ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας, ενισχύει τις δομές ΠΦΥ στις πύλες εισόδου των μεταναστών

Η ενίσχυση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα σημεία εισόδου προσφύγων και οικονομικών μεταναστών αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ιωάννης Μπασκόζος, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου στο Υπουργείο Υγείας, στα πλαίσια του προγράμματος «Equi Health» του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και η οποία συνδιοργανώθηκε από το ΔΟΜ και τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας. Η ημερίδα είχε θέμα «Αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας στα νότια σύνορα της ΕΕ: Διάλογος για την Ελλάδα». 

Η Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας, ενισχύει τις δομές ΠΦΥ στις πύλες εισόδου των μεταναστών

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία της αναβάθμισης των συνθηκών υγιεινής των δομών πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας, καθώς και την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα σε όλες της χώρες της Ευρώπης για αυτό το πολύπλευρο ζήτημα.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν τα ευρήματα του προγράμματος του ΔΟΜ, που πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 2013-2014, και το οποίο είχε στόχο να καταγράψει την κατάσταση των δομών υγείας στα σημεία εισόδου προσφύγων και οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση, παρουσία του Υπουργού, συμμετείχαν εκπρόσωποι δημόσιων υπηρεσιών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και διεθνών φορέων, όπως η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, σύμβουλοι του Υπουργού Υγείας, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι Γιατροί του Κόσμου, το Κέντρο Ημέρας Βαβέλ, κ.α..

Την παρουσίαση των ευρημάτων του προγράμματος ακολούθησε εκτενής και ανοικτή συζήτηση, κατά την οποία οι παρευρισκόμενοι κατέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί τον τελευταίο καιρό σε ό,τι αφορά την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών σε πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας δεσμεύθηκε, από την πλευρά της, να ενισχύσει τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα σημεία εισόδου, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς, και να εξετάσει περαιτέρω τα πορίσματα της ερευνητικής προσπάθειας του ΔΟΜ.

Διαβάστε ακόμη:

Στις δομές φιλοξενίας μεταναστών της Λέσβου κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