ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αυτά είναι τα ονόματα που ακούγονται για την "ηλεκτρική καρέκλα" του υπουργείου Υγείας

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ανακοίνωση του κυβερνητικού σχήματος από τον νέο πρωθυπουργό της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα, μετά τη σαρωτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και την είσοδο των ΑΝΕΛ στη Βουλή.

Αυτά είναι τα ονόματα που ακούγονται για την "ηλεκτρική καρέκλα" του υπουργείου Υγείας

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας, θα ανακοινώσει την Τρίτη πιθανότατα τα ονόματα του κυβερνητικού σχήματος, το οποίο θα είναι μικρό και ευέλικτο, όπως έχει ήδη δεσμευθεί ο ίδιος.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο κ. Τσίπρας, έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Κάρολο Παπούλια, στην συνέχεια ορκίστηκε πρωθυπουργός και με ταχύτατες διαδικασίες θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση των συμφωνιών με τον Πάνο Καμμένο για τη δημιουργία μιας κυβερνητικής πλειοψηφίας 163 βουλευτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ρεπορτάζ, καθήκοντα υπουργού Υγείας είναι πολύ πιθανό να αναλάβει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, χαρτοφυλάκο, που έχει ζητήσει και ο ίδιος και το γνωρίζει πολύ καλά, καθώς την τριετία 1993-1996 είχε θητεύσει στο υπουργείο Υγείας, ως γενικός γραμματέας Πρόνοιας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κουρουμπλής- ο οποίος έρχεται τρίτος στην σταυροδοσία στην Β' Αθηνών- ενδέχεται να αναλάβει το υπουργείο Εργασίας, ωστόσο η επιθυμία του ίδιου, είναι να αναλάβει το Υγείας. Στην περίπτωση αυτή, ο συμβολισμός πράγματι θα είναι μεγάλος: από την εποχή του εξορθολιγισμού και την εποχή της τρόικας (με υπουργούς τους κ.κ. Ανδρέα Λοβέρδο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη) το υπουργείο Υγείας, θα περάσει στην εποχή της πρόνοιας, της κάλυψης των ανασφάλιστων, της ισότιμης περίθαλψης για όλους τους πολίτες.

Σε δηλώσεις του στο Βήμα FM, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση μόνο εάν του προταθεί το υπ. Υγείας.

«Οτιδήποτε άλλο, όχι. Καθένας πρέπει να ξέρει πού πάει και τι παραγωγική δυνατότητα έχει. Να γίνει υπουργός για να τον γνωρίζουν οι σύμβουλοι...», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως για το υπουργείο Υγείας, έχουν ακουστεί έντονα και τα ονόματα του κ. Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος εκλέγεται στο Ρέθυμνο, είναι μικροβιολόγος, πρόεδρος του ΕΣΥ Ρεθύμνου, πολύτιμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και χαμηλών τόνων, καθώς και το όνομα του κ. Γιάννη Μπασκόζου, επίσης δυναμικό στέλεχος, επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα υγείας και αντιπροέδρου του ΠΙΣ, ο οποίος ωστόσο δεν εκλέγεται στην Β' Αθήνας.

Ο κ. Κουρουμπλής ωστόσο, έχει ακουστεί όπως είπαμε και παραπάνω, για να αναλάβει την Κοινωνική Ασφάλιση- σε περίπτωση που ενοποιηθεί το υπουργείο Υγείας με το υπουργείο Εργασίας και έτσι έχουμε ένα υπερυπουργείο- με τον κ. Ανδρέα Ξανθό στην περίπτωση αυτή, αναπληρωτή με χαρτοφυλάκιο τον τομέα της υγείας.

Ένα φρέσκο όνομα των τελευταίων ωρών που ακούγεται από την Κουμουνδούρου, είναι αυτό του καθηγητή Ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και υποψηφίου με τον ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη των Ιωαννίνων του κ. Χρήστου Μαντά, είτε για την θέση του υπουργού Υγείας, είτε για την θέση του υφυπουργού.

