ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Γιατί είναι απλήρωτοι οι γιατροί 3 νοσοκομείων για τις εφημερίες του Δεκεμβρίου;

Μία περίεργη υπόθεση, στην οποία πάρεδροι του Ελεκτικού Συνεδρίου δεν συναινούν και ζητούν νέα νομοθετική ρύθμιση, στερεί από τους γιατρούς των νοσοκομείων ΝΙΜΤΣ, Αρεταίειο και Αιγινήτειο, τις εφημερίες του Δεκεμβρίου του 2014.

Γιατί είναι απλήρωτοι οι γιατροί 3 νοσοκομείων για τις εφημερίες του Δεκεμβρίου;

Και ενώ όλοι οι γιατροί έχουν πληρωθεί κανονικά τις εφημερίες τους για τα έτη 2012, 2013 και 2014, οι γιατροί που υπηρετούν στα εν παραπάνω νοσοκομεία, έχουν να πληρωθούν εφημερίες από τον περασμένο Νοέμβριο.

Πληροφορίες από το περιβάλλον του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού, αναφέρουν ότι οι πάρεδροι του Ελεκτικού Συνεεδρίου, δεν υπογράφουν για να ξεμπλοκάρει το θέμα, καθώς απαιτούν να προχωρήσει νέα νομοθετική ρύθμιση για τα τρία νοσοκομεία ονομαστικά, με το σκεπτικό, ότι τα νοσηλευτήρια αυτά, ανήκουν μεν στο ΕΣΥ, δεν ανήκουν όμως, στο υπουργείο Υγείας.

Ας ελπίσουμε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας να λύσει τον γρίφο και μπορέσουν να πληρωθούν άμεσα οι γιατροί.

Εν τω μεταξύ, όπως ενημερώνει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κ. Δημήτρης Βαρνάβας, μεταφέρθηκαν χθες 21 Μαίου, στα Νοσοκομεία τα κονδύλια για την καταβολή των εφημερίων. Θυμίζουμε πως ο προγραμματισμός του ΓΛΚ ήταν να μεταφερθούν στις 23 Μαϊου. Συνεπώς όσα Νοσοκομεία που έχουν θεωρημένα εντάλματα από τους Επιτρόπους μπορούν να τα αναρτήσουν στην ΕΑΠ, ώστε να καταβληθούν στις 27 Μαϊου.

Η 1η ΥΠΕ έχει διεκπεραιώσει τη διαδικασία ενταλματοποίησης και ανάρτησης. Το ίδιο έχει πράξει και το Νοσοκομείο του Ρίο, όπως μας πληροφόρησε ο Διοικητής του Νοσοκομείου.

Στα ΚΥ, σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, φαίνεται πως παρουσιάζεται εμπλοκή, λόγω της μεταφοράς μισθοδοσίας και εφημεριών στις ΔΥΠΕ με το νόμο περί ΠΕΔΥ του Αδωνι Γεωργιάδη. Σημειώνουμε πως στην κατανομή κονδυλίων εφημεριών (εδώ) τα ΚΥ έχουν ξεχωριστό κονδύλιο, ύψους 40 εκατ. ευρώ. Η ΟΕΝΓΕ έχει ζητήσει τα ΚΥ να επιστρέψουν στη δικαιοδοσία των Νοσοκομείων, προκειμένου να αποφευχθούν όλες αυτές οι δυσλειτουργίες. Ήδη επικοινωνήσαμε με Διοικητές ΥΠΕ, ζητώντας να επιταχύνουν της αποπληρωμή των εφημεριών στα ΚΥ.

Διαβάστε ακόμη:

Στις 23 Μαΐου η εκταμίευση του ποσού για τις εφημερίες 2015 από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Στις 27 Μαΐου ξεκινά η καταβολή των ποσών των εφημεριών, όπως δεσμεύεται ο Αν. Ξανθός