ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Έκρηξη ΙΣΑ: Όχι στους γιατρούς από το εξωτερικό που μεθοδεύει το υπ. Υγείας

Την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στοχοποιεί για ακόμη μία φορά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, κάνοντας σαφές, ότι ο πόλεμος που έχει ανοίξει ο πρόεδρός του κ. Γιώργος Πατούλης θα συνεχισθεί.

Έκρηξη ΙΣΑ: Όχι στους γιατρούς από το εξωτερικό που μεθοδεύει το υπ. Υγείας

Αυτήν την φορά ο ΙΣΑ, στοχοποιεί τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Πέτρο Γιαννουλάτο καταγγέλλοντας, όπως αναφέρει, τις μεθοδεύσεις, του υπουργείου Υγείας, να φέρει γιατρούς από το εξωτερικό, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, γεγονός που αποκάλυψε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο ΓΓ.

«Πρόκειται για μια απαράδεκτη και εκβιαστική κίνηση που προσβάλλει το ιατρικό σώμα, το οποίο έχει οδηγηθεί στην επαγγελματική απαξίωση και στην οικονομική εξαθλίωση, εξαιτίας των πολιτικών που έχουν ακολουθηθεί», τονίζει ο ΙΣΑ και συνεχίζει:

Ενώ χιλιάδες νέοι γιατροί έχουν οδηγηθεί, λόγω της ανεργίας στην ξενιτειά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αντί να αναλάβει τις ευθύνες της, για την επαγγελματική εξόντωση, του επιστημονικού προσωπικού της χώρας ,προκαλεί κατά αυτόν τον τρόπο. Είναι προφανές ότι επιχειρεί να δικαιολογήσει την αποτυχία της, στο να χαράξει μια ρεαλιστική και αποτελεσματική πολιτική που θα διασφαλίζει την κάλυψη των άγονων θέσεων και τη στελέχωση των Μονάδων Υγείας. Αποτελεί τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι ενώ το υψηλά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρα μας έχει στελεχώσει τα προηγμένα υγειονομικά συστήματα ανά τον κόσμο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να εισάγει «φθηνά» ιατρικά χέρια από το εξωτερικό!

Επιπρόσθετα τίθενται σοβαρά θέματα Δημόσιας Υγείας και ασφάλειας καθώς εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά, για την επάρκεια του ξενόφερτου ιατρικού προσωπικού που θα αποδεχθεί τις απαξιωμένες μισθολογικές και επαγγελματικές συνθήκες».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να σταματήσει τις εν λόγω απαράδεκτες μεθοδεύσεις που αποτελούν προσβολή για το ιατρικό σώμα και απειλούν το επιστημονικό προσωπικό το οποίο αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα.

Για το θέμα της τεράστιας ανεργίας και της μετανάστευσης των γιατρών όμως, έκανε λόγο και ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος, ο οποίος μίλησε στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας "Κ. Καραμανλής".

Ανεργία, υποαπασχόληση και μετανάστευση «μαστίζουν» τους νέους επιστήμονες, και δη τους γιατρούς, τη στιγμή που το προωθούμενο από την κυβέρνηση ασφαλιστικό σχέδιο έχει αποκλειστικά και μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα, επεσήμανε ο κ. Βλασταράκος, αναφερόμενος ακόμη, στην ανάγκη προστασίας των νέων επιστημόνων ιατρών (πενταετίας), προκειμένου να παραμείνουν στην εργασία, και στην παροχή κινήτρων στους μεγαλύτερους σε ηλικία ιατρούς (άνω των 65 ετών) προκειμένου να μην έχουν λόγο να βγουν στη σύνταξη. Άλλωστε, μέχρι σήμερα οι αυτοαπασχολούμενοι ιατροί βγαίνουν στη σύνταξη μετά τα 70 ακόμη 80 έτη.

Διαβάστε ακόμη:

Έρευνα: Οι μισοί Έλληνες γιατροί θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό

Η Ελλάδα της φτώχειας, της προσφυγιάς, το «φάντασμα» της ανεργίας και οι συστάσεις του ΟΟΣΑ