ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Π. Πολάκης: Συνεργασία υπουργείου Υγείας με τις Περιφέρειες για το νέο ΕΣΠΑ

Την ανάγκη να υπάρξει συνεχής συνεργασία με τις Περιφέρειες σε θέματα ΕΣΠΑ και να δοθεί ένα άλλο δείγμα γραφής, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, μιλώντας στην ημερίδα που οργάνωσε την Τρίτη το υπουργείο Υγείας στην ΕΣΔΥ με θέμα «Η εθνική στρατηγική και οι επιχειρησιακές προτεραιότητες του τομέα Υγείας: Προτάσεις εξειδίκευσης της στρατηγικής στα επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020».

Π. Πολάκης: Συνεργασία υπουργείου Υγείας με τις Περιφέρειες για το νέο ΕΣΠΑ

Είναι κομβικής σημασίας η συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Περιφέρειες σημείωσε ο κ. Πολάκης, προσθέτοντας, ότι αυτή την στιγμή είναι δεσμευμένα 135 εκατ. ευρώ από ένα σύνολο 158,5 εκατ. ευρώ που αφορούν σε κτίρια και εξοπλισμό μέσω του προηγούμενου ΕΣΠΑ. Περισσεύουν 20 εκατ. ευρώ, σημείωσε τα οποία πρέπει να πιάσουν τόπο και πρέπει να αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ.

Πρέπει να ενισχύσουμε με εξοπλισμό τόσο τα μικρά όσο και τα μεγάλα νοσοκομεία, συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός, διότι ό,τι δεν θα καλύψει ο δημόσιος τομέας, θα το καλύψει ο ιδιωτικός τομέας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε επίσης στα τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σε θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης, τα οποία παραπέμπουν στην δεκαετία του '50.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο κ. Πολάκης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δούμε και το ζήτημα της ενεργειακής κατανάλωσης από το ΕΣΥ και τις μονάδες υγείας γενικότερα. Για παράδειγμα, οι ανάγκες για οξυγόνο ανέρχονται ετησίως σε 60 εκατ. ευρώ, ποσό εξαιρετικά υψηλό, Θα πρέπει επομένως να δημιουργήσουμε Μονάδες παραγωγής οξυγόνου όπως δημιούργησε ένα νοσοκομείο προκειμένου να μειωθούν σημαντικά τα κοστη.