ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παπακώστα: Προτεραιότητα η ενίσχυση του πλαισίου ποιότητας των μονάδων ψυχικής υγείας

Η Υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, παρευρέθη και απηύθυνε χαιρετισμό, στην ημερίδα για τον Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, με θέμα: «Ζώντας με τη σχιζοφρένεια», η οποία διοργανώθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας, την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και από τις δυο Ψυχιατρικές Κλινικές του Πανεπιστήμιου Αθηνών.

Παπακώστα: Προτεραιότητα η ενίσχυση του πλαισίου ποιότητας των μονάδων ψυχικής υγείας

Μεταξύ άλλων η κα. Παπακώστα επισήμανε τις διαφορές στην διαχείριση των ψυχικώς ασθενών που έχουν συντελεστεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες και αφορούν κυρίως στην αποασυλοποίηση και επανένταξη των πασχόντων στην κοινότητα και στην χρήση των αντιψυχωσικών φαρμάκων.

Δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί και στην συνεχιζόμενη ψυχιατρική μεταρρύθμιση με ψυχιατρικά Νοσοκομεία της Περιφέρειας να μετασχηματίζονται και να αντικαθίστανται από ψυχιατρικά τμήματα στα Γενικά Νοσοκομεία και με την ανάπτυξη ενός δικτύου υπηρεσιών που αποβλέπουν στην παροχή μιας ολοκληρωμένης θεραπείας και αποκατάστασης κοντά στον τόπο κατοικίας των ψυχικά πασχόντων.

Η Υφυπουργός Υγείας δεσμεύτηκε για την ενίσχυση του πλαισίου ποιότητας των μονάδων ψυχικής υγείας, όπως σαφώς προβλέπεται στο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Επιτρόπου Απασχόλησης Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης κ. Laszlo Andor και του πρώην Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, μέσω ενός συστήματος παρακολούθησης και αξιολόγησης των παρερχόμενων υπηρεσιών.

Για το λόγο αυτό, όπως εξήγησε η ίδια, συγκροτήθηκαν Ομάδες Εργασίας, μεταξύ των οποίων και για τη σχιζοφρένεια, με σκοπό την έκδοση κλινικών οδηγιών , οι οποίες θα αξιοποιηθούν προς όφελος των ψυχικώς πασχόντων αλλά και των επαγγελματιών ψυχικής υγείας.