ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης Τσίπρα στο χώρο της Υγείας και το τέλος των μνημονίων

Από το χώρο της υγείας, το χώρο που διέλυσε η μνημονιακή πολιτική που κατά... παραγγελία των δανειστών και των ξένων συμφερόντων εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ξεκινά την πολιτική ανασυγκρότησης της χώρας η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. - «Ὡς χαρίεν ἄνθρωπος, ὅταν ἄνθρωπος ᾖ. Πόσο χαριτωμένος είναι ο άνθρωπος, αν είναι άνθρωπος». Με τη φράση αυτή ο υπουργός Υγείας υποδέχθηκε τον Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο.

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης Τσίπρα στο χώρο της Υγείας και το τέλος των μνημονίων

Ο κ. Τσίπρας έφθασε λίγο πριν από τις 10:00 στο υπουργείο, με τον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή να του επιφυλάσσει θερμή υποδοχή.

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Υπουργείο Υγείας και αμέσως μετά τη σύντομη συνάντηση που είχε με τον υπουργό, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ανέπτυξε όλο το σχέδιο δράσης της κυβέρνησής του, με μόνο στόχο να γυρίσει η χώρα σελίδα και να αποκτήσουν όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας πρόσβαση στο δημόσιο Σύστημα Υγείας. Δίχως αποκλεισμούς, δίχως εξαιρέσεις, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και πάνω απ' όλα με στόχο να μη χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές, επειδή κάποιοι ήταν προκλητικά αδιάφοροι, τα 5 προηγούμενα χρόνια και επικίνδυνα ανίκανοι, να αποτρέψουν τα βρώμια σχέδια των Γερμανών και των συμφερόντων που ήθελαν και κατόρθωσαν να επιβάλλουν.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια σειρά από άμεσες παρεμβάσεις στο χώρο της υγείας, τονίζοντας ότι μπαίνει τέλος στην πυρηνική βόμβα που είχαν ρίξει οι προκάτοχοί του στα 5 προηγούμενα χρόνια.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε:

- Την άμεση έναρξη της διαδικασίας για την πρόσληψη 4.500 εξειδικευμένοι προσωπικού γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικών ειδικοτήτων με στόχο την κάλυψη όλων των κενών που υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα.

- Την τοποθέτηση 700 εκ των 4.500 νέων υπαλλήλων στα νησιά του Αιγαίου, τη Θράκη και τη Δυτική Μακεδονία.

- Την πλήρη αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ ώστε να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού άμεσα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχαμε μια πυρηνική βόμβα στα θεμέλια του εθνικού συστήματος υγείας».

«Θα εργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του ΕΣΥ. Είχε προβλήματα και πριν το μνημόνιο, αλλά τα τελευταία χρόνια δέχτηκε πυρηνική βόμβα στα θεμέλια του, δεν αρμόζει αυτή η εικόνα σε σύστημα υγείας Ευρωπαϊκής χώρας όπως η Ελλάδα. Αυτό θα αλλάξει, δεν είναι όλα αριθμοί, συμβάσεις, ποσά. Είναι υγειά, είναι αγαθό», είπε ο πρωθυπουργός και προανήγγειλε 4.500 προσλήψεις προσωπικού.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Κουρουμπλής τόνισε την ανάγκη οι πολίτες να νιώθουν ασφάλεια και να είναι ίσοι απέναντι στο δικαίωμα της υγείας. «Ολοι γνωρίζουμε ότι το πιο κρίσιμο σημείο της ζωής μας είναι όταν έχουμε ανάγκη νοσηλευτικής φροντίδας. Αυτή η κυβέρνηση εξαντλεί περιθώρια όχι πλεονασμάτων, αλλά υστερημάτων οικονομίας για να μπορέσει τροφοδοτήσει αποτλεσματικά το ΕΣΥ. Είναι συγκεκριμένη επιλογή απέναντι σε μια υγειονομική φτώχεια, οδυνηρή πραγματικότητα που έζησε τα τελευταία 5 χρόνια το ΕΣΥ που με συνειδητές επιλογές οδηγήθηκε πλήρη κατάρρευση.

Η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη εξαντλώντας όλα περιθώρια να αναχαιτίσει αποφασιστικά αυτή την απειλή. Θέλουμε κάθε πολίτης της χώρας να αισθάνεται πολίτης μιας κοινωνίας που εξασφαλίζει ίσα δικαιώματα χωρίς διακρίσεις μπροστά στη ζωή και το θάνατο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Είναι ιδιαίτερη στιγμή για όλους μας εδώ, για ένα υπουργείο έζησε επιπτώσεις περικοπών. Ήταν έξω από όλη τη διαδικασία οι εργαζόμενοι κατ' επιλογή των προκατόχων μου. Οι εργαζόμενοι τώρα αισθάνονται ότι συμμετέχουν όχι μόνο στις διεργασίες, αλλά ακόμα και στις διαπραγματεύσεις με τις πολυεθνικές. Η παρουσία των εργαζομένων είναι έντονη. Θέλουμε συνεργάτες στη μεγάλη αυτή προσπάθεια η οποία δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ ή μόνο τους ΑΝ.ΕΛ. ή μόνο την κυβέρνηση, αλλά αφορά ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Είναι υπόθεση όλων μας να υπηρετήσουμε ένα πολύ συγκεκριμένο τομέα που έχει να κάνει με την ανθρώπινη ύπαρξη.

Καλώ τον πρωθυπουργό να κάνει τις τοποθετήσεις προς ελληνικό λαό. Να διευκρινίσω ότι την επόμενη Τρίτη ξεκινά ένας κύκλος συνεντεύξεων που θα εξειδικεύει αυτά που σήμερα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Τώρα έτσι θα αποκατασταθεί μια αταξία που υπήρχε μέχρι σήμερα, δεν θέλω να πω άλλα λόγια, να προετοιμαστούμε κατάλληλα, και να λέμε στον κόσμο αλήθειες και όχι ωραία λόγια χωρίς περιεχόμενο» πρόσθεσε με νόημα ο κ. Κουρουμπλής.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός «ξεδίπλωσε» το όραμά του για τον χώρο της Υγείας και προανήγγειλε 4.500 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του έκανε λόγο για πυρηνική βόμβα στο χώρο της Υγείας.

«Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα έχουμε μπροστά μας, το πώς θα εργαστούμε άοκνα επόμενο διάστημα να ανατρέψουμε αυτό το εξαιρετικά άσχημο κλίμα έχει δημιουργηθεί τελευταία χρόνια. Το ΕΣΥ είχε και πριν μνημνόνιο προβλήματα, όμως φανερό 5 τελευταία χρόνια μια πυρηνική βόμβα επιλογές μνημονιακές, επιλογές απορρύθμισης και διάλυσης. Όλοι βιώνουμε μια πραγματικότητα που δεν ταιριάζει σε πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα. Η παρουσία της Ελλάδας στην Ε.Ε. δεν είναι μόνο ζήτημα συμβάσεων και αριθμών, έχει να κάνει και με ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, το κοινωνικό κράτος. Αν επισκεφτεί κάποιος δημόσιο νοσοκομείο βλέπει τη διαφορά».

Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε αναλυτικά τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης.

Περισσότερα σε λίγο...