ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ο σημαντικός ρόλος της Ειδικής Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για την Δημόσια Υγεία

Ένας τιτάνιος αγώνας συντελείται όλες αυτές τις ημέρες που οι τράπεζες έχουν περιορίσει τις στρόφιγγες της ρευστότητας, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στην δημόσια υγεία και στην επάρκεια των φαρμάκων.

Ο σημαντικός ρόλος της Ειδικής Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για την Δημόσια Υγεία

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και όλοι οι θεσμικοί φορείς έχουν βάλει πλάτη ώστε να μειώσουν τους κραδασμούς που αφορούν στην επάρκεια φαρμάκων και στην μη διατάραξη της ισορροπίας στην φαρμακευτική και νοσοκομειακή αγορά.

Οι συσκέψεις και οι ενημερώσεις είναι διαρκείς ένθεν κακείθεν, το στοίχημα μεγάλο, ενώ η ίδια η κυβέρνηση πρωτίστως ευελπιστεί να το κερδίσει.

Χθες, ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει ζητήσει από όλους τους φορείς να ενημερώνεται για το τι συμβαίνει στην αγορά, είχε μια σημαντική επικοινωνία με τον Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρο Μητράκο, ζητώντας του να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης συναλλαγών για πρώτες ύλες και φαρμακευτικά προϊόντα από το εξωτερικό.

Ο κ. Μητράκος διαβεβαίωσε τον Υπουργό ότι θα υπάρξει επιτάχυνση της σχετικής διαδικασίας κι έτσι στην συνέχεια ο κ. Κουρουμπλής ενημέρωσε αντίστοιχα τους θεσμικούς φορείς (Π.Ε.Φ. και Σ.Φ.Ε.Ε.) από τον χώρο του φαρμάκου για την εξέλιξη αυτή.

Την έγκριση αυτή θα δίνει η Ειδική Επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών και βρίσκεται υπό την εποπτεία της τράπεζας της Ελλάδος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια με τα οποία θα εγκρίνονται προϊόντα και πρώτες ύλες από το εξωτερικό, ενώ θα μπορεί οποιαδήποτε εταιρεία να ζητήσει από την Επιτροπή επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να προμηθευτεί τα αναγκαία προϊόντα ή πρώτες ύλες της. Αυτό που θα ζητά η Επιτροπή είναι αναλυτικά ποιο προϊόν ή πρώτη ύλη χρειάζεται μια εταιρεία και ποια ασθένεια αφορά.

Έτσι, αυτή την στιγμή οι επικεφαλής των εταιρειών αναμένουν την σχετική απόφαση με την οποία η τράπεζα της Ελλάδος θα δώσει το πράσινο φως στην Ειδική Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ώστε να πραγματοποιούνται ταχύτατα οι εγκρίσεις και να μην οδηγηθούμε σε ανθρωπιστική κρίση.

Εν τω μεταξύ, οι περισσότερες πολυεθνικές βρίσκονται σε διαρκείς συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις (video conferences) με τα headquarters και τις μητρικές του εξωτερικού, προκειμένου να σχεδιάσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επάρκεια σε φάρμακα και αναλώσιμα, ώστε να μην λείψει κάποιο βασικό αγαθό από την ελληνική αγορά και τον ασθενή.

Αυτό που ζητάνε επίσης πολλές φαρμακευτικές εταιρείες είναι να μπορούν να καταθέτουν επιταγές, ώστε να μπορεί στην συνέχεια να ανεβαίνει το πιστωτικό όριο στην τράπεζα με την οποία συναλλάσσονται. Ήδη το αίτημά τους αυτό το έχουν καταθέσει στον υπουργό Υγείας και, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να εκδοθεί σχετική τραπεζική εγκύκλιος.

Εν τω μεταξύ, παρατείνεται μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή η κατάθεση των συνταγών μηνός Ιουνίου σύμφωνα με απόφαση του ΕΟΠΥΥ.
Ειδικά για τα φαρμακεία που τηρούν ρύθμιση στην Εφορία, σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, τα οποία δεν μπορούν να προσκομίσουν φορολογική ενημερότητα εξαιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργήσει η μειωμένη ρευστότητα, η διοίκηση του Οργανισμού τονίζει ότι οι σχετικοί λογαριασμοί θα παραλαμβάνονται με υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, με την οποία θα δηλώνουν ότι θα τηρούν ρύθμιση στην εφορία και ότι δεσμεύονται να προσκομίσουν την σχετική φορολογική ενημερότητα αμέσως μόλις αυτό, καταστεί δυνατό.

Τιτάνιος ο αγώνας λοιπόν από όλες τις πλευρές, ώστε να μην διαταραχθεί η αγορά και να μην λείψει ούτε ένα φάρμακο, ούτε ένα αναγκαίο προϊόν από την ελληνική αγορά. Φυσικά, εκτός όλων των άλλων, απαιτείται και από όλους μας ψυχραιμία και ώριμη στάση και όχι αναίτιες και υπερβολικές επισκέψεις στο φαρμακείο, όπως έχουν τονίσει από την αρχή και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί.

Διαβάστε ακόμη:

Ταχεία έγκριση συναλλαγών σε πρώτες ύλες και φάρμακα από το εξωτερικό - Διαβεβαίωση της ΤτΕ στον Κουρουμπλή

Συνάντηση με τον υπ. Υγείας ζητούν οι φαρμακοποιοί για την ομαλή διακίνηση των φαρμάκων

ΠΦΣ: Άμεση συνάντηση με την Ν. Βαλαβάνη για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων επιταγών των φαρμακείων

Δημοψήφισμα 2015: Η σημασία του Όχι για την υγεία και το πολιτικό αισθητήριο των φαρμακοποιών

Κουρουμπλής – Ακυρώνονται οι πολιτικές που αποδείχθηκαν άκαρπες