ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μπασκόζος: Όσοι επιθυμούν να προσφέρουν υπηρεσίες για τους πρόσφυγες, να στρατευθούν στο Συντονιστικό Όργανο

Υπό την Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο με τη συμμετοχή εποπτευόμενων κρατικών φορέων, πιστοποιημένων ΜΚΟ καθώς και εκπροσώπων της Κοινωνίας των πολιτών, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) για το θέμα των προσφύγων.

Μπασκόζος: Όσοι επιθυμούν να προσφέρουν υπηρεσίες για τους πρόσφυγες, να στρατευθούν στο Συντονιστικό Όργανο

Αναλυτικότερα στη σημερινή επιχειρησιακού και συντονιστικού χαρακτήρα σύσκεψη εκπροσωπήθηκαν σε υψηλό επίπεδο η 1η και η 2η ΥΠΕ, το ΕΚΑΒ, η ΑΕΜΥ, το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, οι Γιατροί του Κόσμου, το Χαμόγελο του Παιδιού, η Αλληλεγγύη για Όλους, η Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία και το Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο συντονισμός όλων των παραπάνω φορέων υπό την εποπτεία του ΕΚΕΠΥ έτσι ώστε οι υγειονομικές παρεμβάσεις στους χώρους συνάθροισης ή καταυλισμού των προσφύγων/ μεταναστών να είναι άμεσες και αποτελεσματικές.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε σε κάθε ιατρείο που λειτουργεί στα άτυπα σημεία φιλοξενίας ή συγκέντρωσης (λιμάνι Πειραιά, Ελληνικό) να υπάρχει ένας Συντονιστής σε 24ωρη βάση ώστε να αναφέρει στο ΕΚΕΠΥ όποια τυχόν προβλήματα με στόχο την έγκαιρη και ορθολογική διαχείριση.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα διατίθεται ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στην πύλη Ε1 του Πειραιά, ενώ υπήρξε αντίστοιχη μέριμνα για το Ελληνικό και την πλατεία Βικτωρίας με σκοπό την άμεση διακομιδή των όποιων περιστατικών προκύψουν. Σημειώνεται ότι όταν το ασθενοφόρο ή η κινητή μονάδα διακομίζει κάποιο περιστατικό, στο σημείο θα υπάρχει άμεση αντικατάσταση με άλλο ασθενοφόρο ώστε να υπάρχει συνεχής παρουσία του ΕΚΑΒ στους χώρους συνάθροισης των προσφύγων. Δόθηκε εντολή για καταγραφή όλων των περιστατικών ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η επιδημιολογική επιτήρηση, η οποία ήδη εκπονείται.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αποτελεσματική διαχείριση των εκτάκτων αναγκών που έχουν προκύψει καθώς στη σημερινή συνάντηση διαμορφώθηκε ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Μάλιστα, ο κ. Μπασκόζος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το παραπάνω Συντονιστικό Όργανο να διευρυνθεί και με άλλους εκπροσώπους εθελοντικών οργανώσεων καθώς μέχρι σήμερα υπάρχει υπερπληθώρα προσφοράς που όμως δεν κατανέμεται σωστά. Επεσήμανε ακόμη, ότι όλοι όσοι επιθυμούν να προσφέρουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες στο πεδίο είναι υποχρεωμένοι να είναι σε συστηματική επαφή με το Συντονιστικό Όργανο του υπουργείου Υγείας. Όσον αφορά τα περί «υγειονομικής βόμβας», υπογράμμισε ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται τέτοιο θέμα καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι πρόσφυγες που εισέρχονται στη χώρα μας είναι υγιής πληθυσμός.

bigstock KOS GREECE SEP Un 103039679

Από την πλευρά του, ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου διευκρίνισε ότι δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα μεταδιδόμενου λοιμώδους νοσήματος που θα έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες συσκέψεις του Συντονιστικού Οργάνου που θα αφορούν όλη την επικράτεια.

Την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί αποστολή κλιμακίου του ΕΚΕΠΥ στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης όπου θα γίνει αυτοψία στους χώρους συνάθροισης και στις δομές φιλοξενίας σε Χέρσο και Νέα Καβάλα. Θα ακολουθήσει σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τηλεδιάσκεψη με την πολιτική ηγεσία και στελέχη του υπουργείου Υγείας.

Τέλος, ακολούθησε τριμερής σύσκεψη με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνο Τσουβαλά και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Σταμάτιο Ράπτη όπου αποφασίστηκε η στενή συνεργασία ΕΚΕΠΥ- ΕΛ.ΑΣ-Λ.Σ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προσφυγικού όσον αφορά την πρόληψη και την υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων/μεταναστών.

Σε συνέντευξή του στο onmed ο κ. Παπαευσταθίου, ξεκαθαρίζει ότι το ΕΚΕΠΥ είναι εδώ μόνο για να συντονίσει και όχι για υποκαταστήσει, ή να καπελώσει με οιονδήποτε τρόπο την ιστορία των προσφύγων στον Πειραιά και στην πλατεία Βικτωρίας. Ο επικεφαλής του ΕΚΕΠΕΥ, αναφέρει ότι ήδη αυτή την στιγμή λειτουργεί ένα Ιατρείο στην Πύλη Ε1 του λιμανιού του Πειραιά ενώ είναι πολύ πιθανό να χρειαστούμε ένα ακόμη Ιατρείο στο λιμάνι. Οι ανάγκες των προσφύγων σίγουρα δεν τελειώνουν ποτέ, συνεχίζει, και οι διαρκείς προσφυγικές ροές θα πρέπει να μας κρατούν σε εγρήγορση. Για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει να καταγράφουμε συνεχώς τις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων και να βλέπουμε, εάν εκτός από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι πρόσφυγες χρειάζονται και ψυχολογική υποστήριξη. Επίσης ο κ. Παπαυεσταθίου, εκτιμά ότι ίσως και η πλατεία Βικτωρίας να χρειάζεται ένα ασθενοφόρο.

Εν τω μεταξύ νωρίτερα την Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία θα διασφαλίζεται η προστασία της δημόσιας υγείας, μέσα από ελέγχους σε νερό, φαγητό, ατομική καθαριότητα καθώς και ελέγχους σε όλες τις επιχειρήσεις με αφορμή το μεγάλο κύμα των προσφύγων στην χώρα μας.

Διαβάστε ακόμη:

Θα συντονίσουμε και δεν θα υποκαταστήσουμε: Τι λέει ο Νικ. Παπαευσταθίου για τον ρόλο του ΕΚΕΠΥ στο θέμα των προσφύγων

Εγκύκλιος Ξανθού για την προστασία της Δημόσιας Υγείας εξαιτίας των προσφυγικών ροών