ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αυτά είναι τα 36 σχέδια κατ Οίκον Νοσηλευτικής Φροντίδας που μπορούν να βοηθήσουν την ΠΦΥ & το δημόσιο σύστημα

Έναν ρόλο αυτάρκη και ταυτόχρονα πολύ πιο δημιουργικό, αναβαθμισμένο και αυτόνομο εντός του ΕΣΥ και της ΠΦΥ ονειρεύονται οι νοσηλευτές στην χώρα μας, οι οποίοι κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεφύγουν από την υποβαθμισμένη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Στην παραπάνω λογική αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά και μία προσπάθεια που ολοκληρώθηκε από το τμήμα Νοσηλευτικής του πανεπιστημίου Πελοποννήσου και αφορά στην καταγραφή 36 Σχεδίων ταξινόμησης κατ' οίκον νοσηλευτικής φροντίδας.

Αυτά είναι τα 36 σχέδια κατ Οίκον Νοσηλευτικής Φροντίδας που μπορούν να βοηθήσουν την ΠΦΥ & το δημόσιο σύστημα

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Τα εν λόγω σχέδια, αποτελούν ένα ευέλικτο εργαλείο για παροχή ασφαλούς νοσηλευτικής φροντίδας και περιορισμό της τυχόν απόκλισης της καθημερνής πρακτικής από την βέλτιστη, βάσει ενδείξεων πρακτική. Τα 36 αυτά Σχέδια Φροντίδας, βασίζονται στις εξής νοσηλευτικές διαγνώσεις:
Πρόληψη κινδύνων για την υγεία
Αντιμετώπισης συμπτωμάτων και
Εκπαίδευσης – διδασκαλίας ασθενών.

Επικεφαλής του επιστημονικού έργου των 36 Σχεδίων Νοσηλευτικής Φροντίδας- το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ - ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Νοσηλευτικής του πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ο οικοδεσπότης την Πέμπτη στην Σπάρτη κ. Παναγιώτης Πρεζεράκος, σε μία ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση.

Βεβαίως ένα ερώτημα που κυριαρχεί και τραγική ειρωνεία παράλληλα, είναι πως είναι δυνατόν, να έχουμε Σχέδια ή Πρωτόκολλα αν θέλετε, την ώρα που δεν διαθέτουμε Κατ οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα και την ώρα επίσης που και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, βρίσκεται σε φάση επανασχεδιασμού. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, η ΠΦΥ θα σχεδιαστεί εκ νέου, θα ξεκινήσει πιλοτικά από την Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, σε δύο μήνες περίπου, όπως τόνισε ο υπουργός στο 2ο Athens Ηealth Forum την Τετάρτη.

Όπως τόνισε στην τοποθέτησή του ο κ. Πρεζεράκος, οι Έλληνες νοσηλευτές δεν διαφέρουν από τους Βρετανούς, Ισπανούς ή Βορειοαμερικανούς συναδέλφους τους, αλλά η Πολιτεία τους έχει ευνουχίσει. Η δημοσιοποίηση αυτών των Σχεδίων, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα καταλήξει στο ΚΕΣΥ προκειμένου σταδιακά να διεισδύσει στο σύστημα υγείας. Από τα 36 σχέδια Κατ οίκον Νοσηλευτικής φροντίδας, τα 7 αφορούν στην πρόληψη κινδύνων, τα 25 στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων και τα 4 στην εκπαίδευση ασθενών.

Ο κ. Πρεζεράκος στην συνέχεια, κατέθεσε στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2014, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα διαθέτει τους λιγότερους νοσηλευτές ανά 1000 άτομα με δεύτερη την Τουρκία, ενώ διαθέτουμε την μεγαλύτερη αναλογία γιατρών. Η πρώτη χώρα σε αναλογία πληθυσμού και νοσηλευτών είναι η Νορβηγία.

Προσκεκλημένες στην εκδήλωση της Σπάρτης ήταν δύο εξέχουσες προσωπικότητες από τον ευρωπαϊκό νοσηλευτικό χώρο, η Βρετανίδα κυρία Andrea Spyropoulos πρώην πρόεδρος του βασιλικού Κολλεγίου Νοσηλευτικής του Ηνωμένου Βασιλείου και η Ισπανίδα Suzanne Μartin Iglesias αντιπρόεδρος της AENTDE (Association for Common European Nursing Diagnoses Interventios and outcomes).

