ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

SOS για τον Έμπολα εκπέμπει η Πάτρα

Ανέτοιμη αποδεικνύεται πως είναι η Πάτρα στην περίπτωση ενός πιθανού κρούσματος Έμπολα, παρά το γεγονός ότι λόγω του λιμανιού έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Υγείας ως περιοχή «υψηλού κινδύνου».

SOS για τον Έμπολα εκπέμπει η Πάτρα

Αυτό προέκυψε από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη, με την συμμετοχή του κεντρικού Λιμεναρχείου, του ΟΛΠΑ και της Περιφέρειας, για τον συντονισμό τους με βάση τις εντολές του υπουργείου, σε ένα πιθανό κρούσμα Έμπολα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κεντρικό λιμενάρχη Πατρών, το σύνολο των λιμενικών είναι εκτεθειμένο στον κίνδυνο, γιατί αν και ο ίδιος έχει ζητήσει εγγράφως την αποστολή ειδικού εξοπλισμού, αλλά και την κάθοδο ειδικού για την εκπαίδευση του προσωπικού, στο πώς πρέπει στο εξής να λειτουργούν, για να αποτραπεί έκθεση τους σε πιθανό ασθενή της νόσου, δεν έχει λάβει καμία απάντηση.

«Στείλαμε έγγραφο, γιατί οι γραπτές οδηγίες του υπουργείου, δεν είναι επαρκείς, από τη στιγμή που ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με μετανάστες, η χώρα προέλευσης των οποίων δεν ξέρουμε αν είναι αυτή που δηλώνουν όταν συλλαμβάνονται, γιατί δεν έχουν επίσημα χαρτιά, αλλά απάντηση δεν έχω λάβει» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Λιμενάρχης Πατρών, Τρύφωνας Κοροντζής.

«Από 1/1/2013, έχουν συλληφθεί στο λιμάνι 1.800 μετανάστες και όμως οι οδηγίες είναι γραπτές και επί της ουσίας, αυτό δεν χαρακτηρίζεται μέτρα ασφάλειας και ετοιμότητας, για τα μέλη των υπηρεσιών μου. Επί του πρακτέου δεν υπάρχει τίποτε για την ασφάλεια του προσωπικού μου», καταλήγει.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, Κώστας Παπούλιας, κάνει λόγο για τραγική κατάσταση στις Φυλακές του Αγίου Στεφάνου Πατρών:

«Είμαστε ομάδα εργαζομένων υψηλού κινδύνου και προς το παρόν, ούτε καν έγγραφες οδηγίες έχουμε λάβει για την ετοιμότητα και την προστασία μας, έστω και αν καθημερινά προσέρχονται αλλοδαποί κρατούμενοι. Όταν έρχεται καινούργιος κρατούμενος, υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις για μεταδιδόμενο νόσημα, 6 μήνες μετά και πρόσφατα εντοπίστηκε στο σωφρονιστικό μας κατάστημα κρούσμα φυματίωσης»