ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Έμπολα: Σε θέση μάχης ΕΣΥ, στρατιωτικά, ιδιωτικά νοσοκομεία σύμφωνα με την εγκύκλιο Παπανικολάου - Τι είναι η κάρτα επιβάτη

Σε θέση μάχης, θέτει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα Κέντρα Υγείας, τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και τα στρατιωτικά καθώς και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον θανατηφόρο ιό Έμπολα και να υπάρξει η ανάλογη ετοιμότητα της χώρας μας. Την ίδια ώρα, κομβικό ρόλο θα διαδραματίσουν όπως έχουμε ξαναγράψει, τα δύο νοσοκομεία Αμαλία Φλέμιγκ (για χαμηλής υποψίας περιστατικά ωστόσο) και Σωτηρία αλλά και το ΕΚΑΒ. 

Έμπολα: Σε θέση μάχης ΕΣΥ, στρατιωτικά, ιδιωτικά νοσοκομεία σύμφωνα με την εγκύκλιο Παπανικολάου - Τι είναι η κάρτα επιβάτη

Διευκρινίζεται ότι Γενικά, Ειδικά και Νομαρχιακά Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και οι λοιπές μονάδες Υγείας, δεν νοσηλεύουν ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα Έμπολα, καθώς «αφενός μεν για τη νοσηλεία τους απαιτούνται ειδικές και προκαθορισμένες συνθήκες, αφετέρου για την αποφυγή διασποράς και μετάδοσης του μολυσματικού παράγοντα».

Ήδη η σχετική εγκύκλιος την οποία υπογράφει η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας κυρία Χριστίνα Παπανικολάου είναι έτοιμη και παρά το γεγονός ότι το θέμα του Έμπολα ξεκίνησε με αλαλούμ συνεννόησης, σταδιακά τα πράγματα φαίνεται ότι μπαίνουν στην θέση τους, μοιράζονται αρμοδιότητες και ακούγονται προσεκτικά οι απόψεις των επιστημόνων. Δεν απομένει πια, παρά να υπάρξει επάρκεια και στα ειδικά αναλώσιμα, όπως γάντια, μπλούζες, ειδικός εξοπλισμός, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για την αντιμετώπιση ύποπτου κρούσματος.

Ο ρόλος του ΕΚΑΒ επίσης είναι κρίσιμος στην προετοιμασία της χώρας, καθώς το προσωπικό του είναι αυτό, που θα αναλάβει να μεταφέρει το τυχόν ύποπτο περιστατικό στα δύο νοσοκομεία αναφοράς και το πιο πιθανό είναι ότι θα το μεταφέρει στο Σωτηρία, καθώς εκεί υπάρχει και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας η οποία είναι αναγκαία, σε περίπτωση που το περιστατικό εμφανίσει πολυοργανική ανεπάρκεια.

Επιπλέον, θα πρέπει εντός μίας εβδομάδας, οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών, να συγκεντρώσουν τα σχέδια, όπως και τους καταλόγους του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που θα συμμετέχει στις "ομάδες αντιμετώπισης του Έμπολα" στα ΤΕΠ, εξωτερικά ιατρεία και λοιπές Μονάδες Υγείας.

Σε μικρής δυναμικότητας Μονάδες, όπου δεν λειτουργούν Επιτροπές Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων ή δεν υπάρχουν λοιμωξιολόγοι, θα πρέπει να οριστεί ως υπεύθυνος ένας Γιατρός Παθολόγος ή Γενικός Γιατρός ή Γιατρός άλλης παθολογικής ειδικότητας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της γ.γ. Δημόσιας Υγείας, όλες οι άλλες Μονάδες Υγείας του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, υποχρεούνται, εντούτοις να διαμορφώσουν "σχέδιο για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος Έμπολα" το οποίο μπορεί να προσέλθει σε ΤΕΠ ή/και εξωτερικά ιατρεία, ως επείγον ή τακτικό περιστατικό. Η διαχείριση των παραπάνω περιστατικών, μετά τον εντοπισμό τους, θα διεξάγεται αποκλειστικά από ολιγομελή ομάδα ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, κατάλληλα εκπαιδευμένη, η οποία θα πρέπει να οριστεί από τις Διοικήσεις και τις Επιτροπές Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων κάθε Νοσοκομείου (3-7 άτομα, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε Νοσοκομείου).

Σύμφωνα με άλλη εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, θα πρέπει να μοιράζεται επίσης «Κάρτα επιβίβασης εισερχομένων επιβατών σε διεθνείς πτήσεις στα Ελληνικά αεροδρόμια» και κάρτα εισερχόμενου επιβάτη. Για τον λόγο αυτό, έχουν ενημερωθεί σχετικά οι επικεφαλής των ΥΠΕ, οι περιφέρειες, ο υπεύθυνος Διαχείρισης Κρίσεων του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος και φυσικά όλες οι ξένες αεροπορικές εταιρείες.

commen1
commen2

Η κάρτα περιλαμβάνει δημογραφικά στοιχεία του επιβάτη, πληροφορίες σχετικά με το ταξίδι, πιθανή επαφή ή συμπτώματα.

Τα δεδομένα της είναι εμπιστευτικά και τίθενται υπό τη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Με ευθύνη των αεροπορικών εταιρειών, κάθε επιβάτης διεθνούς πτήσης εκτός Σένγκεν με προορισμό την Ελλάδα, πρέπει να εφοδιάζεται με την κάρτα, η οποία συμπληρώνεται πριν την προσγείωση του αεροπλάνου και συλλέγεται κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων.

Σε περίπτωση που ο επιβάτης έχει ιστορικό ταξιδιού τις χώρες όπου ενδημεί ο ιός, θα οδηγείται σε ειδικό χώρο που έχει ορίσει το Αεροϋγειονομείο, όπου θα εξετάζεται και θα αξιολογείται.

Όλες οι συμπληρωμένες κάρτες θα αποστέλλονται στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), όπου θα τηρούνται τουλάχιστον για δύο μήνες.

Διαβάστε ακόμη:

Πειράματα με τα νοσοκομεία υποδοχής για πιθανό κρούσμα Έμπολα

Έμπολα: Αλλαγή σχεδιασμού από το υπ. Υγείας: Μόνο το περιστατικό χαμηλής υποψίας στο Φλέμινγκ

ΠΟΥ: Η επιδημία του Έμπολα παραμένει μια "επείγουσα κατάσταση"

Δείτε αναλυτικά στο επισυναπτόμενο αρχείο, τις εγκυκλίους