ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Διαφθορά στην Υγεία: 56 δισ. ευρώ το κόστος σε όλη την Ευρώπη

Δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο η απάτη και η διαφθορά στον χώρο της υγείας, αντίθετα, ταλανίζει και τις χώρες του εξωτερικού, πολιτισμένες και οργανωμένες χώρες που συχνά ζηλεύουμε.

Διαφθορά στην Υγεία: 56 δισ. ευρώ το κόστος σε όλη την Ευρώπη

Μάλιστα, εκτιμάται ότι το κόστος της διαφθοράς στην υγεία σε όλη την Ευρώπη, ανέρχεται σε 56 δις ευρώ.

Το θέμα θα συζητηθεί τις επόμενες δύο ημέρες στην Αθήνα, στα πλαίσια της Ετήσιας Διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και Απάτης στον τομέα της Υγείας EHFCN, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο στο Divani Palace Acropolis Hotel, με θέμα ««Λιγότερες απώλειες, Απάτη και Κατάχρηση στον τομέα της Υγείας; Αναλύστε τους άξονες!».

Σήμερα μάλιστα στο κτίριο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στο Μαρούσι,, θα δοθεί Συνέντευξη Τύπου.

Ο ΕΟΠΥΥ στην Διάσκεψη αυτή, έχει ένα βασικό ρόλο με ομιλίες και στο συνέδριο το παρόν θα δώσει σύσσωμη η διοίκησή του με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Κοντό αλλά και τον γενικό διευθυντή κ. Γιάννη Βαφειάδη. Ο κ. Κοντός μάλιστα, πολλές φορές έχει επισημάνει ότι η διαφθορά θα παταχθεί μόνο εάν ακολουθήσουμε μία σειρά από κανόνες, όπως Πρωτόκολλα, Κατευθυντήριες Γραμμές και μπορέσουν οι πάροχοι υγείας να πειθαρχήσουν στις επιταγές που θέτει ο Οργανισμός. Πρέπει να αποζημιώνουμε αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, αυτά που πρέπει και όχι τις υπερβολές και την προκλητή ζήτηση, γι αυτό οι έλεγχοι πρέπει να είναι διαρκείς.

Η παρουσία δε του υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη στην Διάσκεψη, υπογραμμίζει την σημασία που θέλει να δώσει η ηγεσία του υπουργείου σε θέματα διαφθοράς και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Άλλωστε δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες που ο κ. Βορίδης κατέθεσε στοιχεία στην Βουλή για θέματα διαφθοράς. Συγκεκριμένα,τα στοιχεία διαβιβάστηκαν μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΝΔ, Ασημίνα Σκόνδρα, για την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς δημοσίου χρήματος στη δημόσια υγεία. Τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι, από 2012 μέχρι και σήμερα, έχουν επιβληθεί από τη Γενική Επιθεωρήτρια της ΥΠΕΔΥΦΚΑ και έχουν γίνει καταλογισμοί πλέον των 2,230.517,93 ευρώ.

Να σημειωθεί, ότι η ΥΠΕΔΥΦΚΑ, ολοκλήρωσε την προηγούμενη χρονιά (2013) 400 ελέγχους και πραγματικά έβγαλε λαβράκι, αφού από τα ελέγχους αυτούς, υπάρχουν κραυγαλέα παραδείγματα που αφορούν σε υπερσυνταγογράφηση γιατρών, σε παράνομη συνταγογράφηση ασφαλισμένων εν αγνοία τους, σε συνταγογράφηση 400 θανόντων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, ενώ έλεγχοι καταγράφονται ακόμη σε ιδιωτικές κλινικές, σε φαρμακεία, σε διαγνωστικά εργαστήρια σε τοπικές μονάδες υγείας, και τέλος, υπάρχουν καταγγελίες υπάρχουν για γιατρούς και φαρμακεία.

Πάντως ακριβώς επειδή το θέμα της διαφθοράς στην υγεία είναι εξαιρετικά λεπτό, θα πρέπει όλοι να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και να μην στοχοποιούνται κλάδοι. Αυτό είχε επισημάνει με ιδιαίτερη έμφαση ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος όταν στα στοιχεία που είχε παρουσιάσει ο υπουργός Υγείας στην Βουλή, υπήρχαν μεταξύ άλλων στην λίστα της διαφθοράς, πολλά φαρμακεία. Ο ΠΦΣ είχε επισημάνει με έμφαση ναι στους ελέγχους προκειμένου να ελεγχθεί η διαφθορά, αλλά όχι στην στοχοποίηση ενός κλάδου.

Διαβάστε ακόμη:

Διαφθορά στην υγεία: Μεγάλα λαβράκια στα δίχτυα των ελέγχων - Έγγραφο Βορίδη στην Βουλή

ΠΦΣ: Ναι στους ελέγχους για διαφθορά, αλλά όχι στην στηλίτευση ενός κλάδου