ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ιδού η επόμενη ημέρα της Υγείας, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Ελπίδα για τον άπορο, τον άνεργο, τον γιατρό & την φαρμακοβιομηχανία

Στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές και η αγωνία κορυφώνεται για τους δύο μονομάχους, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι διεκδικούν το μεγαλύτερο και καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ο καθένας για την πλευρά του.

Ιδού η επόμενη ημέρα της Υγείας, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Ελπίδα για τον άπορο, τον άνεργο, τον γιατρό & την φαρμακοβιομηχανία

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Τα μέτωπα στην Υγεία που άνοιξαν στα χρόνια του Μνημονίου είναι τεράστια, μέτωπα τα οποία δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ότι θα επουλώσει τις πληγές που άνοιξε η ξένη κηδεμονία και που με περισσή ευκολία υλοποίησαν οι τελευταίες κυβερνήσεις από το 2010 και μετά. Και όχι μόνο θα τις επουλώσει, αλλά θα δώσει ξανά την ελπίδα στον άπορο, στον ανασφάλιστο και στις ευπαθείς ομάδες, καθώς οι άνθρωποι αυτοί ταλαιπωρήθηκαν ιδιαίτερα τα χρόνια αυτά.

Οι ανασφάλιστοι και οι άποροι αποτελούν την «καρδιά» των μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τονίζει στο onMed ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας του κόμματος και υποψήφιος στην Β' Αθηνών, κ. Γιάννης Μπασκόζος.

Για το λόγο αυτό, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το moto που διέπει όλη την πολιτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την Υγεία είναι «Δωρεάν πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια». Αυτό σημαίνει απλά, σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, ότι είναι πολύ πιθανό να καταργηθούν οι αρμόδιες τριμερείς Επιτροπές, οι οποίες λειτουργούν στο ΕΣΥ και είναι γεγονός ότι έχουν μήνες να συνεδριάσουν. Μια σκέψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να δημιουργηθεί ίσως μία κάρτα υγείας την οποία ενδεχομένως να χρησιμοποιούν οι ασθενείς όταν εισέρχονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Η τεράστια υγειονομική βόμβα των 3 εκατ. ανασφάλιστων που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να περιμένει και επομένως είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα. Γενικότερα, ανασφάλιστοι, προσλήψεις, φαρμακευτική δαπάνη και στελέχωση ΜΕΘ, αποτελούν τους άξονες τους οποίους σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει άμεσα και εντός του πρώτου εξαμήνου, σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο.

Φυσικά πολλοί είναι οι επικριτές, οι οποίοι αναφέρουν ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστίζει γύρω στα 800 εκατ. ευρώ και αναρωτιούνται από πού θα αντλήσει το ποσό αυτό για να το διαθέσει στην υγεία και στην περίθαλψη.

Ο κ. Μπασκόζος επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κοστολογήσει αναλυτικά το πρόγραμμά του και τα χρήματα θα προκύψουν από το ΕΣΠΑ, τον ΟΠΑΠ, τη ρύθμιση των δανείων, την πάταξη της διαφθοράς της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο και τις διάφορες λίστες (όπως Λαγκάρντ). Επίσης, ανεξάρτητα από τη διαπραγμάτευση για το χρέος, συνεχίζει ο συνομιλητής μας, ποσό 350 εκατ. ευρώ θα διατεθεί άμεσα για την τόνωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ποσό το οποίο περιλαμβάνει τους ανασφάλιστους και τους άπορους.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη φαρμακευτική πολιτική περιλαμβάνει:

Τόνωση της εγχώριας παραγωγής, αύξηση της παραγωγής των γενοσήμων στο 30% όσο το δυνατόν πιο σύντομα, μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα (να σημειωθεί ότι το 2009 η συμμετοχή ήταν στο 14% και σήμερα μεσοσταθμικά αγγίζει το 28%, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να φθάνει και το 60%), ωράριο σε συνεργασία με τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους (ουσιαστικά να δοθεί η δυνατότητα στα ΔΣ των Συλλόγων να ελέγχουν των ωράριο), ενίσχυση του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ, κατάργηση κάθε πρότασης και νομοθετικής πρωτοβουλίας για απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ, κατάργηση της δυνατότητας πολλαπλής ιδιοκτησίας, κατάργηση ασφαλιστικής τιμής, άμεση εφαρμογή των Διαγνωστικών και Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Διατομεακή σύνδεση ηλεκτρονικών συστημάτων των νοσοκομείων.

