ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πατούλης για πρόσφυγες: Ανάγκη για εθνικό σχεδιασμό, με οργανωμένο υγειονομικό δίκτυο

Στην επείγουσα ανάγκη για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης.

Πατούλης για πρόσφυγες: Ανάγκη για εθνικό σχεδιασμό, με οργανωμένο υγειονομικό δίκτυο

Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τη συγκρότηση ενός οργανωμένου υγειονομικού δικτύου, που θα διαθέτει τα κατάλληλα μέσα αλλά και το προσωπικό, για την κάλυψη των αναγκών περίθαλψης των μεταναστών και των προσφύγων και την προστασία της Δημόσιας υγείας, τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ στο ένθετο της εφημερίδας Real για την Υγεία, το οποίο επιμελήθηκε η δημοσιογράφος κυρία Αιμιλία Σταθάκου.

Και συνεχίζει ο κ. Πατούλης στο άρθρο του:

«Η Ελλάδα έχει ήδη δεχτεί τεράστια πίεση και έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος από τη διαχείριση των μεγάλων προσφυγικών ροών, ως χώρα πρώτης υποδοχής τους. Στην πρόκληση αυτή η Ελληνική Πολιτεία βρέθηκε απροετοίμαστη. Εξαιτίας της έλλειψης έγκαιρου και επαρκούς σχεδιασμού, δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα στους ανθρώπους αυτούς. Είναι για παράδειγμα εγκληματικό το ότι δεν υπήρξε επαρκής μέριμνα για τα εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά που έφτασαν στα Κέντρα Υποδοχής και μέχρι πρόσφατα δεν είχε γίνει καν η καταγραφή τους.

Παράλληλα έχουν δημιουργηθεί νέες μεγάλες ανάγκες στον υγειονομικό τομέα, που ήδη αδυνατούσε να καλύψει τις απαιτήσεις του τοπικού πληθυσμού, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας και των τεράστιων ελλείψεων του σε προσωπικό και μέσα.
Η κατάσταση αυτή επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο με την άφιξη των προσφύγων, ο αριθμός των οποίων σε κάποιους Δήμους είναι ως και δεκαπλάσιος, σε σχέση με τον τοπικό πληθυσμό.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα καθώς το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στις περιοχές που πλήττονται από το μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα. Οι εθελοντές γιατροί προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, υλοποιώντας σημαντικές δράσεις, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης . Ωστόσο θα πρέπει, έστω και τώρα, η Ελληνική Κυβέρνηση να επιδείξει την πρέπουσα σοβαρότητα .Ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δε μπορεί να αντιμετωπίζεται με αποσπασματικές πολιτικές που στηρίζονται κυρίως στον εθελοντισμό, παρά το γεγονός ότι απ' την πλευρά του γίνεται το καλύτερο δυνατό.

Η ανεύθυνη και πρόχειρη αντιμετώπιση του ζητήματος που βλέπουμε μέχρι τώρα να γίνεται, εκθέτει τη χώρα μας και απειλεί ν ανοίξει τους Ασκούς του Αιόλου .

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας, να κάνει ό,τι απαιτείται ώστε να συγκροτηθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο για την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων και των μεταναστών, στα πλαίσια μιας συγκροτημένης εθνικής πολιτικής.

Ειδικότερα ο σχεδιασμός για μια Εθνική Μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει μεταξύ άλλων να περιλαμβάνει:

- Την άμεση πρόσληψη του απαραίτητου υγειονομικού προσωπικού, για την οργανωμένη και σταθερή κάλυψη αυτών των αναγκών και την ενίσχυση των υγειονομικών δομών, στις περιοχές που δέχονται το προσφυγικό ρεύμα
- Τη συνεχή καταγραφή των πληθυσμιακών δεδομένων των προσφύγων και των μεταναστών, ώστε να διαθέτει σε σταθερή βάση ακριβή στοιχεία.
- Την οργάνωση των καταυλισμών των προσφύγων με πρόσληψη διοικητικού προσωπικού και ιατρών νοσηλευτών με άμεσες διαδικασίες και αξιοποίηση της εντοπιότητας
- Την ανάπτυξη δραστηριοτήτων για την απασχόληση των προσφύγων ανδρών, γυναικών και παιδιών
- Τη δημιουργία ιατρείων όλων των επιπέδων εντός των Καταυλισμών
- Την αξιοποίηση των κατασκηνώσεων των δήμων και κοινοτήτων με επινοικίαση
- Την εκτύπωση φυλλαδίων στην γλώσσα των μεταναστών με θεματολογία ενημέρωση, πρώτες βοήθειες κλπ
- Την καταγραφή των συγγενών των προσφύγων και εντοπισμό σε ποια χώρα βρίσκονται ,με σκοπό την ανεύρεση του πιθανού προορισμού (σχεδιασμός ροών κατευθύνσεων προς το εξωτερικό)».

Διαβάστε ακόμη:

Αυτοψία και πάλι στους προσφυγικούς καταυλισμούς από το ΕΚΕΠΥ & επιδημιολογική επιτήρηση από το ΚΕΕΛΠΝΟ