ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μεταναστευτικό: Στην Κω σήμερα κυβερνητικά και Ευρωπαϊκά στελέχη, μύθος η υγειονομική βόμβα, λέει το υπ. Υγείας

Στην Κω συρρέουν σήμερα κυβερνητικά και Ευρωπαϊκά στελέχη για το θέμα των προσφύγων, το οποίο αναδεικνύεται σε μείζον πολιτικό, οικονομικό και υγειονομικό ζήτημα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

Μεταναστευτικό: Στην Κω σήμερα κυβερνητικά και Ευρωπαϊκά στελέχη, μύθος η υγειονομική βόμβα, λέει το υπ. Υγείας

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ιδιαίτερα δε μετά την συγκλονιστική χθεσινή φωτογραφία με το νεκρό βρέφος στα παράλια της Τουρκίας, μετά από ανατροπή της βάρκας που το μετέφερε μαζί με την οικογένειά του, η οποία έκανε τον γύρο του κόσμου σε όλα τα ΜΜΕ αλλά και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, το θέμα έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος θα δεχθεί, σήμερα Παρασκευή και ώρα 16:30, τον A΄ Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Frans Timmermans, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον αρμόδιο Επίτροπο για την Μετανάστευση, Εσωτερικές Υποθέσεις και Ιθαγένεια κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι οι τελευταίες εξελίξεις του Μεταναστευτικού, υπό το φως μάλιστα και των αποτελεσμάτων της επίσκεψης που πραγματοποιούν ο κ. Τimmermans και ο κ. Αβραμόπουλος στην Κω.

Στην Κω θα βρεθούν επίσης και ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας κ. Θάνος Δημόπουλος και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος. Τον κ. Δημόπουλο, θα συνοδεύουν επίσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας και ο Αναπληρωτής Υπουργό Ναυτιλίαςς κ. Χρήστος Ζώης. Εκεί θα συναντηθούν με Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, με το δήμαρχο της Κω Γιώργο Κυρίτση, με τον επικεφαλής του Λιμενικού Σώματος Ιωάννη Μισπίνα και τον Αστυνομικό Διευθυντή Γιώργο Γεωργακάκο, όπως και με εκπροσώπους ΜΚΟ.

Βασικό μας μέλημα, τονίζει στο onMed ο κ. Γιαννόπουλος, είναι να δούμε σε ποιο χώρο θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες, χώρο που θα υποδείξει η τοπική αυτοδιοίκηση και οι Αρχές του νησιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν επιλεγεί δύο χώροι αυτή την στιγμή στην Κω, ένα στρατόπεδο και μία περιοχή που κάποτε λειτουργούσε ως Water Park και έχει εγκαταληφθεί. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση απαιτείται παρέμβαση για να ευπρεπιστούν – κατά τα πρότυπα του Ελαιώνα στην Αθήνα- και να μπορέσουν να είναι λειτουργικοί για τα κύματα των προσφύγων, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Εν τω μεταξύ ο αριθμός των προσφύγων που έχουν περάσει μέχρι στιγμής από την χώρα μας έχει ξεφύγει – καθώς υπολογίζεται ότι γύρω στους 204.000 ανθρώπους έχουν έρθει, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αργά χθες το απόγευμα, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι ο μύθος περί «υγειονομικής βόμβας» έχει πλήρως καταρριφθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα τόσο του ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο πεδίο.

Την ίδια ώρα, και μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από την Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και της Ομάδας Συντονισμού και Εποπτείας των δράσεων, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζο στην οποία συμμετείχε και ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας, συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό όργανο με στόχο τη βελτίωση της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων και την επιτάχυνση των απαραίτητων ιατρικών ελέγχων.

Και ακόμη όπως έγινε γνωστό, η ΕΣΔΥ σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης αναλαμβάνουν το κομβικής σημασίας στοιχείο της εκπαίδευσης υγειονομικού προσωπικού και ένστολων στα πλαίσια του Equi Health, το οποίο θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα (7 και 8/9/2015). Επίσης, οργανώνονται ιατρεία σε ημερήσια βάση στα προαναχωρησιακά κέντρα της Αμυγδαλέζας και του Ταύρου, τα οποία θα ενισχυθούν περαιτέρω με παροχή οδοντιατρικής φροντίδας ενώ παράλληλα εξετάζεται η τοποθέτηση ψυχιάτρου και στην Αμυγδαλέζα (στο ΠΚΚ Ταύρου έχει τοποθετηθεί ήδη από τον Μάιο).

Η Ελλάδα αυτή την στιγμή διεκδικεί από την ΕΕ 450 εκατ. ευρώ για το μεταναστευτικό για όλα τα υπουργεία για την επόμενη 5ετία, ενώ ειδικότερα το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ διεκδικούν το ποσό των 15 εκατ. ευρώ για το 2015.

Να σημειωθεί, ότι το θέμα των προσφύγων και του μεταναστευτικού γενικότερα, απασχόλησε μεταξύ άλλων, και την συνάντηση που είχαν χθες ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας με τους επικεφαλής του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ, στους οποίους ο πρώτος, υπογράμμισε ότι αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Πρόσφυγες: Συντονιστικό Όργανο για τους ιατρικούς ελέγχους, ΕΣΔΥ & Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης σε κορυφαίο ρόλο

Μεταναστευτικό: Τα κονδύλια της ΕΕ, η θέση του νέου υπ. Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ και ο ερχομός του Επιτρόπου Αβραμόπουλου