Μιλώντας για το θέμα της φαρμακευτικής πολιτικής, ο κ. Μπασκόζος επισημαίνει ότι μέσω της έμφασής μας στα ποιοτικά εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα θα επιβάλουμε και εξοικονόμηση στο σύστημα.

Φιλόδοξα σχέδια έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΟΦ, ο οποίος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο, επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει ο κ. Μπασκόζος, θα παλέψει με νύχια και με δόντια για να προχωρήσουν οι προσλήψεις, οι οποίες έχουν καταντήσει σαν το γεφύρι της Άρτας. Με τόσο δραματική υποστελέχωση, το ΕΣΥ έχει φθάσει -για να μην πούμε ότι έχει ξεπεράσει- τα όριά του. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί για 2.500 προσλήψεις γιατρών και 5.000 προσλήψεις νοσηλευτών το πρώτο εξάμηνο του 2015. Αρκετές προσλήψεις θα γίνουν και μέσω ΕΣΠΑ, σημειώνει ο κ. Μπασκόζος, ωστόσο αυτές δεν θα είναι μόνιμες αλλά θα αφορούν διάστημα ενός έτους, εκτιμάται, ωστόσο, ότι μπορούν να γίνουν μόνιμες σταδιακά.

Τα προγράμματα ΕΣΠΑ, εξάλλου, σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, θα τονώσουν την αγορά εργασίας γενικότερα (και όχι μόνο το χώρο της Υγείας), εκτιμάται δε, ότι περίπου 2,3 δις ευρώ θα αξιοποιηθούν από το ΕΣΠΑ για την ανάσχεση της ανεργίας, ενώ 300.000 θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν τα επόμενα δύο χρόνια.

Αλλά και για το ΠΕΔΥ οραματίζεται ο επικεφαλής Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι στόχος μας είναι να επαναφέρουμε στο βασικό βραχίονα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όσους γιατρούς αποχώρησαν, οι οποίοι υπολογίζονται περί τους 3.000. Η έμφαση στον οικογενειακό γιατρό, στην προσέλκυση γιατρών πολλών ειδικοτήτων και στα Πολυϊατρεία αποτελούν την αιχμή του δόρατος της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για την ΠΦΥ. Στόχος της αξιοποίησης του ΠΕΔΥ είναι, εκτός των άλλων, να αποσυμφορηθούν και τα κύματα επισκέψεων στο ΕΣΥ, το οποίο βρίσκεται πραγματικά στα όριά του.

Να σημειωθεί, ακόμη, ότι είναι πολύ πιθανό να αλλάξει και το όνομα του ΠΕΔΥ, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί σε συνεντεύξεις του ο κ. Μπασκόζος.

Το άνοιγμα πολλών κλειστών ΜΕΘ -με τις αναγκαίες προσλήψεις που θα γίνουν- αποτελεί μία ακόμη βασική προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ εφόσον εκλεγεί. Δεν είναι δυνατόν να πεθαίνουν άνθρωποι στην εποχή μας εξαιτίας κλειστών ΜΕΘ, συνεπεία της έλλειψης προσωπικού. Αυτά τελείωσαν, καταλήγει ο κ. Μπασκόζος.

Τέλος, η κατάργηση του 5ευρου από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία (ποσό που υπολογίζεται στα 47 εκατ. ευρώ ετησίως) και η κατάργηση επίσης του ενός ευρώ ανά συνταγή (που υπολογίζεται σε 60 εκατ. ευρώ υπέρ του ΕΟΠΥΥ) περιλαμβάνεται στο προγραμματικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα της Υγείας!

Το μόνο που απομένει τώρα, είναι να δούμε τι θα βγάλει η κάλπη την Κυριακή!

Διαβάστε ακόμη:

Υγεία με ανθρώπινο πρόσωπο στις 26 Ιανουαρίου, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ανασφάλιστοι, ελληνικό φάρμακο, νοσοκομεία & προσλήψεις η προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία

Ηλίας Σιώρας: Με ψήφο ανάταξης του ΕΣΥ απαντάμε στον ιό άγριας λιτότητας

Λιαρόπουλος: Σύνδεση ΠΦΥ και ΕΣΥ & άλλες 6 παρεμβάσεις στην υγεία από το ΠΟΤΑΜΙ

ΠΦΣ και Πολιτικά κόμματα: Πώς μια συζήτηση βγάζει κυβέρνηση

Νίκος Καρβούνης: Επιτέλους, η ελπίδα έρχεται στην υγεία και στην περίθαλψη