Οι δύο κυρίες, κατέθεσαν την πολύτιμη εμπειρία τους από τον χώρο της νοσηλευτικής, η οποία φυσικά απέχει μακράν από την ελληνική πραγματικότητα. Το πιο σημαντικό μήνυμα που έστειλαν και οι δύο, είναι ότι οι νοσηλευτές στην Ευρώπη, αποτελούν βασικό βραχίονα της ΠΦΥ, ο ρόλος των οποίων αποδεικνύεται καθοριστικός για τον γιατρό. Οι νοσηλευτές, σύμφωνα με την κυρία Spyropoulos, πρέπει να είναι δημιουργικοί, να διαθέτουν δεξιότητες, πραγματικό αίσθημα προσφοράς ώστε να μπορέσουν να σταθούν κοντά στον ασθενή, όχι μόνο ως παρηγοριά αλλά ως πραγματικός κρίκος στην εξέλιξη της υγείας του. Αναφέρθηκε ακόμη στην δυνατότητα των νοσηλευτών για συνταγογράφηση, γεγονός που έχει βοηθήσει όχι μόνο το έργο των γιατρών, αλλά και συνολικά το σύστημα υγείας και έχει επιφέρει σημαντικό εξορθολογισμό στις δαπάνες υγείας.

Από την πλευρά της η κυρία Iglesias, αναφέρθηκε βήμα βήμα στην ψηφιοποίηση όλων των συστημάτων, στην καταγραφή όλων των δεικτών, στην τεκμηρίωση η οποία θα βοηθήσει τον Ηλεκτρονικό Φάκελο του ασθενούς. Θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους φοιτητές για την αιτιολογία της διάγνωσης και τα προβλήματα υγείας των ασθενών, τόνισε. Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο στοιχείο που υπογράμμισε η ισπανίδα ομιλήτρια, είναι ότι μόνο στην Μαδρίτη των 6,1 εκατ. κατοίκων, τα διαθέσιμα Ιατρικά Κέντρα ανέρχονται σε 280 και οι νοσηλευτές που υπηρετούν σε αυτά, είναι 3.400. Φυσικά για να οικοδομηθεί το δίκτυο της ΠΦΥ στην Ισπανική πρωτεύουσα, απαιτήθηκαν γύρω στα 17 χρόνια.

Κατά την διάρκεια της ημερίδας, τονίστηκε ακόμη ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η ανομοιογένεια του νοσηλευτικού προσωπικού και πως για μία σταθερή ΠΦΥ θα πρέπει να υπάρξει συστράτευση και άλλων επαγγελματιών υγείας και όχι μόνο γιατρών και νοσηλευτών.

Στην Ομάδα διοίκησης του Έργου συμμετείχαν οι καθηγήτριες τμήμα Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ: Ελισσάβετ Πατηράκη, Χρυσούλα Λεμονίδου, Ελένη Αποστολοπούλου και Αθηνά Καλοκαιρινού. Βοηθός Επιστημονικού Υπευθιύνου ήταν η κυρία Αγγελική Δρελιώζη, ενώ στην Ομάδα υλοποίησης έργου ήταν οι εξής: Σοφία Ζυγά, αναπλ. καθηγήτρια τμήμα Νοσηλευτικής πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Στυλιανή Τζαφέρη επίκουρη καθ. τμήμα Νοσηλευτικής πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Στυλιανός Κατσαραγάκης Λέκτορας τμήμα Νοσηλευτικής πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πέτρος Κολοβός RN, Msc, Ph.ΕΔΙΠ, τμήμα νοσηλευτικής πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Ασπασία Παναγιώτου RN, Msc. Ph.D Δ/ντρια Νοσηλευτικής υπηρεσίας ΓΝΑ Σισμανόγλειο, Χρυσούλα Κάρλου RN,Msc. Ph.D, Ασμχος (ΥΝ) προισταμένη 68 ΝΜ 251 ΓΝΑ, Σπυριδούλα Τσαρουχά RN,. Msc. Ph.D «Μέριμνα» επιστημονική υπεύθυνη υπηρεσίας Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπίτι, και Αργυρώ Ψυχογιού RN, Msc. PhD (c) ΑΟΝΑ Άγιος Σάββας.

Διαβάστε ακόμη:

Έρχονται 700 προσλήψεις νοσηλευτών - Συμμετοχή του κλάδου στις Επιτροπές του υπουργείου

Νοσηλευτές Ψυχιατρικών νοσοκομείων: Υπεύθυνη για την δολοφονία στο Δαφνί, η εντατικοποίηση της εργασίας

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή, αλλά οι εργαζόμενοι δεν γιορτάζουν ...