ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οι γιατροί αναρωτιούνται: Τι έχει μεγαλύτερη σημασία; Η θωράκιση κατά του Έμπολα ή οι ανενεργές ΜΕΘ;

Άραγε τι είναι πιο σοβαρό για τη χώρα μας; Η προετοιμασία και η ετοιμότητα κατά του θανατηφόρου ιού Έμπολα -που μπορεί και να μην έρθει ποτέ το ύποπτο κρούσμα- ή οι ακάλυπτες και ανενεργές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες συνιστούν έγκλημα δημόσιας υγείας;

Οι γιατροί αναρωτιούνται: Τι έχει μεγαλύτερη σημασία; Η θωράκιση κατά του Έμπολα ή οι ανενεργές ΜΕΘ;

Έχοντας ρίξει όλο το βάρος της προσοχής τις τελευταίες εβδομάδες στην υγειονομική προετοιμασία κατά του ιού Έμπολα, ξεχάσαμε, προς στιγμήν, κάποια λεπτά αλλά άκρως ουσιαστικά ζητήματα δημόσιας υγείας, όπως είναι η λειτουργία των ΜΕΘ στο ΕΣΥ, οι οποίες είναι εκτός των άλλων αναγκαίες, σε περίπτωση που έχουμε περισσότερα περιστατικά του ενός από τον ιό Έμπολα.

Σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ κ. Ηλία Σιώρα, μπορεί να είναι σε ανάπτυξη 650 ΜΕΘ σήμερα στο ΕΣΥ, ωστόσο χρειαζόμαστε άλλες τόσες, ώστε να έχουμε περί τις 1.300, προκειμένου να λειτουργεί άρτια το σύστημα και χωρίς προβλήματα.

Επιπλέον, από τις 650 ΜΕΘ, οι 150 περίπου είναι σχεδόν ανενεργές, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Ο κ. Σιώρας, μάλιστα, μας θυμίζει ότι πριν δύο περίπου χρόνια, εξαιτίας του ιού της γρίπης Η1Ν1 είχαν προσληφθεί 200 συμβασιούχοι, προκειμένου να στελεχώσουν τις Μονάδες Εντατικές Θεραπείας, η σύμβαση των οποίων έληξε. Στη συνέχεια προσλήφθηκαν άλλοι, αλλά λιγότεροι συμβασιούχοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιο κενό στις μονάδες αυτές σήμερα.

Ο κ. Σιώρας επίσης, δηλώνει ότι σε λίγο καιρό και το Αττικόν θα έχει πρόβλημα, καθώς μέρος του προσωπικού των συμβασιούχων ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τις εν λόγω μονάδες.

Επιστρέφοντας και πάλι στον Έμπολα, το μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ αναφέρεται στις εγκυκλίους που εκδόθηκαν από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Υγείας, τις οποίες χαρακτηρίζει ατελείωτα σχέδια επί χάρτου χωρίς αντίκρισμα.

Καταρχάς, οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες, σημειώνει, προσθέτοντας ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν προχωρήσει καθόλου στη δημιουργία των επίλεκτων ομάδων που θα αναλάβουν τη διαχείριση του ύποπτου κρούσματος.

Υπάρχει μεγάλο κενό στην ενημέρωση, επισημαίνει, το οποίο μπορεί να το πληρώσουμε αργότερα. Ακόμη και η ΜΕΘ του Σωτηρία -το οποίο είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον Έμπολα- εμφανίζει τεράστια προβλήματα με το προσωπικό της.

Λοιπόν, αναρωτιέται, τι έχει σημασία περισσότερο αυτή την στιγμή και γιατί πρέπει να ανησυχούμε;

Διαβάστε επίσης:

Έμπολα: Ενήμεροι και σε πλήρη ετοιμότητα οι εργαζόμενοι στις πύλες εισόδου - Άσκηση στην ΕΣΔΥ

Έμπολα: Το σύστημα μετρά σήμερα τα αντανακλαστικά του με την άσκηση στην ΕΣΔΥ

Έμπολα: Σε θέση μάχης ΕΣΥ, στρατιωτικά, ιδιωτικά νοσοκομεία σύμφωνα με την εγκύκλιο Παπανικολάου - Τι είναι η κάρτα επιβάτη