ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Στενάζουν τα Εργαστήρια του ΕΣΥ - απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας & ελλείψεις προσωπικού

Απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας, καθυστερήσεις στα αποτελέσματα των εξετάσεων, σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, είναι μερικά μόνο από τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία των Παθολογοανατομικών Εργαστηρίων στα Δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται σημαντικά το έργο τους.

Στενάζουν τα Εργαστήρια του ΕΣΥ - απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας & ελλείψεις προσωπικού

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στα ογκολογικά νοσοκομεία, τα αποτελέσματα των εξετάσεων, καθυστερούν πάνω από ένα μήνα, γεγονός που μπορεί να έχει δυσμενή επίπτωση στη θεραπεία του ασθενή.

Οι διαπιστώσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο επίσκεψης σε εργαστήρια δημόσιων νοσοκομείων-μεταξύ των οποίων και το ογκολογικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας- που πραγματοποίησε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλης, συνοδευόμενος από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Παθολογοανατομικής Εταιρείας, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Παθολογικής Ανατομικής.

Διαπιστώθηκαν απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, συχνά σε χώρους που δεν πληρούν τις απαιτούμενες κατ' ελάχιστον προδιαγραφές, διαγνώσεις με καθυστέρηση άνω του μηνός -παρ´όλη την φιλότιμη προσπάθεια των εργαζομένων- με ευνόητες συνέπειες για τους ασθενείς.

«Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των εργαστηρίων, με αποτέλεσμα να μην πληρούνται οι προδιαγραφές που έχουν ορισθεί διεθνώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του Αγίου Σάββα, τρείς γιατροί μέσα σε ένα μήνα έκαναν 1.750 ιστολογικές διαγνώσεις, όταν σύμφωνα με τις προδιαγραφές, το ασφαλές όριο διαγνώσεων θεωρούνται τα 1.100 παρασκευάσματα το χρόνο, για κάθε γιατρό», τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης και προσθέτει:

«Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, λόγω της αποχώρησης σημαντικού αριθμού γιατρών, με συνταξιοδότηση και μη κάλυψης των θέσεων τους ενώ η λίστα αναμονής για ειδικότητα είναι μηδενική. Καλούμε το υπουργείο Υγείας να στελεχώσει άμεσα τα Παθολογοανατομικά Εργαστήρια της χώρας και να δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία τους».

Από την πλευρά της η Ελένη Πατσέα, οικονομική υπεύθυνος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Παθολογοανατομικής Εταιρείας επεσήμανε τα εξής:

«Με αφορμή την σημερινή ημέρα ζητάμε να μας βοηθήσουν και να μας αφήσουν να σταθούμε άδολα κοντά στον ασθενή έτσι όπως η ειδικότητά μας προστάζει με τη σωστή, υπεύθυνη και σύγχρονη αντιμετώπιση της διάγνωσης και πρόβλεψης της ενδεδειγμένης θεραπείας.

Η πολιτεία στην κατά τα άλλα σωστή προσπάθεια αναδιάρθωσης του υπάρχοντος παλαιωμένου συστήματος υγείας, εξορθολογίζοντας δαπάνες, κοστολογώντας και τιμολογώντας εξετάσεις, διαγνωστικούς και προβλεπτικούς δείκτες, δεν ζήτησε τις επίσημες θέσεις της Εταιρείας μας. Ξεχνούν ή δεν γνωρίζουν ( και ομως συμβουλεύουν και το χειρότερο γίνονται πιστευτοί ) οι σύμβουλοι των αρμοδίων, ότι η διάγνωση, η σταδιοποίηση και μέσα από ειδικούς δείκτες πρόβλεψη της επιβαλλόμενης σύγχρονης, ιδιαίτερα της στοχευμένης θεραπείας, είναι αποτέλεσμα της δουλειάς του Παθολογοανατόμου».