Επίσης, ένα όνομα που ακούγεται για κάποια θέση (είτε για το υπουργείο Υγείας, είτε για το ΚΕΣΥ, είτε για τον ΕΟΦ), είναι αυτό της καθηγήτριας Ανοσολογίας κυρίας Χρυσούλας Νικολάου, υποψήφια βουλευτής στην Β' Αθήνας και η οποία είχε κατέλθει και πάλι υποψήφια το 2007 με τον παλιό ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ.

Συνέντευξη Π. Κουρουμπλή στο ONMED.GR

Λίγες μόλις ημέρες πριν την καθοριστική εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έδωσε συνέντευξη στο ONMED.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι, σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, να ακολουθηθεί μία άλλη φαρμακευτική πολιτική, η οποία θα βασίζεται στην τόνωση της εγχώριας παραγωγής, των γενοσήμων και στο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο έχει πληγεί δραματικά στα χρόνια του Μνημονίου.

{youtube}Lx-bxf7o8bM{/youtube}

Δεσμεύτηκε για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής, ενώ επανέλαβε ότι rebate μπορεί να επιβληθεί, ωστόσο δεν θα μεταβληθούν οι τιμές.

Όπως τόνισε, η χώρα μας διαθέτει άξιο επιστημονικό προσωπικό το οποίο, όμως, πλήρωσε με τη μετανάστευση, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι φτωχή σήμερα. Και η φτώχεια σε μια χώρα κρίνεται από την έλλειψη στελεχών και άξιου ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό που έχει συμβεί, σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, είναι μία σύγχρονη γενοκτονία.

Σχετικά με τον ΕΟΦ

Αναφορικά με τον ΕΟΦ, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τονίζει, είναι να ενισχυθεί με προσωπικό και να αναδειχθεί σε ένα αξιόπιστο και σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κέντρο, ενώ φιλόδοξα σχέδια υπάρχουν και για τον Δημόκριτο, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ οραματίζεται ως ένα φορέα παραγωγής ραδιοφαρμάκων.

Σχετικά με τους διαγωνισμούς της ΕΠΥ

Όσον αφορά στους διαγωνισμούς της ΕΠΥ για τις δραστικές και ειδικότερα την τελευταία απόφαση της Επιτροπής για τις 51 δραστικές στα νοσοκομεία, ο κ. Κουρουμπλής ήταν σαφής: θα ελεγχθούν από την αρχή όλοι διαγωνισμοί, ανέφερε, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι ο πέλεκυς θα είναι βαρύς, σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαφάνεια.

Σε όλη τη διάρκεια της κουβέντας, ο κ. Κουρουμπλής δεν σταμάτησε να αναφέρεται στο γεγονός ότι «η χώρα έχει ανάγκη μια πατριωτική πολιτική, καθώς η Ελλάδα λιμοκτονεί και σε αντίθεση με ό,τι πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία». Όπως σημείωσε, «ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών βογκά και ένα πολύ μικρό ποσοστό έχει μείνει στο απυρόβλητο». Την κρίση, όπως ανέφερε, την πλήρωσαν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων.

Τέλος, σε ερώτηση του ONMED αναφορικά με την περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του, ο ίδιος τι σκέφτεται να πράξει, ο κ. Κουρουμπλής απάντησε:

«Σκέφτομαι την πατρίδα μου και όχι τον εαυτό μου, δεν θα κάνω καριέρα τώρα. Εάν δεν καταστήσουμε βιώσιμο το χρέος, θα πέσει η κυβέρνηση. Θα πρέπει να πείσουμε την κυβέρνηση ότι είμαστε εντός της Ευρωπαϊκής οικογένειας και όχι σε μια μεσαιωνική γαλέρα. Έχουμε όραμα για την Ευρώπη και η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν έχει κυβερνήσει και κομίζει την πολιτική της αθωότητας».