ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

24ωρη πανελλαδική απεργία στην υγεία με σύνθημα: «Ανατροπή και Κοινωνική εξέγερση»

Με βασικό σύνθημα «Η λύση στην υγεία θα έρθει με κοινωνική εξέγερση και ανατροπή», ο υγειονομικός κόσμος συμμετέχει σήμερα στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

24ωρη πανελλαδική απεργία στην υγεία με σύνθημα: «Ανατροπή και Κοινωνική εξέγερση»

Οι πολίτες θα εξυπηρετηθούν από τα επείγοντα περιστατικά, καθώς στην απεργία συμμετέχουν γιατροί, νοσηλευτές, το ΕΚΑΒ, όλες οι δημόσιες και προνοιακές δομές της υγείας, ενώ την κινητοποίηση στηρίζουν ο ΠΙΣ, η ΟΝΕΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ. Επίσης, στις 10 το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε προσυγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας.

Τα αιτήματα του υγειονομικού κόσμου είναι συγκεκριμένα και συνδέονται με τη δραματική πορεία που έχει λάβει η υγεία και η περίθαλψη τα τελευταία χρόνια, όπως υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, η οποία αγγίζει επικίνδυνα επίπεδα. Σύμφωνα με το μέλος της ΕΙΝΑΠ και πρόεδρο του Σωματείου των Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό κ. Ηλία Σιώρα, οι προϋπολογισμοί για το 2014 στα περισσότερα νοσοκομεία έχουν εξαντληθεί, ενώ αποτελεί κοινό μυστικό ότι πολλά κονδύλια μεταφέρονται από επαρχιακά νοσηλευτήρια σε κεντρικά. Εάν δε δει κάποιος και τον προϋπολογισμό του 2015 που κατατέθηκε στην Βουλή την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος εμφανίζεται μειωμένος κατά 22,9% στην υγεία, τότε είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τι αναμένει τους πολίτες το επόμενο διάστημα και σε τι οριακό επίπεδο έχουν φέρει τα πράγματα η Τρόικα και η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου από την κυβέρνηση.

Η δημιουργία της νέας εταιρείας ΕΣΑΝ (η οποία θα είναι υπεύθυνη για τις αμοιβές των νοσοκομείων), η επερχόμενη αξιολόγηση (την οποία ωστόσο δεν αποδέχονται οι εργαζόμενοι, έχοντας επιστρέψει τα σχετικά φύλλα στην ΑΔΕΔΥ) αλλά και υποστελέχωση αποτελούν σοβαρότατα ζητήματα για τον υγειονομικό κόσμο.

Ο κ. Σιώρας εκτιμά ότι από την υγεία σήμερα λείπουν 15.000 άνθρωποι (νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό), ενώ πολλές είναι οι κενές θέσεις και στους διοικητικούς υπαλλήλους, κάτι που είναι εύκολο να αντιληφθεί κάποιος από τους συσσωρευμένους φακέλους των ασθενών στα νοσοκομεία. Όσον φορά τον Ευαγγελισμό συγκεκριμένα, ο κ. Σιώρας εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή οι κενές θέσεις ανέρχονται σε 800, θέσεις που αφορούν σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Να σημειωθεί ότι ο Ευαγγελισμός απασχολεί το 5% του προσωπικού όλης της Ελλάδας.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, για τις ελλείψεις, τον ίδιο αριθμό δίνει και ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος, ο οποίος τονίζει στο onMed ότι οι κενές θέσεις στο σύστημα σήμερα είναι 10.000 γιατροί και 5.000 νοσηλευτές.

Το θέμα της υποστελέχωσης γενικότερα, τόσο για το ΕΣΥ όσο και για το ΠΕΔΥ, απασχόλησε και την συνάντηση που είχαν χθες Τετάρτη, ο κ. Βλασταράκος με τον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ αναφέρθηκε στην ανάγκη να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες τόσο στο ΕΣΥ όσο και στο ΠΕΔΥ –το οποίο εμφανίζει σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικές ειδικότητες– ενώ σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο προβληματισμός υπάρχει σχετικά με το πόσο γρήγορα θα προσληφθούν οι εντελώς αναγκαίοι 1.000 οικογενειακοί γιατροί. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΙΣ, αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ έχουν κριθεί οι 1.200 Επιμελητές Β', 400 εκ των οποίων έχουν τακτοποιηθεί, ενώ στην διαδικασία πρόσληψης βρίσκονται άλλοι 460. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο, είναι ανάγκη να μονιμοποιηθούν οι Επιμελητές Β' 5ετούς θητείας.

Διαβάστε ακόμη:

Ανοιχτές συμβάσεις με όλους τους γιατρούς & διάλογος για τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες

Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του 2015 για την υγεία - χωρίς θετικές εκπλήξεις

Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης – Κινδυνεύουν ζωές καταγγέλλουν οι γιατροί