ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΟΚΑΝΑ: Πρωτοβουλία για χρήστες ουσιών σε 3 νοσοκομεία της Αθήνας

Η «ΕυΜΕΛεια» είναι μία νέα δράση μείωσης της βλάβης και έγκαιρης παρέμβασης του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος ΕΣΠΑ με τίτλο «Προγράμματα στην κοινότητα και στο δρόμο (πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης) για τη μείωση της ζήτησης εξαρτησιογόνων ουσιών»

ΟΚΑΝΑ: Πρωτοβουλία για χρήστες ουσιών σε 3 νοσοκομεία της Αθήνας

Στόχος είναι η ενίσχυση των ήδη υπαρχουσών υπηρεσιών συμβάλλοντας στον περιορισμό της επιδημικής έξαρσης του ιού HIV στον πληθυσμό των ενδοφλέβιων χρηστών της Αθήνας.

Η καινοτόμος παρέμβαση «ΕυΜΕΛεια» δημιουργήθηκε για να λειτουργήσει ως κόμβος μεταξύ των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, μεταξύ αυτών και του πληθυσμού των χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών και των διαφόρων υπηρεσιών της Αθήνας, αποτελώντας σύνδεσμο με τις υπηρεσίες, που παρέχουν ελεύθερη πρόσβαση σε διάγνωση και θεραπεία για τον ιό HIV.

Ο εν λόγω πληθυσμός αντιμετωπίζει πλήθος προβλημάτων που σχετίζονται τόσο με την εξάρτηση από ουσίες, όσο και με ζητήματα επιβίωσης και κοινωνικού αποκλεισμού, εξαιτίας των οποίων αδυνατεί να προσφύγει στις διαθέσιμες υπηρεσίες και να λάβει θεραπεία για τον ιό HIV.

Η «ΕυΜΕΛεια» στοχεύει στη διευκόλυνση της πρόσβασης αυτού του πληθυσμού σε υπηρεσίες υγείας, κοινωνικές υπηρεσίες και σε θεραπευτικά προγράμματα για την εξάρτηση, ώστε βαθμιαία να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους και να μειωθεί η μετάδοση του ιού HIV. Επιπλέον, μεταξύ άλλων, τους παρέχονται είδη πρώτης ανάγκης (ρουχισμός) καθώς και ενημέρωση-κινητοποίηση σε θέματα σχετικά με τον HIV.

Η «ΕυΜΕΛεια» άρχισε πιλοτικά στα μέσα Μαρτίου 2014 στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) του Νοσοκομείου "Ο Ευαγγελισμός" με την παροχή υπηρεσιών από εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ σε θέματα εξαρτήσεων και προαγωγής υγείας, και στις αρχές Απριλίου στα Νοσοκομεία "Λαϊκό" και " Α. Συγγρός". Τους 4 πρώτους μήνες υλοποίησης της παρέμβασης «ΕυΜΕΛεια» εξυπηρετήθηκαν 149 χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών που ζουν με τον ιό HIV, εκ των οποίων οι 63 ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (π.χ. μετανάστες, πρόσφατα αποφυλακισμένοι, εκδιδόμενα άτομα, Ρομά, κ.ά.), ενισχύοντας κατ' αυτό τον τρόπο το δύσκολο έργο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και των κοινωνικών λειτουργών των Νοσοκομείων.

Παράλληλα, η «ΕυΜΕΛεια» λειτουργεί ως κόμβος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας σχετικά με τις υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ και γενικότερα για θέματα εξάρτησης, καταπολεμώντας το κοινωνικό στίγμα για τους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών και την HIV λοίμωξη.

Τέλος, η αποτελεσματικότητα της δράσης «ΕυΜΕΛεια» έγκειται στην ολιστική και σφαιρική αντιμετώπιση των ποικίλλων και διαφορετικών αναγκών του πληθυσμού αυτού μέσω της πολύ καλής συνεργασίας με το προσωπικό των Νοσοκομείων και με όλους τους σχετικούς φορείς και τις υπηρεσίες.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 210-5238737, 5238084 ή στο e-mail: communityprog@okana.gr