ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κλείνουν τα ψυχιατρεία με εντολή της Ευρώπης. Έρευνα του Newsbomb

Τραγικές στιγμές θα ζήσουν στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2015 κι έπειτα οι οικογένειες και οι συγγενείς ψυχικά ασθενών συμπολιτών μας. Η είδηση ότι με κοινοτική οδηγία θα κλείσουν τα ψυχιατρικά ιδρύματα στην Ελλάδα, σερβίρεται τον τελευταίο καιρό από το κράτος πρόνοιας όλο και περισσότερο.

Κλείνουν τα ψυχιατρεία με εντολή της Ευρώπης. Έρευνα του Newsbomb

Μια φτιασιδωμένη είδηση χωρίς υπόβαθρο όμως που ενώ υπόσχεται πολλά η ιστορία έχει αποδείξει ότι όλα θα μείνουν στα λόγια, μιας και στην Ελλάδα ακόμη και πριν την κρίση το θέμα της ψυχικής υγείας ήταν εγκληματικά ξεχασμένο.

Οι αντιδράσεις από τα σωματεία των γιατρών και των νοσηλευτών έχουν καπελωθεί από τις βαρύγδουπες δηλώσεις στο παρελθόν των προηγούμενων υπουργών Υγείας, Λοβέρδου και Γεωργιάδη, που έκαναν ακριβώς αυτό που τους διέταξε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όμως κανείς ως τώρα από όλους όσοι έχουν πάρει αυτές τις άδικες αποφάσεις για το τόσο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας, δεν σκέφτηκε ποιο θα είναι πραγματικά το μέλλον αυτών των ανθρώπων.

Οδηγίες από το υπουργείο Υγείας καταφθάνουν στα ιδρύματα για την ασφαλή μεταφορά των χρόνιων ασθενών σε δημόσια νοσοκομεία, σε νέα τμήματα ψυχικής υγείας που έχουν δημιουργηθεί. Οι ασθενείς των χρόνιων τμημάτων, χρήζουν όχι μόνο φαρμακευτικής βοήθειας αλλά και υποστηρικτής βοήθειας από το νοσηλευτικό προσωπικό. Άρα το να επισκεφθούν το τμήμα ψυχιατρικής σε ένα παθολογικό νοσοκομείο απλώς για να πάρουν φάρμακα δεν θα βοηθήσει κανέναν.

Διαβάστε περισσότερα στην έρευνα της Μαρίας Γιαχνάκη στο Newsbomb.gr