ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Λογοθεραπευτές: Τις επόμενες ημέρες το τελικό σχέδιο για νέο Π.Δ. - Αντιδρά ο Σύλλογος

Τις επόμενες μέρες θα παρουσιαστεί το τελικό σχέδιο του νέου Π.Δ.  για την άσκηση επαγγέλματος των λογοθεραπευτών, το οποίο αναθεωρείται στα σημεία και εμπλουτίζεται, ενσωματώνοντας και προτάσεις των φορέων.

Λογοθεραπευτές: Τις επόμενες ημέρες το τελικό σχέδιο για νέο Π.Δ. - Αντιδρά ο Σύλλογος

Αυτό προέκυψε από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, στο υπουργείο Παιδείας μεταξύ στελεχών του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού και του γραφείου του υπουργού Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά, με θέμα την επικείμενη έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άδεια άσκησης του επαγγέλματος των λογοθεραπευτών.

Με αυτή τη συνάντηση ολοκληρώθηκε ο κύκλος των επαφών του υπουργείου Υγείας με τους συναρμόδιους Φορείς και τους επαγγελματικούς συλλόγους του κλάδου. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί δημόσια διαβούλευση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ανοιχτής διακυβέρνησης (opengov.gr).

Έντονες αντιδράσεις από τον Σύλλογο Λογοθεραπευτών

Εν τω μεταξύ, ο Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος αντιδρά σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας, ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανακαλεί το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο έχει θεσμοθετηθεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος λογοθεραπευτή, αγνοώντας τη σχετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ και επιτρέποντας να ασκούν το επάγγελμα του λογοθεραπευτή πρόσωπα που δεν έχουν την κατάλληλη επαγγελματική κατάρτιση.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση του Συλλόγου:

«Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την ανάκληση του Προεδρικού Διατάγματος 176/2014 που ρύθμιζε ένα νομοθετικό κενό πολλών χρόνων και καθόριζε τους όρους, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος λογοθεραπευτή. Το Π.Δ. 176/2014, που δημοσιεύθηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, έβαζε τέλος σε έναν αγώνα που κράτησε πάνω από δεκαπέντε χρόνια και ταλάνισε όλους τους επιστήμονες του κλάδου.

Σύμφωνα με το νέο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο τέθηκε σε σύντομη δημόσια διαβούλευση τις τελευταίες ημέρες και προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος λογοθεραπευτή θα χορηγείται και στους κατόχους πτυχίων της αλλοδαπής, δίχως την αναγνώριση αντιστοιχίας του ΔΟΑΤΑΠ, αλλά και στους κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων ΜΠΣ ενός έτους (με διαφορετικό βασικό τίτλο σπουδών). Επιπρόσθετα, με μεταβατική διάταξη δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμα του λογοθεραπευτή όσοι το ασκούσαν μέχρι σήμερα, ακόμη κι αν δεν είναι κάτοχοι πτυχίου (!)

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας φαίνεται να αγνοεί επιδεικτικά τρία πράγματα:

- Πρώτον, η λογοθεραπεία δεν είναι μια εξειδίκευση μεταπτυχιακού επιπέδου. Είναι επιστήμη που απαιτεί επίπονη και πολυετή θεωρητική και κλινική εκπαίδευση, καθώς έχει να κάνει με ευαίσθητες ομάδες (παιδιά και ενήλικες με ειδικές ανάγκες, άτομα με αυτισμό, ασθενείς μετά από εγκεφαλικά επεισόδια κ.ά.)
- Δεύτερον, σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία, ένα νομοθετικά ρυθμιζόμενο επάγγελμα ασκείται, κατά κύριο λόγο, από τους αποφοίτους της αντίστοιχης δημόσιας σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η πολιτεία οφείλει να σέβεται το ακαδημαϊκό της σύστημα και να δέχεται ότι η βασική «δεξαμενή» επιστημόνων είναι οι ανώτατες σχολές της. Αυτές είναι η βάση και το μέτρο για κάθε σύγκριση ακαδημαϊκής κατάρτισης. Τις σχολές αυτές δεν είναι δυνατόν να τις υποβαθμίζει εξισώνοντάς τες με ένα μονοετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα ή με πτυχία του εξωτερικού που δεν έχουν την απαραίτητη αναγνώριση αντιστοιχίας του ΔΟΑΤΑΠ.
- Τρίτον, η ανεξέλεγκτη άσκηση του επαγγέλματος της λογοθεραπείας από ακατάλληλα προς τούτο πρόσωπα, συνεπάγεται κινδύνους για την ψυχοκινητική εξέλιξη, την υγεία, ακόμα και τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Σχετικά με την αντικατάσταση του Π.Δ. 176/2014 με το οποίο έχει θεσμοθετηθεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος των λογοθεραπευτών, η πρόεδρος του ΣΕΛΛΕ Φιλιώ Βλάχου δήλωσε:

«Στην Ελλάδα του 2015, συμβαίνουν πρωτάκουστα πράγματα... Αν είσαι επιστήμονας σπουδαγμένος στη χώρα σου, ακολουθώντας τη δημόσια σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κι έχοντας περάσει από τις συμπληγάδες των πανελληνίων εξετάσεων, παλεύεις δεκαπέντε χρόνια για να προστατέψεις την επιστήμη σου και να κατοχυρώσεις τα επαγγελματικά σου δικαιώματα. Και μόλις τα καταφέρνεις, έρχεται μια νέα κυβέρνηση, σβήνει όλα όσα είχαν γράψει οι προηγούμενες, μετά από ατελείωτες συναντήσεις, συζητήσεις, διαβουλεύσεις, προτείνει ένα νέο Π.Δ., χωρίς να μπαίνει στον κόπο να επεξεργαστεί το προηγούμενο και χωρίς να δεσμεύεται για τον χρονικό ορίζοντα της υπογραφής του. Πάμε λοιπόν πάλι από την αρχή για έναν νέο γύρο αντιδράσεων, διαβουλεύσεων, διαπραγματεύσεων...

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, με το σχέδιο Π.Δ. που έθεσε προς διαβούλευση, απαξιώνει τα πτυχία που χορηγούν τα τετραετούς φοίτησης ΑΤΕΙ Λογοθεραπείας της χώρας, αφού τα εξισώνει με μονοετή μεταπτυχιακά "εξπρές" καθώς και με πτυχία του εξωτερικού, δίχως αναγνώριση αντιστοιχίας από το ΔΟΑΤΑΠ.

Ο ΣΕΛΛΕ, ο πολυπληθέστερος σύλλογος λογοθεραπευτών της χώρας, μένει σταθερός στη θέση του: πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και ο νόμος να προστατέψει όχι μόνο τους επιστήμονες λογοθεραπευτές, αλλά κυρίως εκείνους τους πολίτες που αναζητούν τις υπηρεσίες τους. Το νέο σχέδιο ΠΔ επιτρέπει, για ακόμη μία φορά, την άσκηση του επαγγέλματος από άτομα που δεν διαθέτουν τουλάχιστον τα τυπικά προσόντα, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και επιβαρύνοντας τον ήδη υπερχρεωμένο ΕΟΠΥΥ».

Ο Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων-Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ) ιδρύθηκε το 2002 από τους αποφοίτους των ΤΕΙ Λογοθεραπείας. Πρόκειται για έναν επιστημονικό και επαγγελματικό Σύλλογο που κύριο στόχο έχει την προώθηση της επιστήμης της Λογοθεραπείας. Σήμερα αριθμεί περισσότερα από χίλια μέλη. Ο ΣΕΛΛΕ είναι μέλος του International Association of Logopedists and Phoniatrics (IALP).