ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Βορίδης: Ελεγκτικό εργαλείο η μείωση των διαγνωστικών εξετάσεων & προστασία των έντιμων γιατρών

Την πολιτική των περικοπών στις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ υπεραμύνθηκε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, σημειώνοντας ότι η εν λόγω απόφαση, αφορά ένα καθαρά ελεγκτικό εργαλείο και πεδίο εξορθολογισμού των δαπανών.

Βορίδης: Ελεγκτικό εργαλείο η μείωση των διαγνωστικών εξετάσεων & προστασία των έντιμων γιατρών

Η εν λόγω απόφαση- η οποία τίθεται σε ισχύ στο τέλος του μήνα- σύμφωνα με τον υπουργό, αποτελεί κλειστό πεδίο με στόχο την παρακολούθηση της εξέλιξης της δαπάνης με διαγνωστικό περιορισμό. Υπογράμμισε, ότι οι ασθενείς θα μπορούν να πραγματοποιούν ελεύθερα τις διαγνωστικές τους εξετάσεις στις δημόσιες δομές, ενώ ο περιορισμός θα υπάρχει μόνο για τον ιδιωτικό τομέα και για το ΠΕΔΥ.

Ο περιορισμός λοιπόν στις διαγνωστικές εξετάσεις γίνεται καθαρά για έλεγχο της δαπάνης, και προστασίας του έντιμου γιατρού, η οποία εκτοξεύτηκε τόσο το 2013 όσο και το πρώτο εξάμηνο του 2014, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, ο οποίος έδωσε τα εξής στοιχεία:

Το 2012 η δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις ανήλθε σε 312 εκατ. ευρώ, το 2013 έφθασε τα 500 εκατ.ευρώ και το πρώτο εξάμηνο του 2014 η υπέρβαση αγγίζει τα 340 εκατ. ευρώ σε μία προϋπολογισμένη δαπάνη ύψους 323 εκατ. ευρώ.

Εάν δεν υπάρξει παρέμβαση, η δαπάνη αυτή θα κατέληγε στα 700.000.000, τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ακόμη, ότι «Δεν είναι ζήτημα προϋπολογισμού η παρέμβασή μας. Ο ΕΟΠΥΥ έχει κλειστό προϋπολογισμό. Είτε 700.000.000 είναι η δαπάνη, είτε 800.000.000 είναι η δαπάνη είτε 350.000.000 είναι η δαπάνη, ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώσει τον κλειστό του προϋπολογισμό, τα 323.000.000».

Η παρέμβαση αυτή όμως, σύμφωνα με τον κ.Βορίδη, στοχεύει κυρίως στο να προστατεύσει τον έντιμο, συγκροτημένο, σοβαρό γιατρό ο οποίος δεν γράφει ό,τι να είναι και αυτή είναι η μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών έναντι αυτών που ουσιαστικά κάνουν προκλητή συνταγογράφηση και εν συνεχεία με την εφαρμογή του μηχανισμού της αυτόματης επιστροφής, το λεγόμενο claw back, την υπέρβαση της δαπάνης κατανέμεται σε όλους. Αυτό είναι μέτρο για να προστατέψει τον έντιμο γιατρό.

Υπεραμυνόμενος δε της πολιτικής των περικοπών, ο κ. Βορίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν ξέρω ιατρική, οι επιστημονικές εταιρείες έδωσαν τα στοιχεία για το πότε θα πρέπει να γίνεται μια προληπτική εξέταση». Ωστόσο κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, δεν απάντησε γιατί το τεστ Pap θα πρέπει να το πραγματοποιούν οι γυναίκες κάθε τρία χρόνια, όταν όλοι οι γιατροί και οι επιστημονικές εταιρείες το συνιστούν κάθε χρόνο στις γυναίκες άνω των 40 ειδικά. Πάντως οι κατευθυντήριες γραμμές όπως υπογράμμισε, είναι σύμφωνες με την αμερικάνικη υπηρεσία πρόληψης, τον αμερικάνικο σύλλογο μαιευτήρων-γυναικολόγων και την αμερικάνικη ογκολογική εταιρία.

Γενικότερα για την υπουργική απόφαση, σημείωσε ότι έχει βιβλιογραφική αναφορά.

Ο υπουργός προανήγγειλε επίσης και ποινές, σε όσους γιατρούς γράφουν ανεξέλεγκτα και χωρίς αιτιολογία εξετάσεις.

Πάντως ο υπουργός Υγείας δεν απέκλεισε το γεγονός να υπάρξουν κάποιες τροποιήσεις, αφού ξεκινήσει όμως να «τρέχει» η απόφαση.

Τι λέει η ΟΕΝΓΕ

Την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν για ακόμη μία φορά οι νοσοκομειακοί γιατροί, καλώντας και τους πολίτες να αντιδράσουν δυναμικά στις περικοπές αυτές που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και τη ζωή των συνανθρώπων τους και τονίζοντας ότι θα καταγγείλουν τις περικοπές στα διεθνή ιατρικά όργανα.

«Οι περικοπές στις διαγνωστικές εξετάσεις», σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, «που έγιναν βάσει πρόσφατης απόφασης του υπουργού Υγείας, είναι παντελώς απαράδεκτες. Πρόκειται για εξετάσεις που συμβάλλουν στην πρόληψη σοβαρών νοσημάτων, όπως το test Pap και οι εξετάσεις καρκίνου του προστάτη και αποτελούν τεράστια επιτεύγματα στην ιατρική επιστήμη. Είναι τραγικό η κυβέρνηση εν μία νυκτί να διαγράφει αυτές τις εξετάσεις για οικονομικούς και μόνον λόγους, αφήνοντας τους πολίτες απροστάτευτους απέναντι σε θανατηφόρα νοσήματα».

Η ΟΕΝΓΕ προτίθεται να καταγγείλει τις περικοπές των προληπτικών εξετάσεων στα διεθνή ιατρικά όργανα, ζητώντας την επέμβασή τους, ώστε να πάψει επιτέλους η ανερμάτιστη και εγκληματική πολιτική περικοπών στην υγεία.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ

Την πρόσήλωσή του στην μείωση των δαπανών και στον εξορθολογισμό με κάθε τρόπο, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός, μιλώντας στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή του «ΣΚΑΪ 100,3». Δήλωσε συγκεκριμένα ο κ.Κοντός: «... προληπτικά δεν κάνουμε εξετάσεις μην τυχόν βρούμε κάτι. Η ιατρική θέτει συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια και μέσα σε συγκεκριμένους χρόνους...».

Από το απόσπασμα αυτό αλλά και από το Δελτίο Τύπου στις 8 Σεπτεμβρίου 2014, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Οργανισμού, προκύπτει η προσήλωση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, του Οργανισμού και του Υπουργείου Υγείας στην αναγκαιότητα, στην προτεραιότητα και στην αποζημίωση όλων των αναγκαίων προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων με κανόνες, όμως, και κριτήρια που θέτει η ελληνική και διεθνής ιατρική βιβλιογραφία.

Διαβάστε ακόμη:

Ο ΕΟΠΥΥ δικαιολογείται για τις διαγνωστικές εξετάσεις: Οι γιατροί να αιτιολογούν τι γράφουν