ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Σύσκεψη στο ΥΥΚΑ για την ιατρική εκπαίδευση

Το θέμα της αναβάθμισης της ιατρικής εκπαίδευσης και της λειτουργίας των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και κατ΄επέκταση της εκπαίδευσης των ιατρών συζητήθηκε την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016, υπό την Προεδρεία του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού και τη παρουσία του Αναπληρωτή Υπ.Υγείας κ.Π.Πολάκη και της Υπουργού Παιδείας κας Σία Αναγνωστοπούλου.

Σύσκεψη στο ΥΥΚΑ για την ιατρική εκπαίδευση

Στη σύσκεψη συμμετείχαν το Προεδρείο των Πρυτάνεων, οι Πρόεδροι των Ιατρικών Σχολών, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ.Μιχάλης Βλασταράκος και ο Πρόεδρος και η Εκτελεστική Γραμματεία του ΚΕΣΥ.

Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. τόνισε στη παρέμβασή του, ότι για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο είναι κορυφαίο το ζήτημα της αναβάθμισης της ιατρικής εκπαίδευσης, καθώς αφορά την υγεία των πολιτών της χώρας.

Σημείωσε ωστόσο, ότι προϋπόθεση για την αναβάθμισή της αποτελεί η αναστήλωση των Νοσοκομείων της χώρας, τα οποία σήμερα βρίσκονται υπό κατάρρευση. Όπως είπε, για την επίτευξη αυτού του στόχου, πρέπει τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα να λειτουργούν άψογα, με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, χωρίς ελλείψεις ιατρών και λοιπού προσωπικού.

Επίσης, ανέφερε, ότι δεν υπάρχει ενιαίο εθνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για κάθε ειδικότητα και συνεργασία μεταξύ των κλινικών του ΕΣΥ και των αντίστοιχων πανεπιστημιακών.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ πρότεινε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα για την Ιατρική Εκπαίδευση, από τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας, στον οποίον θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των Ιατρικών Σχολών της χώρας, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και των Ιατρικών Εταιρειών.

Σε μία δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, ο πλούτος πρέπει να είναι η εκπαίδευση του ιατρικού δυναμικού σε όλα τα επίπεδα, προπτυχιακή, μεταπτυχιακή, δια βίου, ώστε να μην αποψιλώνονται οι δομές υγείας από το πλέον αξιόμαχο και ικανό επιστημονικό ιατρικό προσωπικό και κορυφώνεται η μετανάστευση στις χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο.

Στη κατεύθυνση αυτή, οι συγκρουσιακές λογικές που υπηρετούν συμφέροντα και σκοπιμότητες, θα πρέπει να εκλείψουν και μέσα από τη συνεργασία και το διάλογο, να οδηγηθούμε σε λύσεις, που πραγματικά θα οδεύουν στο στόχο της ουσιαστικής αναβάθμισης της ιατρικής εκπαίδευσης.