ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δρομολογούνται όλες οι εκκρεμότητες στην υγεία - Από προσλήψεις μέχρι χρηματοδότηση & ΚΥΑ για ανασφάλιστους

Τα μείζονα θέματα που ταλανίζουν τους ανθρώπους της υγείας, από τις προσλήψεις και τις εφημερίες μέχρι την χρηματοδότηση του συστήματος και τους ανασφάλιστους, συζητήθηκαν εφ όλης της ύλης πριν από μερικές ημέρες (2 Οκτωβρίου), στην συνάντηση που είχαν οι νοσοκομειακοί γιατροί με την νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Δρομολογούνται όλες οι εκκρεμότητες στην υγεία - Από προσλήψεις μέχρι χρηματοδότηση & ΚΥΑ για ανασφάλιστους

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, έδωσε στους εκπροσώπους της ΟΕΝΓΕ αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων, στέλνοντας αναμφισβήτητα ανάσα ανακούφισης στους γιατρούς, καθώς η υποστελέχωση είναι πλέον δραματική στο ΕΣΥ, με αποτέλεσμα την επαγγελματική εξουθένωσή τους. Αλλά και η χρηματοδότηση του ΕΣΥ δίνει ανακούφιση στους ανθρώπους του ΕΣΥ, αφού ήδη εγκρίθηκαν 150 εκατ. επιπλέον εως τον Νοέμβριο και αναμένονται άλλα 150 εκατ. για τον Δεκέμβριο 2015. Επίσης, αναμένεται άμεσα και η κοινή υπουργική απόφαση για τους ανασφάλιστους.

Από την πλευρά του, ο αναπλ. Υπουργός Παύλος Πολάκης στην τοποθέτησή του εστίασε στα ζητήματα προμηθειών, διαφθοράς και εξοικονόμησης πόρων στο σύστημα υγείας.

Συνοπτικά, οι απαντήσεις του υπουργού Υγείας έχουν ως εξής:

Προσλήψεις μονίμων: Ήδη έχει δρομολογηθεί η 1η δέσμη προκηρύξεων μέσω ΑΣΕΠ περίπου 1000 θέσεων εργαζομένων στα νοσοκομεία, ενώ έχει εγκριθεί με ΠΥΣ η 2η δέσμη με περίπου 2500 γιατρούς -νοσηλευτές- λοιπό παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό για τον ευρύτερο χώρο της Υγείας.

Στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο μελετάται να συμπεριληφθεί πρόταση της ΟΕΝΓΕ για επιτάχυνση των κρίσεων, ώστε από τη στιγμή της προκήρυξης μέχρι την πρόσληψη να μεσολαβούν δεσμευτικά μόνον 5 μήνες.

Επικουρικοί: Έχει ξεκινήσει η διαδικασία προσλήψεων επικουρικών με τις νέες διατάξεις και θα επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα, προκειμένου να καλυφθούν κενά σε όλη τη χώρα. Η παράταση θητείας των ήδη υπηρετούντων θα εξετασθεί από την πολιτική ηγεσία σε συνεννόηση με τη νομική υπηρεσία, διότι υπάρχει ενδεχόμενο περαιτέρω παράταση θητείας να οδηγήσει σε σχέσεις αορίστου
χρόνου.

Χρηματοδότηση συστήματος: εγκρίθηκε η εκταμίευση του συνόλου των δαπανών του προϋπολογισμού του 2015 και γίνεται προσπάθεια έγκρισης υπέρβασης των δαπανών αυτών (ήδη εγκρίθηκαν 150 εκατ. επιπλέον εως τον Νοέμβριο και αναμένονται άλλα 150 εκατ. για τον Δεκέμβριο 2015).

Επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας είναι η αύξηση του ορίου δαπανών μέσω αναθεώρησης των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων, ώστε να είναι δυνατή η απορρόφηση των επιχορηγήσεων. Η πολιτική ηγεσία θα επιδιώξει την ανακατανομή πόρων υπέρ της δημόσιας περίθαλψης.

Εφημεριακό: Στο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί σύντομα θα υπάρξουν ρυθμίσεις με τις οποίες θα δίδεται λύση στις εκκρεμότητες που υπήρχαν και για τις οποίες η ΟΕΝΓΕ έχει καταθέσει πλήρεις και νομοτεχνικά διαμορφωμένες προτάσεις.

Ανασφάλιστοι: Η ΚΥΑ που είχε ετοιμαστεί στις αρχές του καλοκαιριού πρόκειται να υπογραφεί από τους εμπλεκόμενους υπουργούς και να τεθεί σε εφαρμογή. Το εισιτήριο των 5 ευρώ δεν πρόκειται να επανέλθει.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης η ανάπτυξη ενός Εθνικού Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλη τη χώρα που θα βασίζεται στις αποκεντρωμένες μονάδες υγείας γειτονιάς, στα Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου , στον οικογενειακό γιατρό με συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης και στην διεπιστημονική ομάδα υγείας. Σύντομα θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία που θα δοθεί προς διαβούλευση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οργανισμοί Νοσοκομείων: Έχει ήδη δοθεί εντολή στους Διοικητές ΔΥΠΕ να ολοκληρώσουν τους οργανισμούς Νοσοκομείων που είναι ώριμοι.

Αυτόνομα ΤΕΠ: Αποτελούν προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας, ώστε να αλλάξει το μοντέλο εφημέρευσης των Νοσοκομείων.

Διοικήσεις Νοσοκομείων: Σύντομα θα υπάρξουν αλλαγές στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων.

Ιδιωτικά συνεργεία: Θα ενισχυθεί το μοντέλο συνεταιριστικής εργασίας από εργαζόμενους, ώστε να απομακρυνθούν οι εργολάβοι από την ανάληψη λειτουργιών των Νοσοκομείων (καθαρισμός, φύλαξη, συντήρηση κλπ).