και παρά την ομόφωνη αντίθεση όλων των συνδικαλιστικών οργάνων έφερε στη Βουλή νομοσχέδιο για τη σύσταση Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Α.Ε. (Ε.Σ.Α.Ν. Α.Ε.) με μετόχους τα Δημόσια Νοσοκομεία, τις Ιδιωτικές Κλινικές και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Αυτό αποτελεί το τελευταίο βήμα πριν από την οριστική απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ και συνεχίζει:

«πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο, ένα σταθμό, στη μακρά πορεία περικοπής των κρατικών δαπανών για την υγεία, τη σταδιακή αποτίναξη της ευθύνης του κράτους για την υγεία του λαού και τη μετατροπή της σε ατομική ευθύνη, τη μείωση των δωρεάν παροχών και την αύξηση της ανταποδοτικότητας των δημόσιων υπηρεσιών». Και συνεχίζει:

«Σχεδιάζουν, στην τιμή της ιατρικής πράξης να ενσωματώσουν και τις αμοιβές του προσωπικού των νοσοκομείων, ώστε το κράτος να απαλλαγεί και από το λεγόμενο «εργασιακό κόστος», όπως ισχύει σε πολλές χώρες στην Ε.Ε. Οι συνέπειες είναι ολοφάνερες για τους ασθενείς, για τους υγειονομικούς συνολικά και, φυσικά, για τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Όχι μόνο εκφράζουμε την αντίθεσή μας, αλλά θα αγωνιστούμε μαζί με τους ασθενείς μας και με όλο το λαό για τη μη εφαρμογή τέτοιων μέτρων»
Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ μάλιστα, καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς και όλους τους φορείς υγειονομικών σε στάση εργασίας και συγκέντρωση στη Βουλή την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Ο νόμος θα ακυρωθεί στην πράξη, τονίζει η ΕΙΝΑΠ. Να σημειωθεί, ότι το νομοσχέδιο, έχει ήδη περάσει την πρώτη ανάγνωση από την Βουλή.

Διαβάστε ακόμη:

Αντίθετοι οι γιατροί στο ενιαίο Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων

Έκρηξη ΣΥΡΙΖΑ: Η ΕΣΑΝ θα καταργήσει και άλλες μονάδες του ΕΣΥ