ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ανενεργή η ογκολογική μονάδα «Νίκος Κούρκουλος» λόγω ελλείψεων

Δεκατέσσερις μήνες μετά τα εγκαίνιά του, το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», το πιο σύγχρονο κομμάτι του ογκολογικού νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», είναι κλειστό.

 

Ανενεργή η ογκολογική μονάδα «Νίκος Κούρκουλος» λόγω ελλείψεων

Πρόκειται για μια πληρέστατη και άκρως λειτουργική ογκολογική μονάδα, η οποία μπορεί να περιθάλψει ετησίως δεκάδες χιλιάδες καρκινοπαθών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Έθνους», με μόλις 45 νοσηλευτές, γιατρούς και λοιπό προσωπικό θα μπορούσε να λειτουργήσει σε ελάχιστες μέρες και να δώσει «ανάσα» σε ένα σύστημα που έχει ξεπεράσει τα όριά του προ πολλού.

Τα εξωτερικά του ιατρεία «βουλιάζουν» καθημερινά από καρκινοπαθείς. Τα χειρουργεία και οι παθολογικές κλινικές λειτουργούν στο μέγιστο, προκειμένου να δώσουν φροντίδα σε ανθρώπους που δίνουν τη μάχη με τη νόσο. Οι χρόνοι αναμονής για εξέταση μπορούν να ξεπεράσουν τους έξι ή τους οκτώ μήνες...

Ακριβώς αντίθετη είναι η εικόνα του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος». Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του νοσοκομείου, αν και απέχει ένα χιλιόμετρο από αυτό, στον χώρο που έως το 2012 λειτουργούσε το 6ο Ογκολογικό Θεραπευτήριο του ΙΚΑ. Πρόκειται για μία υποδειγματική μονάδα, η οποία όμως δεν μπορεί να καλύψει (τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο) τους ασθενείς. Οι χώροι, οι θάλαμοι και ο εξοπλισμός δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τα καλύτερα κέντρα του εξωτερικού. Το κτίριο ανακατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε με χρηματοδότηση της Μαριάννας Λάτση. Πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές, με γνώμονα τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Οι ελλείψεις κρατούν παροπλισμένη την πιο σύγχρονη ογκολογική μονάδα

Στην πρότυπη αυτή μονάδα οι ασθενείς θα υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή επεμβάσεις και θα παίρνουν εξιτήριο την ίδια ημέρα. Σε ετήσια βάση θα πραγματοποιούνται 30.000 εισαγωγές ασθενών και 3.800 χειρουργικές επεμβάσεις. Διαθέτει τρεις χειρουργικές αίθουσες, με δυναμικότητα 45 κλινών, από τις οποίες 26 κλίνες είναι προγραμματισμένες να εξυπηρετούν ογκολογικούς ασθενείς που χρειάζονται χημειοθεραπεία. «Το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας "Νίκος Κούρκουλος" είναι η πονεμένη ιστορία του "Αγίου Σάββα"», λέει στο «Έθνος της Κυριακής» ο Κώστας Καταραχιάς, ειδικευόμενος ακτινολόγος και πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων. «Στα εγκαίνια του κτιρίου» σημειώνει «οι εργαζόμενοι είχαμε πει πως είναι ανήθικο να γίνονται φιέστες για ένα νοσοκομείο που δεν θα λειτουργήσει: Τα μόνα τμήματα που λειτουργούν σήμερα είναι το ακτινολογικό και το ακτινοθεραπευτικό. Δεν λειτουργεί η χημειοθεραπεία και τα χειρουργεία ημερήσιας λειτουργίας, που είναι πάρα πολλά για τον καρκίνο του μαστού και κρίσιμα για τη διάγνωση και για τις βιοψίες».

Σύμφωνα με τον κ. Καταραχιά, οι ελλείψεις προσωπικού καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία του «Νίκος Κούρκουλος» και δύσκολη τη λειτουργία του «Αγίου Σάββα». «Το προσωπικό», τονίζει, «σηκώνει τεράστιο βάρος, καθώς μειώνεται σταθερά, ενώ η νοσηλευτική κίνηση έχει αυξηθεί κατά 30%: Οταν υπάρχει μία νοσηλεύτρια για 40 νοσηλευόμενους καρκινοπαθείς, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως, εκτός των άλλων, μειώνεται η ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας».Η Βασιλική Ακαρέπη, προϊσταμένη της νοσηλευτικής υπηρεσίας, διευκρινίζει: «Στο νοσοκομείο υπηρετούν σήμερα 404 νοσηλευτές από τις 600 οργανικές θέσεις. Από αυτούς, οι 90 είναι μακροχρόνια απόντες, κυρίως λόγω εγκυμοσύνης, και 45 αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Εάν μπορούσαμε να έχουμε αυτούς τους 135, θα μπορούσαμε να λειτουργούμε αξιοπρεπώς». Τι χρειάζεται για να λειτουργήσει το «Νίκος Κούρκουλος»; Η κ. Ακαρέπη σημειώνει πως απαιτούνται 31 νοσηλευτές και άλλα 15 άτομα, ιατρικό και λοιπό προσωπικό. Με ένα ετήσιο κόστος 750.000 ευρώ θα μπορούσαν να καλυφθούν χιλιάδες ασθενείς.

Το υπουργείο Υγείας, επισημαίνει, δέχτηκε να διαθέσει επικουρικό προσωπικό (σ.σ. με ετήσιες συμβάσεις), υπό τον όρο ότι θα καλυφθεί με πόρους του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας»: «Το νοσοκομείο συναίνεσε, βάζοντας τον δικό του όρο: η θητεία τους να είναι τριετής και όχι ετήσια. Αν μας πουν ότι μας φέρνουν το προσωπικό, μπορούμε να το λειτουργήσουμε σε έναν μήνα, το αργότερο. Είμαι αισιόδοξη ότι στις αρχές φθινοπώρου θα το ανοίξουμε».