ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός & Μπασκόζος: Το προσφυγικό να μην μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα - Καραδοκούν όμως λοιμώδη νοσήματα

Την ανάγκη το προσφυγικό να μην μετατραπεί σε πρόβλημα δημόσιας υγείας, επανέλαβε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός την Δευτέρα σε συνέντευξη τύπου, προσθέτοντας ότι ακριβώς για τον λόγο αυτόν, υπάρχει διαρκής επιδημιολογική επιτήρηση και συνεργασία με όλους τους φορείς, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΚΕΠΥ, ΕΚΑΒ εθελοντές γιατροί αλλά και το ECDC (το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων).

Ξανθός & Μπασκόζος: Το προσφυγικό να μην μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα - Καραδοκούν όμως λοιμώδη νοσήματα

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Το βέβαιον είναι ότι δεν έχουμε επιδημία, επεσήμανε ο υπουργός, αλλά πολλοί πρόσφυγες, έχουν λοιμώξεις του αναπνευστικού, δερματικές (οι μικρότερες ηλικίες) ενώ οι μεγαλύτερες, εμφανίζουν κάποιες κακώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η υγεία τους είναι σε διαχειρίσιμο επίπεδο, είπε ο υπουργός, ωστόσο όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος, το βασικό πρόβλημα που θα ενσκήψει σύντομα στους προσφυγικούς καταυλισμούς, θα είναι τα μεταδιδόμενα από έντομα -όπως τα κουνούπια- λοιμώδη νοσήματα. Ο κ. Μπασκόζος τόνισε ακόμη, ότι έχει ξεκινήσει ο συντονισμός και έχει διανεμηθεί το σχετικό έντυπο, ενώ επανέλαβε πως θα πρέπει να δούμε την κατάσταση αυτή, ως ευκαιρία και θετική πρόκληση προκειμένου να βελτιωθούν οι δομές υγείας της χώρας. Εκτιμούμε τις εθελοντικές δράσεις, αλλά χρειάζεται επιδημιολογική καταγραφή από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, σημείωσε.

Σήμερα οι εγκατεστημένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα σε 25 καταυλισμούς, είναι γύρω στους 53.000, τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν το λιμάνι του Πειραιά και η Ειδομένη. Παρακολουθούμε το θέμα εκ βαθέων και συστηματικά, ενώ πριν λίγες ημέρες, επισκέφθηκε την Ελλάδα και όλες τις δομές των καταυλισμών το νούμερο 2 του ECDC ένας Γάλλος επιδημιολόγος, ο οποίος θα δώσει αναλυτικά report. Παράλληλα με την αναφορά του ECDC, θα ολοκληρωθεί και το σχέδιο δράσης του υπουργείου Υγείας, υπογράμμισε ο κ. Ξανθός, σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει τον καθολικό εμβολιασμό των προσφυγόπουλων – 20.000 περίπου- ο οποίος αφορά σε εμβόλια διφθερίτιδας, τετάνου, πολυεμμυελίτιδας και κοκκύτη. Όσον αφορά τα εμβόλια, ο κ. Ξανθός, επεσήμανε ότι γενικότερα ψάχνουμε για εμβόλια από την ΕΕ, ενώ οι Γιατροί χωρίς Σύνορα έχουν έτοιμο στοκ εμβολίων προς διάθεση. Υπάρχουν επίσης διαγνωστικά τεστ για τον εντοπισμό λοιμωδών νοσημάτων τα οποία θα διατεθούν.

Οι άνθρωποι αυτοί, δεν έχουν προβλήματα υγείας, συνέχισε ο υπουργός, προσθέτοντας όμως, ότι μπορεί να προκύψουν κάποια προβλήματα από τις δύσκολες συνθήκες υγιεινής και τον συγχρωτισμό.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη, τον ερχομό τριών επιδημιολόγων από το ECDC οι οποίοι θα συνεργαστούν με το υπουργείο Υγείας, ενώ όπως είπε, προσβλέπει σε μία οικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο.

Ο κ. Ξανθός επανέλαβε ότι το προσφυγικό, είναι η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η κατάσταση δεν είναι επιθυμητή, αλλά το πρόβλημα ξεκίνησε, από τότε που έκλεισαν τα σύνορα. Επιπλέον, οι πρόσφυγες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι στην νέα φάση, θα πρέπει να ενταχθούν σε οργανωμένες δομές για περισσότερο χρόνο. Για τον λόγο αυτόν, δημιουργούνται βίαιες συμπεριφορές, συνέχισε ο υπουργός, σημειώνοντας ωστόσο, ότι δεν πρέπει να πυροδοτήσουμε ξενοφοβικά αισθήματα.
Σύστησε να διατηρηθεί το αίσθημα αλληλεγγύης και εξήρε τον ρόλο του ΕΚΕΠΥ για τον σημαντικό ρόλο που έχει διαδραματίσει.

Ανέφερε ακόμη, ότι το υπουργείο Υγείας, έχει εισπράξει από Ευρωπαϊκά κονδύλια για το προσφυγικό, 3,3 εκατ. ευρώ από τα οποία προχώρησαν οι προσλήψεις 141 γιατρών και νοσηλευτών στα νησιά, με 8μηνες συμβάσεις. Οργανώνονται όλα σιγά σιγά, αλλά στόχος μας είναι να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Συνάντηση ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΣΔΥ & ΕΚΕΠΥ με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων