ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Καθησυχαστικός Ξανθός για το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού - Απάντηση στην Έλενα Ράπτη

Τη διαχρονική συνεισφορά του ΙνστιτούτουΥγείας του Παιδιού σχετικά με την πρόληψη συγγενών διαταραχών στα νεογνά, τη διάγνωση μεταβολικών νοσημάτων κλπ., επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Καθησυχαστικός Ξανθός για το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού - Απάντηση στην Έλενα Ράπτη

Αφορμή για την τοποθέτηση αυτή, είναι επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού, Έλενας Ράπτη στην οποία γινόταν λόγος για «απόφαση του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού να μην ανανεώσει καμία σύμβαση εξειδικευμένου επιστημονικού και λοιπού προσωπικού τινάζοντας στον αέρα προγράμματα».

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός ειδικότερα, διευκρίνισε τα παρακάτω:

1. Δεν ισχύει η αναφορά περί μη ανανέωσης καμίας σύμβασης.

2. Υπάρχουν αποφάσεις που ανανεώνουν τις συμβάσεις α)του προγράμματος LUMOS (16/11/2015), β) του προγράμματος προστασίας παιδιών από trafficking στα σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας (ανανέωση έως 30/04/2016), γ) του προγράμματος διαχείρισης περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών (έως 31/03/2016) και δ) της συνέχισης του προγράμματος μητρικού θηλασμού «Αλκυόνη» με επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 37.000 ευρώ για τη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης.

Το μόνο πρόγραμμα του οποίου δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις ήταν το «Ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διερεύνηση, διάγνωση, και διαχείριση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών» καθώς ολοκληρώθηκε η υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου στις 30/10/2015.

Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν ισχύει η εκτίμηση για αποψίλωση στελεχών του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού καθώς πρόκειται για εργαζόμενους με σύμβαση ορισμένου χρόνου ή συμβασιούχους έργου για την υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων. Οι συμβάσεις των εργαζόμενων αυτών δεν μπορούν να παραταθούν μετά τη λήξη των προγραμμάτων. Ωστόσο, η πολύ σημαντική συνεισφορά του επιστημονικού προσωπικού μπορεί να αξιοποιηθεί στο βαθμό που εγκριθούν νέα προγράμματα.

Ο κ. Ξανθός κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού που να διαθέτει τη συνδιαχείριση καινοτόμων προγραμμάτων σε ΜΚΟ ή ιδιώτες παραγκωνίζοντας τις Διευθύνσεις του Ινστιτούτου και τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη ενιαίου πολιτικού σχεδιασμού των δράσεων που εντάσσονται σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και στη συνεργασία με όλους τους εποπτευόμενους φορείς από το υπουργείο Υγείας με στόχο την αναβάθμιση της έρευνας, της πρόληψης και της δημόσιας υγείας».