ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κρούσματα ανεμοβλογιάς στην Ειδομένη: Νέοι εμβολιασμοί και πιθανή επίσκεψη Ξανθού στον καταυλισμό

Μία κοιμώμενη υγειονομική βόμβα μπορεί να χαρακτηριστεί άνετα το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο κάθε ημέρα επιφυλάσσει και μία έκπληξη για την ελληνική κοινωνία και την κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να θέλουμε να φανούμε φοβικοί και ρατσιστές. 

Κρούσματα ανεμοβλογιάς στην Ειδομένη: Νέοι εμβολιασμοί και πιθανή επίσκεψη Ξανθού στον καταυλισμό

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η νέα αρνητική εξέλιξη ακούει στο όνομα ανεμοβλογιά, ένα λοιμώδες νόσημα με μεγάλη μολυσματικότητα, η οποία ενέσκηψε μόλις τις τελευταίες ημέρες στην Ειδομένη, καθώς έχουν εμφανιστεί μερικά κρούσματα σε παιδιά.
Και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όσο και εάν επιμένει ότι δεν τίθεται θέμα υγειονομικής βόμβας, η πραγματικότητα την διαψεύδει.

Η ανεμοβλογιά μπορεί να είναι «περίπατος» τις περισσότερες φορές για τα μικρά παιδιά, ωστόσο για τους ενήλικες μπορεί να αποδειχθεί πολύ σοβαρό λοιμώδες νόσημα με απρόβλεπτες συνέπειες για την πορεία της υγείας τους.

Έτσι, με αφορμή τις νέες εξελίξεις, κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας θα επισκεφθεί –πιθανότατα από σήμερα – την Ειδομένη για πραγματοποιήσει μία σειρά εμβολιασμών. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανόν και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επισκεφθεί στα μέσα της εβδομάδας τον καταυλισμό της Ειδομένης ως μία προσπάθεια για να υπογραμμίσει την μεγάλη σημασία που αποδίδει στο ζήτημα αυτό το οποίο αποτελεί πλέον αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής κοινωνίας και δημόσιας υγείας.

Εξάλλου, διευκρινίσεις για τους εμβολιασμούς προσφύγων, αιτούντων άσυλο, μεταναστών και του υγειονομικού προσωπικού που εργάζεται σε κέντρα φιλοξενίας, δίνει με εγκύκλιό του το Υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι ο ελλιπής εμβολιασμός, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους όσο και τον γηγενή πληθυσμό.

Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των προσφύγων έχουν «άγνωστη κατάσταση εμβολιασμού», εφόσον δεν διαθέτουν κατά την άφιξή τους έγγραφα που να πιστοποιούν την εμβολιαστική τους κάλυψη, με αποτέλεσμα την περαιτέρω δυσκολία στην ορθότερη προσέγγιση από τις υγειονομικές αρχές της χώρας υποδοχής.

Διαβάστε ακόμη:

Τι προβλέπει η εγκύκλιος του υπ. Υγείας για τον εμβολιασμό προσφύγων & υγειονομικών