ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το στεγνό από υλικά ΕΣΥ, τα παράδοξα «δάνεια» και η αιχμή Πολάκη για υπερτιμολογήσεις

Στεγνά είναι πλέον τα νοσοκομεία από υλικά – από απλά αναγκαία αναλώσιμα μέχρι πολύ ακριβά καρδιοχειρουργικά.

Το στεγνό από υλικά ΕΣΥ, τα παράδοξα «δάνεια» και η αιχμή Πολάκη για υπερτιμολογήσεις

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Τα πράγματα είναι πλέον οριακά και από την κατάσταση αυτή, σίγουρα ζημιωμένοι, δεν είναι μόνο οι ασθενείς και η δημόσια υγεία, αλλά και οι ίδιοι οι προμηθευτές, οι οποίοι βιώνουν δραματική έλλειψη ρευστότητας. Οι προμηθευτές μάλιστα εκπέμπουν ένα μεγάλο SOS προς την νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία όπως αναφέρουν θα πρέπει να ασχοληθεί άμεσα με το μείζον αυτό θέμα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατροτεχνολογικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων) κ.Παύλος Αρναούτης, καταθέτει τον έντονο προβληματισμό του για την δύσκολη αυτή κατάσταση, από την οποία όπως αναφέρει, χάνει ο έλληνας πολίτης και ο ασθενής που έχει ανάγκη το συγκεκριμένο υλικό για την επέμβασή του, ή για την βελτίωση της υγείας του.

Δεν είναι όμως μόνο η έλλειψη ρευστότητας (στους προμηθευτές) που έχει σχεδόν επιτακτικά επιβάλλει την κατάσταση αυτή και τα capital controls που ξεκίνησαν τον Ιούλιο, αλλά αναμφισβήτητα και οι διαρκώς μειωμένοι προϋπολογισμοί στο ΕΣΥ που δημιουργούν ασφυκτικό κλίμα.
Να θυμηθούμε ότι το 2009 ο προϋπολογισμός ανερχόταν σε 3 δις ευρώ και σήμερα ανέρχεται σε 1,38 δις ευρώ για υλικά και λειτουργικές δαπάνες (όπως σίτιση, υπηρεσίες καθαριότητας κλπ). Έτσι, δεν είναι παράδοξο το γεγονός του δανεισμού υλικών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, όπως έγραψε η Καθημερινή της Κυριακής, κάτι που δεν θεωρεί επιλήψιμο ο κ. Αρναούτης.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ως προς το είδος των υλικών που δανείζονται: σύριγγες, ράμματα, γάντια, πεταλούδες, επιδεσμικό υλικό, χειρουργικά πλέγματα, αντιδραστήρια, ό,τι είναι απαραίτητο για τη λειτουργία ενός νοσοκομείου.
Όποτε το νοσοκομείο παραλάβει τις δικές του προμήθειες, θα επιστρέψει τα υλικά που δανείστηκε. Πρόκειται, φυσικά, για μία παράτυπη διαδικασία, που λύνει όμως τα χέρια υπό τις σημερινές δημοσιονομικές συνθήκες. Να σημειωθεί ότι η πρακτική του δανεισμού ξεκίνησε μαζί με την κρίση το 2010, ενώ το 2015 ήταν ακόμη πιο δύσκολο και ο δανεισμός ακόμη πιο συχνός.

Αναφορικά με τα capital controls, ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ αναφέρει ότι υπάρχει πράγματι ταλαιπωρία στις επιχειρήσεις, ωστόσο τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από το καλοκαίρι. Άλλωστε μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ μία επιχείρηση δεν χρειάζεται να πάρει έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή Εγκρίσεων Τραπεζικών Συναλλαγών, αλλά μόνο από το υποκατάστημα της τράπεζας.

Ένα άλλο σοβαρό θέμα που ταλανίζει τις επιχειρήσεις είναι και το θέμα των παρέδρων οι οποίοι δεν υπογράφουν- λόγω νομικών επιπλοκών- τα εντάλματα που αφορούν σε ληξιπρόθεσμα και σε ιατροτεχνολογικά υλικά.

Μέσα στα τόσα πάντως προβλήματα, οι προμηθευτές θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη, και εδικότερα την αιχμή που άφησε την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, κατά την διάρκεια παραλαβής παράδοσης, ο οποίος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους προμηθευτές, λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι οι υπερτιμολογήσεις αποτελούν το 90% στο πεδίο της διαφθοράς ενώ το φακελάκι αποτελεί μόνο το 10%.

Στην πρώτη συνάντηση που θα έχουν οι εκπρόσωποι του κλάδου με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι πρώτοι θα πρέπει να πείσουν με επιχειρήματα ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι, κάτι που θα το πράξουν αβίαστα, όπως αναφέρει ο κ. Αρναούτης.

Διαβάστε ακόμη:

«Δάνεια» γιατρών και υλικών ανάμεσα στα νοσοκομεία λόγω ελλείψεων

Η ελπιδοφόρα επανεκκίνηση στο υπ. Υγείας και οι πρώτες δυσκολίες: Τα νοσοκομεία στεγνά από υλικά..

Νέο συμβόλαιο τιμής στο υπ. Υγείας - Ξανθός: Διαρκής ο κίνδυνος λειτουργικού μπλακάουτ στο σύστημα - Πολάκης: Δεν χρειαζόμαστε διάβασμα

Ανδρέας Ξανθός: Η αριστερή ιδεολογία που θέλει να τιθασεύσει το Τρίτο Μνημόνιο χάριν της υγείας

Σε ασφυκτική κατάσταση οι προμηθευτές του ΕΣΥ - Έλλειψη ρευστότητας & τραπεζική αργία, δύο μεγάλα αγκάθια