ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Έκκληση από τους 3 Σωματοφύλακες της υγείας προς τον πρωθυπουργό

Ανυποχώρητος στο θέμα της προστασίας της υγείας του ελληνικού λαού, εμφανίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό μαζί με τους κ.κ. Αθαν. Κατσίκη και Γ. Πατούλη προέδρους αντίστοιχα, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οδοντιάτρων και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Έκκληση από τους 3 Σωματοφύλακες της υγείας προς τον πρωθυπουργό

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Αξίζει να σημειωθεί, ότι την έκτακτη αυτή συνάντηση με τους εκπροσώπους του κλάδου, την ζήτησε ο ίδιος ο κ. Αντώνης Σαμαράς και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μία σημειολογική συνάντηση, μόλις 9 ημέρες πριν τις εκλογές!

Οι τρεις άνδρες της υγείας, αναφέρθηκαν ενδελεχώς στα προβλήματα του κλάδου, τονίζοντας με έμφαση την δραματική χροιά που έχει λάβει σήμερα η υγεία και η περίθαλψη των πολιτών και κυρίως των ευπαθών ομάδων.

Ο κ. Βλασταράκος, αναφέρθηκε στην ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού για την υγεία, του ΕΟΠΥΥ και της ΠΦΥ. Τόνισε χαρακτηριστικά προς τον κ. Αντώνη Σαμαρά, ότι στην Ελλάδα οι δαπάνες για την υγεία, ανέρχονται στο 4,3% του ΑΕΠ, την ώρα που το 6% είναι οριακό και χτυπά καμπανάκι και την ώρα που στην Ευρώπη οι δαπάνες αυτές αγγίζουν το 7% του ΑΕΠ.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, αναφέρθηκε στην ανάγκη για αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα κατά 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου να έχουν άμεση και ασφαλή πρόσβαση και οι ανασφάλιστοι, οι οποίοι πληγώθηκαν δραματικά στα χρόνια του Μνημονίου.

Η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος με on line σύνδεση για να μην ταλαιπωρούνται γιατροί, ασθενείς και πάροχοι, η στελέχωση του ΠΕΔΥ, η επαναπρόσληψη των γιατρών που έφυγαν, η λειτουργία Αστικών Κέντρων με 24ωρη εφημερία, αλλά και η λειτουργία δημοσίων δομών με πλήρη απασχόληση προκειμένου να καλύπτονται και οι γιατροί όλων των χειρουργικών ειδικοτήτων με επαναπρόσληψη των απολυμένων, ήταν θέματα που έθιξε ο κ. Βλασταράκος.

Ακόμη, μεταξύ των αιτημάτων που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, είναι η επιτάχυνση των προσλήψεων στο ΕΣΥ – καθώς αυτή την στιγμή λείπουν από το σύστημα όπως τόνισε 5.000 ιατροί και 10.000 νοσηλευτές.

Τέλος ο πρωθυπουργός, δεσμεύθηκε ότι μέχρι τέλος του Ιανουαρίου, θα πληρωθεί όλος ο κλάδος αναφορικά με τα ληξιπρόθεσμα- τα οποία εκκρεμούν από το 2011, ενώ θα τακτοποιηθεί και ένας μήνας (Απρίλιος ή Οκτώβριος) του 2014. Επομένως, όπως σχολιάζει ο κ. Βλασταράκος στο on Med, δεν απομένει παρά ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός, να υλοποιήσει την πρόταση αυτή σε συνέχεια της δέσμευσης του πρωθυπουργού.

Διαβάστε ακόμη:

Ύστατη έκκληση για την υγεία στον Αντώνη Σαμαρά, από τους εκπροσώπους του κλάδου