ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Την ένταξη του διοφθαλμικού μηχανήματος γραφής στον νέο ΕΚΠΥ ζητεί η ΕΣΑμεΑ

Την ένταξη του διοφθαλμικού μηχανήματος γραφής με τα μάτια στον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας και την απόδοση της δαπάνης στους ασφαλισμένους με βαριά αναπηρία ζητούν τα άτομα με αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Την ένταξη του διοφθαλμικού μηχανήματος γραφής στον νέο ΕΚΠΥ ζητεί η ΕΣΑμεΑ

Όπως αναφέρουν σε επιστολή τους, η χορήγηση σύγχρονων ιατρικών συσκευών και συσκευών αποκατάστασης, που επιτυγχάνουν τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της αυτονομίας των ατόμων με βαριές αναπηρίες ανά τον κόσμο αποτελεί υποχρέωση των ασφαλιστικών ταμείων.

Ειδικότερα το διοφθαλμικό μηχάνημα γραφής με τα μάτια χρησιμεύει για την κάλυψη των επικοινωνιακών αναγκών αυτών των ατόμων, τα οποία εκτός του ότι δεν μπορούν να κινηθούν, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με το οικείο περιβάλλον τους, όπως και με τους θεράποντες ιατρούς και νοσηλευτές τους.

Τα άτομα με αναπηρία εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ αρνήθηκε τη χορήγηση του διοφθαλμικού μηχανήματος σε ασφαλισμένη του Οργανισμού, κατόπιν και της αρνητικής απόφασης του Α.Υ.Σ., διότι «η χρήση του δεν αποσκοπεί στην αποκατάσταση της υγείας ή την ανακούφιση από τη νοσηρή κατάσταση».

Το αιτιολογικό όμως αυτής της αρνητικής απόφασης, όπως υποστηρίζουν, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με προηγούμενη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) το 2009, βάσει της οποίας ο ΟΠΑΔ προχώρησε στη χορήγηση της ανωτέρω συσκευής σε ασφαλισμένο του.

Ταυτόχρονα, η έλλειψη πρόβλεψης για τη χορήγηση του εν λόγω μηχανήματος στο νέο Προσχέδιο του νέου ΕΚΠΥ έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία που έχει κυρωθεί με την ψήφιση του ν. 4074/2012, και ως εκ τούτου αποτελεί ένα ισχυρό νομικό δεσμευτικό κείμενο και όχι απλά μια διακήρυξη κενή περιεχομένου.

«Το δικαίωμα στην επικοινωνία είναι αδιαπραγμάτευτο! Και κάποτε ας καταλάβει ο ΕΟΠΠΥ, ότι μπορεί να είναι και ζήτημα ζωής, θανάτου, πολιτισμού» σημειώνουν στη επιστολή τους.