ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αν. Ξανθός: Χρονιά σταθεροποίησης και αναβάθμισης το 2016 για το ΕΣΥ

Το 2016 θα είναι χρονιά λειτουργικής σταθεροποίησης και αναβάθμισης του ΕΣΥ, τονίζει ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός σε ανακοίνωσή του, με αφορμή ρεπορτάζ Κυριακάτικου φύλλου, το οποίο δεν ... φιλοξένησε τις απόψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. 

Αν. Ξανθός: Χρονιά σταθεροποίησης και αναβάθμισης το 2016 για το ΕΣΥ

Με μία μάλλον χολωμένη δήλωση, ο υπουργός Υγείας τοποθετείται για όλα τα μείζονα και καυτά θέματα της υγείας, στην οποία προστέθηκε και το προσφυγικό. Είναι προφανές, τονίζεται στην ανακοίνωση, ότι το προηγούμενο πολιτικό σχέδιο της μεθοδικής κατεδάφισης του ΕΣΥ, της αδιαφανούς διαχείρισης των πόρων, της ευνοιοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων και της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών υγείας έχει τελειώσει.

Αναλυτικά, η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας έχει ως εξής:

«Τα συσσωρευμένα προβλήματα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας είναι γνωστά και αδιαμφισβήτητα. Η ανάδειξη τους από τα συνδικάτα , τους κοινωνικούς φορείς και τα ΜΜΕ και η απαίτηση για λύσεις είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Αυτό που ενοχλεί είναι η επιλεκτική μνήμη και ευαισθησία , οι απλουστευτικές γενικεύσεις για τις ευθύνες, η αποσιώπηση των έμπρακτων προσπαθειών για βελτίωση της κατάστασης, η απαξίωση του ΕΣΥ και της τεράστιας προσφοράς του στην παροχή αναντικατάστατων υπηρεσιών την ώρα της ανάγκης, η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στους πολίτες για την αξιοπιστία της δημόσιας περίθαλψης.

Όσοι λοιπόν θυμήθηκαν εσχάτως την «ντροπή» των ράντζων και το «αίσχος» των αναμονών στα Επείγοντα , προκαλούν τη νοημοσύνη των πολιτών. Οι εικόνες ταλαιπωρίας και αναξιοπρέπειας στην εφημερία των νοσοκομείων της Αθήνας μπορούν και πρέπει να εκλείψουν .

Αυτό απαιτεί πολιτικό σχέδιο στήριξης και αναβάθμισης της δημόσιας περίθαλψης, όπως αυτό που υλοποιείται σήμερα από το Υπουργείο Υγείας με αργά αλλά σταθερά βήματα : καθολική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων , δωρεάν πρόσβαση στα νοσοκομεία-ΚΥ , αυξημένη χρηματοδότηση για τις λειτουργικές δαπάνες του ΕΣΥ και για τις εφημερίες-υπερωρίες στον προϋπολογισμό του 2016, σταδιακή κάλυψη των τεράστιων κενών σε προσωπικό με 3500 μόνιμες προσλήψεις το 2016 μεταξύ των οποίων 690 γιατροί ΕΣΥ , στελέχωση ΜΕΘ με 500 γιατρούς-νοσηλευτές, αύξηση των επικουρικών γιατρών και 585 νέες θέσεις λοιπού επικουρικού προσωπικού, κίνητρα προσέλκυσης γιατρών στις άγονες και νησιωτικές περιοχές , αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και διοικητική μεταρρύθμιση στην Ψυχική Υγεία , έμφαση στην πρόληψη και τη Δημόσια Υγεία , αναμόρφωση όλου του θεσμικού πλαισίου για τις προμήθειες στο ΕΣΥ , διαφάνεια στις λίστες χειρουργείου , μέτωπο απέναντι στη σπατάλη, τη διαφθορά και το φακελάκι, έμφαση στα δικαιώματα των ασθενών, ανθρώπινη υγειονομική φροντίδα των προσφύγων – μεταναστών .

Με τις παρεμβάσεις αυτές η κατάρρευση της δημόσιας περίθαλψης έχει αποτραπεί και το 2016 θα είναι χρονιά λειτουργικής σταθεροποίησης και αναβάθμισης του ΕΣΥ. Υπάρχουν ακόμα ακάλυπτες ανάγκες αλλά, με το φιλότιμο των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων που συνεχίζουν να κρατούν όρθια τα νοσοκομεία και τη μέριμνα της Πολιτείας , μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά , διασφαλίζοντας το δικαίωμα κάθε πολίτη σε αξιόπιστη και αξιοπρεπή δημόσια περίθαλψη .

Είναι προφανές ότι το προηγούμενο πολιτικό σχέδιο της μεθοδικής κατεδάφισης του ΕΣΥ, της αδιαφανούς διαχείρισης των πόρων , της ευνοιοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων και της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών υγείας έχει τελειώσει. Αυτό ενοχλεί τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, τα οργανωμένα συμφέροντα στο χώρο και μερίδα των ΜΜΕ που επενδύουν στην καταστροφολογία και την «αριστερή παρένθεση». Είναι τόσο το αντικυβερνητικό μένος που δεν έχουν τη στοιχειώδη ευαισθησία να παρουσιάσουν σε ένα 6σελίδο ρεπορτάζ για την Υγεία σε κυριακάτικο φύλλο την άποψη του Υπουργείου Υγείας».

Διαβάστε ακόμη:

Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους στο ΕΣΥ, ακόμη και για τους εργολαβικούς εργαζόμενους

Δραματική η κατάσταση στο ΕΣΥ: Ερώτηση Νίκης Κεραμέως στους υπ. Υγείας και Εσωτερικών

ΙΣΑ: Επικίνδυνη άγνοια του υπ. Υγείας στις προσλήψεις των ακτινοθεραπευτών