ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή, αλλά οι εργαζόμενοι δεν γιορτάζουν ...

Την αντίθεσή του σχετικά με την σημερινή ημέρα, την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή, εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ , χαρακτηρίζοντας  την ημέρα ως μία υποκριτική εκδήλωση. «Ο επιστήμονας – επαγγελματίας – σύγχρονος Νοσηλευτής, δεν αποδέχεται τη 12η Μαΐου ως εορταστική εκδήλωση και δεν περιμένει μία φορά το χρόνο να θυμηθεί η Πολιτεία και η Κοινωνία, την προσφορά του στο συνάνθρωπο», αναφέρει η Ομοσπονδία. 

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή, αλλά οι εργαζόμενοι δεν γιορτάζουν ...

Όπως αναφέρει στο μήνυμά της Ομοσπονδία,

«Οι Νοσηλευτές δεν γιορτάζουν στις 12 Μαΐου. Αγωνιούν και αγωνίζονται για να διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες και οι καταστάσεις, ώστε να μην χρειάζεται να υπάρχουν ετήσιες, αναμνηστικές, υποκριτικές, ημερήσιες εορταστικές εκδηλώσεις.
Οι Νοσηλευτές αγωνίζονται καθημερινά για να υπάρχει επαρκής και ασφαλής στελέχωση, υλικά μέσα και τεχνολογικό εξοπλισμό για να είναι σε θέση να παρέχουν αξιοπρεπή και ποιοτική παροχή νοσηλευτικής φροντίδας.
Η Πολιτεία και η Κοινωνία έχουν ηθικό χρέος απέναντι στους Νοσηλευτές, για να διαμορφώσουν τις συνθήκες εκείνες που θα είναι ικανές, να αναγνωρίσουν το έργο τους και να διαμορφώσουν το πολιτικό και νομοθετικό πλαίσιο αναγνώρισης της προσφοράς τους.
Είναι ακατανόητο να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή, όταν οι συνθήκες εργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι τριτοκοσμικές.
Δεν γιορτάζουμε, παρά μόνο, ευελπιστούμε και θα αγωνιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε το έργο του Νοσηλευτή να τιμηθεί μέσα από την καθημερινότητα».

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος κ. Δημήτριος Σκουτέλης αναφέρει σχετικά:

«Με αφορμή και του φετινού εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας του Νοσηλευτή, θέλω όχι μόνο να εκθειάσω αλλά και να επαινέσω την ανιδιοτέλεια και την αυταπάρνηση που δείχνουν καθημερινά, κάτω από δυσβάσταχτες συνθήκες εργασίας οι Νοσηλευτές.
Και θα ήταν πράγματι ημέρα γιορτής:
Αν είχαν καλυφθεί οι κενές οργανικές θέσεις των Νοσοκομείων, ενισχύοντας έτσι τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας και δεν αναγκάζονταν οι νέοι συνάδελφοι να αφήσουν την πατρίδα για την εξεύρεση εργασίας.
Αν είχε τελεσφορήσει το διαχρονικό αίτημα της νοσηλευτικής κοινότητας περί θεσμοθέτησης του κλάδου των Νοσηλευτών και ο νοσηλευτής αποκτούσε μια καθαρή και διακριτή επαγγελματική ταυτότητα μεταξύ των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας.
Αν δεν αποσυρόταν δυο μέρες μετά την δημοσίευσή της σε ΦΕΚ- ελέω ιατροκεντρικού χαρακτήρα του συστήματος Υγείας- η υπουργική απόφαση για την σαφή περιγραφή των νοσηλευτικών πράξεων και την κοστολόγησή τους ώστε ο άνεργος νοσηλευτής να μπορεί να παραμείνει στη χώρα του και να καταστεί ελεύθερος επαγγελματία.

Αν δεν υπήρχε η διχοτόμηση της τριτοβάθμιας νοσηλευτικής εκπαίδευσης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Αν υπήρχε η κατάλληλη ασφάλεια και υγιεινή στους χώρους εργασίας μας, ώστε ο νοσηλευτής να είναι υγιής για να παρέχει υγεία.
Αν προϋπήρχαν οι ανωτέρω προϋποθέσεις, τότε και μόνο τότε θα είχε νόημα το φετινό σύνθημα του εορτασμού: "Νοσηλευτές, δύναμη αλλαγής: ποιοτικά αποτελεσματική – οικονομικά δυνατή".
Μέχρι τότε όμως, η σημερινή μέρα θα αποτελεί ορόσημο προβληματισμού και όχι εορτής...»

Διαβάστε ακόμη:

Ύψιστη ανάγκη η διεύρυνση του ρόλου του νοσηλευτή

Συνέδριο Νοσηλευτών: Η κυβέρνηση να φανεί γενναία, για έναν κλάδο που διέλυσαν τα Μνημόνια

Δεσμεύσεις Μπασκόζου σε νοσηλευτές για προσλήψεις μέχρι τέλος του χρόνου

ΕΝΕ: Βαφτίζουν νοσηλευτές τους αποφοίτους του Ερυθρού Σταυρού - Κίνδυνος για την δημόσια υγεία

ΠΑΣΥΝΟ - ΕΣΥ: Θετικές οι εξαγγελίες Τσίπρα για προσλήψεις

ΠΑΣΥΝΟ - ΕΣΥ: Αξιοποιήστε τώρα τους 8.000 άνεργους νοσηλευτές, το ΕΣΥ καταρρέει