ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το ασφαλιστικό που ανάβει καθημερινά φωτιές και οι κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ στον ορίζοντα

Φωτιές έχει ανάψει το προσχέδιο του ασφαλιστικού, το οποίο δεν μπορεί με τίποτα να κλείσει τελικά, ώστε να ακολουθήσει η περιβόητη αξιολόγηση που τόσο επιθυμεί η κυβέρνηση.

Το ασφαλιστικό που ανάβει καθημερινά φωτιές και οι κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ στον ορίζοντα

Οι συσκέψεις ακολουθούν η μία την άλλη, ενώ και οι αντιδράσεις ένθεν κακείθεν είναι ιδιαίτερα έντονες. Το πόσο τα πράγματα κρέμονται από μία κλωστή, είναι πασσιφανές, βλέποντας τόσο τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Παν. Κουρουμπλή, όσο και τις αντιδράσεις των εκπροσώπων των επιστημονικών φορέων, οι οποίοι τις καταδίκασαν κάνοντας λόγο για απαξιωτική και θλιβερή συμπεριφορά,

Χθες Παρασκευή, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, επί της οδού Πανεπιστημίου 37, πραγματοποίησαν μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αντιδρώντας στο υπό προώθηση ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το νέο ασφαλιστικό θα επιφέρει μειώσεις στις συντάξεις τους που θα ξεπεράσουν το 30%. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία διαμαρτύρονται για την υποστελέχωση των νοσοκομείων και την υποχρηματοδότηση τους από το κράτος.

Στη συνέχεια αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ συναντήθηκε με τον Αν. Υπουργό Οικονομικών κο Γ. Χουλιαράκη και κατέθεσαν υπόμνημα στο οποίο περιγράφουν αναλυτικά τα αιτήματα τους. Τόνισαν για άλλη μια φορά ότι με τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας που εκτελείται, οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας θα κατρακυλήσουν εφέτος στο 5% του ΑΕΠ και ως εκ τούτου οι πολίτες θα βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για αγορά υπηρεσιών.

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστήριξε ότι «κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές εξαιτίας της κατάστασης που περιήλθε το ΕΣΥ» και ζήτησε την «απόσυρση του Αντιασφαλιστικού Νομοσχεδίου που μετατρέπει τις συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα».

Ο Υπουργός από την πλευρά του πάντως, δεν έκρυψε τις διαθέσεις του και ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα τιμήσει την υπογραφή της προς τους δανειστές και θα εφαρμόσει το 3ο Μνημόνιο. Ως εκ τούτου δεν θα αυξηθεί η χρηματοδότηση του ΕΣΥ, της ΠΡΟΝΟΙΑΣ και του ΕΚΑΒ, ενώ δεν θα προσληφθεί μόνιμο προσωπικό.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι εργαζόμενοι προανήγγειλαν δυναμικές κινητοποιήσεις και μάλιστα σύντομα.

Από την πλευρά τους οι επιστημονικοί φορείς θεωρούν ότι το παρόν προσχέδιο για το ασφαλιστικό, ακόμη και υπό την εκδοχή των τροποποιήσεών του, διατηρεί απροκάλυπτα τον φορολογικό και δημοσιονομικό του χαρακτήρα, αγνοώντας τις αρχές του ασφαλιστικού δικαίου. Αυτό επιβεβαιώνεται, μάλιστα, και από την παράλληλη συζήτηση στη Βουλή. Επαναλαμβάνουν ότι ο όποιος διάλογος πρέπει να γίνει επί τη βάσει του ασφαλίστρου και της παροχής και όχι επί φορολογικού χαρακτήρα ποσοστών επί του εισοδήματος.

Ζητούν να μην ενταχθούν στον ενιαίο φορέα ασφάλισης και επιφυλάσσονται, όταν θα έχουν στα χέρια τους συγκεκριμένα ποσοτικά στοιχεία και μελέτες αναλογιστικές, να προβούν και στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων. Οι φορείς, έχουν συναντηθεί επίσης και με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαικής Επιτροπής στην Ελλάδα προκειμένου να της θέσουν ενδελεχώς το ζήτημα.

Διαβάστε ακόμη:

Σκληρή αντίδραση Ν. Δημοκρατίας για το κλείσιμο των ΤΕΠ: Η κυβέρνηση κλείνει δημόσια νοσοκομεία

Ασφαλιστικό: Αμετακίνητοι στις θέσεις τους οι επιστημονικοί φορείς - Συναντήσεις με εκπροσώπους της ΕΕ