ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξεκίνησαν οι επιχειρησιακές συσκέψεις στο ΕΚΕΠΥ για τους πρόσφυγες

Κατόπιν εντολής του Υπουργού Υγείας κου Α. Ξανθού, και στα πλαίσια της ευθύνης του ΕΚΕΠΥ για τον συντονισμό όλων των επιχειρησιακών δράσεων για την υγειονομική κάλυψη των αναγκών των προσφύγων στα σημεία αθρόας συνάθροισης και άτυπων καταυλισμών, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, επιχειρησιακή σύσκεψη στην οποία μετείχαν η Διοίκηση του ΕΚΕΠΥ και στελέχη της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Ξεκίνησαν οι επιχειρησιακές συσκέψεις στο ΕΚΕΠΥ για τους πρόσφυγες

Δεδομένου ότι η επιχειρησιακή κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των προσφύγων αποτελεί μια συνεχώς μεταβαλλόμενη διαδικασία, που είναι άρρηκτα δεμένη με τον μετασχηματισμό των ροών σε διαφορετικά σημεία ανά την χώρα, το ΕΚΕΠΥ, με επικεφαλής τον κ. Νίκο Παπαευσταθίου, θα είναι σε συνεχή συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, Φορείς & Οργανώσεις έτσι ώστε με την 24ωρη παρακολούθηση των ροών και των χαρακτηριστικών της ανθρώπινης κινητικότητας να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Σε αυτά τα πλαίσια, την Παρασκευή 4 Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΕΠΥ με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κου Ι. Μπασκόζου, της 1η και 2η ΥΠΕ, του ΚΕΕΛΠΝΟ, της ΑΕΜΥ, του ΕΚΑΒ, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, πιστοποιημένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Χαμόγελο του Παιδιού, Γιατροί χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου) καθώς και εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Να σημειώουμε, ότι το Συντονιστικό Όργανο για τους πρόσφυγες που υλοποιείται υπό την εποπτεία του ΕΚΕΠΥ, ανακοινώθηκε χθες Τρίτη από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στόχος του Συντονιστικού Οργάνου θα είναι η άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση όπου υπάρχει ανάγκη αλλά και ο σχεδιασμός και η επιδημιολογική επιτήρηση με τη συλλογή δεδομένων από τους άτυπους καταυλισμούς και τα κέντρα υποδοχής προσφύγων σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας θα αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της καταγραφής αναγκών- που ήδη γίνεται- έτσι ώστε να αντλήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πόρους με σκοπό την ενίσχυση των δημόσιων δομών αλλά και των κέντρων φιλοξενίας με ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό καθώς και την προμήθεια εμβολίων και υγειονομικού υλικού με γρήγορες διαδικασίες.

Διαβάστε ακόμη:

Συντονιστικό όργανο υπό την εποπτεία του ΕΚΕΠΥ σε επιφυλακή για τους πρόσφυγες όλο το 24ωρο