ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Επιμένουν τα διαγνωστικά: Η επίσχεση είναι μονόδρομος

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε επίσχεση της παροχής υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από την 1η Δεκεμβρίου, είναι οι πάροχοι εργαστηριακής ιατρικής μετά το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί από τα υπέρογκα ποσά της υποχρεωτικής έκπτωσης και της επιστροφής χρημάτων (clawback) σε ιατρικές πράξεις και νοσηλείες που ήδη έχουν πραγματοποιήσει.

Επιμένουν τα διαγνωστικά: Η επίσχεση είναι μονόδρομος

Παρά τις δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη για αναμόρφωση του πλαφόν, τα ποσά δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι υποχρεωτικές εκπτώσεις που κάνει ο κλάδος, κατάσταση που θα πλήξει για ακόμη μια φορά τους χιλιάδες ασφαλισμένους, το 90% των οποίων εξυπηρετούνται από τον ιδιωτικό τομέα.

Σε σημερινή τους ανακοίνωση οι πάροχοι χαρακτηρίζουν το μέτρο των υποχρεωτικών εκπτώσεων «ληστρικό» και «αντισυνταγματικό», τονίζοντας ότι «το 2014 η αρπαγή θα ξεπεράσει το 55% της αποζημίωσης μας για τις διαγνωστικές εξετάσεις που έχουμε διενεργήσει στους ασφαλισμένους του Οργανισμού, έχοντας εξαθλιώσει οικονομικά όλες ανεξαιρέτως τις μονάδες εργαστηριακής ιατρικής και οδηγώντας κάποιες από αυτές στην χρεοκοπία και τον αφανισμό».

Υπογραμμίζουν δε ότι «αυτό το ανήθικο μέτρο το οποίο ντροπιάζει τη Δημοκρατία μας, εκθέτει την Κυβέρνηση και μετατρέπει τους παρόχους της Εργαστηριακής Ιατρικής σε σκλάβους, δεν μπορεί να γίνει ανεκτό για τρίτη συνεχή χρονιά από κανένα πάροχο, γιατί οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό του κλάδου, με τραγικές συνέπειες για τους ίδιους τους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αφού οι δημόσιες δομές εργαστηριακής ιατρικής του Π.Ε.Δ.Υ. υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου σε όλη την Επικράτεια».