ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Όλα όσα θα δει και θα συζητήσει ο Ανδρέας Ξανθός στην Ειδομένη και στα άλλα προσφυγικά σημεία

Μία γερή γεύση από το προσφυγικό ζήτημα, θα λάβει σήμερα ο υπουργός υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος επισκέπτεται το πρωί τον καταυλισμό της Ειδομένης καθώς και άλλα σημεία της Μακεδονίας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό κ. Τέρενς Κουίκ και τον διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας κ. Νίκο Παπαευσταθίου.

Όλα όσα θα δει και θα συζητήσει ο Ανδρέας Ξανθός στην Ειδομένη και στα άλλα προσφυγικά σημεία

Ο κ. Παπαευσταθίου μάλιστα. ως επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου τονίζει στο onMed ότι το ζήτημα της οργάνωσης είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και χρειάζεται προσοχή και συστηματική δουλειά.

Και είναι λογικό αυτό, καθώς δεν είναι μικρό πράγμα σε έναν πρόχειρο καταυλισμό, να έχουν συγκεντρωθεί 14.000 άνθρωποι και μάλιστα μερίδα αυτών, να φέρει λοιμώδη νοσήματα. Μάλιστα προχθεσινές πληροφορίες έκαναν λόγο για εκκένωση του καταυλισμού, ωστόσο αυτό δεν είναι εύκολο, αφού οι ίδιοι οι πρόσφυγες έχουν εκφράσει την επιθυμία να παραμείνουν και να μην μεταφερθούν σε άλλα hot spots, ή καταυλισμούς, προκειμένου να είναι κοντά στα σύνορα, ώστε όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, να μπορέσουν να φύγουν από την Ελλάδα.

Ο υπουργός Υγείας, θα επισκεφθεί τους χώρους προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων στο Χέρσο και στη Νέα Καβάλα, το Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου, τον άτυπο καταυλισμό στην Ειδομένη, το Νοσοκομείο Κιλκίς και το hot spot στα Διαβατά.

Στο πλαίσιο της περιοδείας θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις με τους εμπλεκόμενους φορείς για να υπάρξει ο αναγκαίος συντονισμός ενεργειών με στόχο την καλύτερη δυνατή υγειονομική φροντίδα των προσφύγων- μεταναστών που φιλοξενούνται στην περιοχή.

Αναλυτικά, το Πρόγραμμα περιοδείας του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης έχει ως εξής:

08.45- 09.30: Επίσκεψη στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα. Επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου.

09.45- 10.45 : Ειδομένη

11.00- 11.30: Επίσκεψη στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας στο Χέρσο.

11.45- 13.15: Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Κιλκίς και ευρεία σύσκεψη με τη διοίκηση, το σωματείο των εργαζόμενων, τον Δ/ντή του ΠΕΔΥ Κιλκίς, εκπροσώπους της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κιλκίς, τον δήμαρχο Παονίας, Χρήστο Γκουντενούδη, τον δήμαρχο Κιλκίς, Δημήτριο Σισμανίδη, τον αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς, Ανδρέα Βεργίδη, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, Βλαδίμηρο Παναγιωτίδη και τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Δημήτριο Αγαθόπουλο.

17.00: Επίσκεψη στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας στα Διαβατά.

18.00-20.00: Σύσκεψη στην 4η ΥΠΕ με την υφυπουργό Μακεδονίας- Θράκης, Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, τις διοικήσεις της 3ης και της 4ης ΥΠΕ καθώς και με εκπροσώπους του ΕΚΑΒ, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε ακόμη:

Επίσκεψη Ξανθού στην Ειδομένη: Θέματα οργάνωσης και δημόσιας υγείας με φόντο την αναβάθμιση Μουζάλα