ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η ΟΕΝΓΕ ζητά 6.000 προσλήψεις για να κρατηθεί ζωντανό το ΕΣΥ

Την ανάγκη για προσλήψεις 6.000 γιατρών στο ΕΣΥ σε βάθος τριετίας, με εργασιακή σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προκειμένου να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ, ζητά επιτακτικά η ΟΕΝΓΕ από τον υπουργό Υγείας.

Η ΟΕΝΓΕ ζητά 6.000 προσλήψεις για να κρατηθεί ζωντανό το ΕΣΥ

Το αίτημα αυτό είχαν την ευκαιρία να θέσουν, μεταξύ άλλων, πριν μερικές ημέρες οι νοσοκομειακοί γιατροί, σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό. Τα πρότυπα εφημέρευσης, η δημιουργία αυτόνομων ΤΕΠ στα Νοσοκομεία και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία πρέπει να τεθεί σε τροχιά εφαρμογής, ήταν τα άλλα σημαντικά θέματα που απασχόλησαν επίσης την συνάντηση των δύο πλευρών.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ στο ενημερωτικό της σημείωμα:

- Η ΟΕΝΓΕ έθεσε στον υπουργό την επιτακτική ανάγκη μεγάλων παρεμβάσεων στο ΕΣΥ, αναγκαιότητα που προκύπτει από τη λειτουργική κατάρρευση του συστήματος υγείας.

- Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 23ης Δεκεμβρίου 2015 μπορεί να αξιοποιηθεί, ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες προσλήψεις και να αποφευχθεί η καταβολή υπέρογκου προστίμου, το οποίο θα ανέλθει περί τα 150 εκατ. ευρώ.

- Η ΟΕΝΓΕ κρίνει ότι το ΕΣΥ έχει ανάγκη από 6.000 προσλήψεις γιατρών, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν σε βάθος τριετίας, μέσω Κοινής Επιτροπής υπουργείου-ΟΕΝΓΕ που θα ορίσει στοχευμένα τις θέσεις που πρέπει να προκηρυχθούν.

- Η εργασιακή σχέση που προκρίνεται είναι αυτή της Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης, ενώ πρέπει να δοθούν κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής σε νέους γιατρούς. Το ρεπό πρέπει να δίδεται σε όλους τους γιατρούς που εφημερεύουν.

- Πρέπει να οδηγηθούμε σε πρότυπα εφημέρευσης.

- Πρέπει να συγκροτηθούν αυτόνομα ΤΕΠ στα Νοσοκομεία και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πρέπει να τεθεί σε τροχιά εφαρμογής.
Επίσης, πρέπει να αναθεωρηθούν το συντομότερο οι Οργανισμοί των Νοσοκομείων και να υπάρξουν βήματα εκδημοκρατισμού του ΕΣΥ.

- Η χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας πρέπει να συγκλίνει το συντομότερο προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ οι αμοιβές των γιατρών ΕΣΥ πρέπει να αποκατασταθούν, ζήτημα που απασχολεί το ΣτΕ μετά από προσφυγή της ΟΕΝΓΕ. Σημειωτέον, η εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ πήρε αναβολή λόγω της αποχής των δικηγόρων και θα εκδικαστεί στις 4 Μαρτίου.

Ο υπουργός, από την πλευρά του, ενημέρωσε την ΟΕΝΓΕ για τις θέσεις που βρίσκονται υπό προκήρυξη, αναγνωρίζοντας πως καλύπτουν μικρό μόνο μέρος των αναγκών και δεσμεύτηκε να φέρει το ζήτημα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο, ώστε να υπάρξει προγραμματισμός προσλήψεων σε βάθος τριετίας. Επίσης, ενημέρωσε για τις επικείμενες συναντήσεις που θα έχει με τους Επιτρόπους Υγείας και Απασχόλησης στις Βρυξέλλες, στους οποίους θα θέσει τα ζητήματα που ταλανίζουν το ΕΣΥ.

Τέλος, ενημέρωσε την ΟΕΝΓΕ για τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ και την επικείμενη κατάθεση νομοσχεδίου.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε να καλέσει την ΟΕΝΓΕ σε νέα συνάντηση το συντομότερο, μόλις ολοκληρωθούν οι συναντήσεις με τους Επιτρόπους και υπάρξει συζήτηση στο Κυβερνητικό Συμβούλιο.

Διαβάστε ακόμη:

Επιστολή Π.Ι.Σ. σε Πολάκη για μετακινήσεις ιατρών στα Τ.Ε.Π. - Να μην αποδιοργανωθούν τα Κέντρα Υγείας

Αυτόνομα ΤΕΠ & θεσμοθέτηση της εξειδίκευσης Επείγουσας Ιατρικής, σχεδιάζει το υπ. Υγείας

Ανοίγουν επιτέλους οι 500 προσλήψεις στις ΜΕΘ - Αναρτήθηκε η προκήρυξη