ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΝΕ: Επίσκεψη στο κέντρο προσφύγων στη Μόρια Μυτιλήνης

Την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016, κλιμάκιο εκπροσώπων του Διοικητικού Συμβουλίου του 1ου Περιφερειακού Τμήματος Αττικής & Νήσων Αιγαίου της ΕΝΕ και εκπροσώπου του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Διοίκησης, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Γ.Ν. Μυτιλήνης «ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ», στη Μονάδα Υγείας(Μ.Υ) ΠΕΔΥ και στο Κέντρο Κράτησης Προσφύγων στη Μόρια.

ΕΝΕ: Επίσκεψη στο κέντρο προσφύγων στη Μόρια Μυτιλήνης

Στόχος ήταν η ενημέρωση και την καταγραφή των υγειονομικών αναγκών, έτσι όπως διαμορφώνονται από την επίδραση του προσφυγικού προβλήματος καθώς και την διερεύνηση τρόπων βοήθειας.

Στο Γ.Ν. Μυτιλήνης «ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ», το κλιμάκιο των εκπροσώπων συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Διοικητή, την Διευθύντρια και τις Προϊστάμενες Νοσηλευτικών Τομέων, τον Πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου και ενημερώθηκε αναλυτικά για τα προβλήματα και τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν από τον Μάιο του 2015 έως σήμερα, όπως, επιπλέον φόρτο εργασίας από την αυξανόμενη ροή προσφύγων, έλλειψη προσωπικού, δυσκολία επικοινωνίας, έλλειψη μεταφραστών, διαφορετική κουλτούρα κλπ. καθώς και αυξημένες υγειονομικές ανάγκες.

Στη Μ.Υ του ΠΕΔΥ, το κλιμάκιο συναντήθηκε με τον Διευθυντή Ιατρό, την Προϊσταμένη και τις Νοσηλεύτριες της M.Y και ενημερώθηκε τόσο για τα λειτουργικά προβλήματα της Μ.Υ., όπως έλλειψη μαστογράφου όσο και για το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τις ελλείψεις σε προσωπικό που εμποδίζει την ανάπτυξη αναγκαίων υπηρεσιών, όπως είναι η Κατ’ οίκον Νοσηλεία καθώς και τη μη καταβολή δεδουλευμένων υπερωριών των νοσηλευτών από το Σεπτέμβριο του 2015.

Στο Κέντρο Κράτησης Προσφύγων στη Μόρια, με τη βοήθεια και τη συνοδεία των Γιατρών του Κόσμου, το κλιμάκιο επισκέφθηκε όλους τους χώρους περίθαλψης των προσφύγων και ενημερώθηκε για τις υγειονομικές ανάγκες (πχ. απουσία εμβολιασμών) και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Βρέφη, ασυνόδευτα παιδιά και ενήλικες, εγκλωβισμένοι σε ένα χώρο, χωρίς προοπτική και ελπίδα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το αβέβαιο μέλλον, με τη μοναδική στήριξη από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, που προσπαθεί να ανταποκριθεί με ψυχραιμία και επαγγελματισμό στη διασφάλιση αυτών των αναγκών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του 1ου ΠΤ της ΕΝΕ, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του νησιού, που καθημερινά δίνει το δικό του αγώνα, για να ανταποκριθεί στις πρωτόγνωρες καταστάσεις του προσφυγικού προβλήματος, όπου μέσα στο απαράδεκτο καθεστώς του εγκλεισμού των προσφύγων, τα προβλήματα αναπόφευκτα διογκώνονται και καλεί την Πολιτεία να συμβάλλει άμεσα και αποτελεσματικά στην επίλυση των υγειονομικών αναγκών που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες δομές υγείας Μυτιλήνης, ώστε να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία όλου του πληθυσμού.