ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κουρουμπλής & Ξανθός θέλουν προσλήψεις και αύξηση στις δαπάνες υγείας, αλλά θα εξαρτηθεί από την διαπραγμάτευση

Οι συνολικές δαπάνες υγείας, αλλά και οι προσλήψεις του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Κουρουμπλής & Ξανθός θέλουν προσλήψεις και αύξηση στις δαπάνες υγείας, αλλά θα εξαρτηθεί από την διαπραγμάτευση

Αυτό έγινε γνωστό χθες, από τη συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τον ΙΣΑ αλλά και την ΕΙΝΑΠ.

«Εγώ μπορεί να θέλω 5.000 προσλήψεις, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, οι συνολικές δαπάνες υγείας για το 2015 θα διαμορφωθούν ως εξής: 4,5 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, 5,5 δισ. από τις εισφορές των εργαζομένων στα ταμεία και 5,5 δισ. θα είναι οι άμεσες πληρωμές των ίδιων των ασθενών.

«Οποιαδήποτε αύξηση στον προϋπολογισμό για τις δαπάνες υγείας εξαρτάται απόλυτα από τις διαπραγματεύσεις» είπε ο αναπληρωτής υπουργός για να παραπέμψει οποιαδήποτε πιθανή αναθεώρηση του προϋπολογισμού στο δεύτερο εξάμηνο του 2015. Έτσι, εκτός απ' την προώθηση των διαγωνισμών που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, εκτιμούν τα μέλη της ΕΙΝΑΠ, οι προσλήψεις που θα γίνουν θα είναι μετρημένες στα δάκτυλα, τη στιγμή που ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι από τα δημόσια νοσοκομεία λείπουν 15.000 μη ιατρικό προσωπικό (δηλαδή κυρίως νοσηλεύτριες, επιστήμονες και διοικητικοί υπάλληλοι), 5.000 γιατροί και 1.800 άτομα για την ψυχική υγεία.

Και στις δυο συναντήσεις, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ, τέθηκε το θέμα που ανέκυψε με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, ότι οι άρρωστοι που θα αναγκάζονται να καταφύγουν στις ιδιωτικές κλινικές θα πληρώνουν τα νοσήλια εξ ολοκλήρου απ' την τσέπη τους ή μέσω ιδιωτικής ασφάλισης και όχι 30-50% που ισχύει τώρα. Ο μεν υπουργός Υγείας δεν απάντησε -προσθέτοντας «δεν δαιμονοποιούμε τον ιδιωτικό τομέα»- ενώ ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι «θα το δούμε». Στην επισήμανση ότι θα ευνοηθούν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές δεν πήρε θέση.

Στο ερώτημα για το πώς θα κατανεμηθούν τα «350 εκ. ευρώ για τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους και άνεργους» που υποσχέθηκε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε ότι θα είναι κυρίως για τη φαρμακευτική κάλυψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, η φαρμακευτική -δηλαδή η εξωνοσοκομειακή- δαπάνη των ανασφάλιστων είναι 5,5-6 εκ. το μήνα, δηλαδή από 66-72 εκ. ευρώ το χρόνο. Τα υπόλοιπα δεν καλύπτουν ούτε το ένα τρίτο των υπόλοιπων δαπανών (νοσοκομεία και διαγνωστικές εξετάσεις) σε περίπτωση που νοσηλευτεί το 20% των 2,5 εκ. ανασφάλιστων.

Αν, δηλαδή, νοσηλευτούν 500.000 άτομα θα χρειαστούν κατ' ελάχιστο 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, καθώς με βάση τα στοιχεία του Ευαγγελισμού η κατά κεφαλήν δαπάνη νοσηλείας των ανασφάλιστων ξεπερνά τα 2.000 ευρώ. Ο Υπουργός θεώρησε ότι δεν θα είναι τόσο μεγάλη η δαπάνη. Έτσι, η νοσηλεία των ανασφάλιστων θα φορτωθεί και πάλι στους προϋπολογισμούς -και ειδικότερα στα ίδια έσοδα- των νοσοκομείων.

Αναφορικά με το θέμα των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, μάλλον δεν προβλέπεται κατάργηση, δεδομένου ότι φέρνουν πολλά έσοδα.

Τέλος, στο ερώτημα για το τι θα γίνει μετά τη λήξη -το Μάρτη και τον Απρίλη- της θητείας των 1.000 συμβασιούχων με πρoγράματα voucher στα δημόσια νοσοκομεία, ο Ανδρέας Ξανθός δεν απάντησε, όπως σημειώνει η ΕΙΝΑΠ, αναφέροντας μόνο ότι θα ενδιαφερθεί για την πληρωμή τους, καθώς οι συμβασιούχοι δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Παν. Κουρουμπλής: Εντολή στο ΑΣΕΠ για πρόσληψη 1.000 γιατρών & επικουρικών