ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τι διεκδικεί το υπ. Υγείας από το νέο ΕΣΠΑ - Όραμα, στρατηγική και άλλη λογική στην διαπραγμάτευση

Την ανάγκη η ελληνική πλευρά να επαναδιαπραγματευτεί το ΕΣΠΑ μετά το 2017 με νέους όρους και άλλη λογική, επανέλαβε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας την Δευτέρα, στα πλαίσια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μετά από καιρό.

Τι διεκδικεί το υπ. Υγείας από το νέο ΕΣΠΑ - Όραμα, στρατηγική και άλλη λογική στην διαπραγμάτευση

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Την ίδια φράση, είχε τονίσει ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός και πριν από μία εβδομάδα, σε ημερίδα που οργάνωσε το υπουργείο στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Και την Δευτέρα, ο υπουργός, επανέλαβε πως γίνεται μία προσπάθεια σύγκλισης με τις χώρες της ΕΕ με όρους κοινωνικού κράτους η οποία προυποθέτει άλλους δημοσιονομικούς όρους και άρα να αξιοποιηθούν διαθέσιμοι πόροι.
Τα έργα της προηγούμενης περιόδου από το ΕΣΠΑ, συνέχισε ο κ. Ξανθός, δεν εξυπηρέτησαν, ήταν σε μεγάλο βαθμό ατάκτως ερριμμένα και για αυτό δεν μπόρεσαν να ολοκληρωθούν. Από τα 155 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου- σύμφωνα με τον υπουργό τα 120 εκατ. ευρώ είναι συνεχιζόμενα έργα, πρόκειται συγκεκριμένα για χρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ.

Ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε επίσης στο Σχέδιο των 100 δράσεων για το ΕΣΠΑ, τα έργα του οποίου, κινούνται σε 3 άξονες:

- Στην πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας
- Στην διαφανή και αποδοτική παρέμβαση του συστήματος (ηθικοποίηση) και βελτίωση του επιπέδου διοίκησής του. Ο υπουργός τόνισε ότι η χώρα διαθέτει διοικητική ανεπάρκεια και τρίτον,
- στην βιώσιμη χρηματοδότηση του συστήματος που ουσιαστικά πρόκειται για έναν συνδιασμό χρηματοδοτικών εργαλείων και Ευρωπαικών πόρων.
Το υπουργείο Υγείας, επανέλαβε τέλος ο υπουργός, δηλώνει παρών για το νέο ΕΣΠΑ με όραμα και στρατηγική.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Πέτρος Γιαννουλάτος, επεσήμανε ότι οι διαδικασίες για την ψυχική υγεία, την δημόσια υγεία και τις τοξικοεξαρτήσεις είναι εμπροσθοβαρείς. Λέγοντας εμπροσθοβαρείς, συνέχισε ο ΓΓ, εννοούμε, ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε ενέργειες να γίνονται δαπάνες έτσι ώστε να μπορούν οι Περιφέρειες να αξιοποιήσουν την προκαταβολή για να πάρουν και άλλα χρήματα στη συνέχεια. Άρα είναι μία διαδικασία διαπραγμάτευσης που είναι αμοιβαίου οφέλους και αμοιβαίας εξυπηρέτησης.

Ψστόσο είναι δύσκολο το κομμάτι εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού, επεσήμανε, προσθέτοντας, ότι εμείς έχουμε δηλώσει ότι μπορούμε να εκπαιδεύσουμε 40.000 ανθρώπους σε 1.750 επιστημονικά αντικείμενα. Οι Περιφέρειες όμως δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι θέλουν να κάνουν, τόνισε.

Αναλυτικά, όπως τόνισε ο κ. Γιαννουλάτος, τα χρήματα που διεκδικεί η Ελλάδα από το νέο ΕΣΠΑ, ανέρχονται σε 480 εκατ. ευρώ.

'Εχουμε 200 εκατ. στις περιφέρειες για το ΕΚΤ αν τα δώσουν, που σημαίνει διαπραγμάτευση. Υπάρχουν 180 εκατ. στις περιφέρειες για τα κτίρια αν τα δώσουν. Βέβαια τα περισσότερα τα 155 εκατ. είναι του παρελθόντος. Αλλά θα μείνουν για τα επόμενα 6 χρόνια στη χώρα 13 εκατ. ευρώ σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννουλάτος.

Διαβάστε ακόμη:

Περιορισμένοι οι πόροι του ΕΣΠΑ για την Υγεία - Με αργά βήματα το σχέδιο «100 σημείων»

Αν. Ξανθός: Το τέλος των ανισοτήτων, η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα & το όραμα για το νέο ΕΣΠΑ

Π. Πολάκης: Συνεργασία υπουργείου Υγείας με τις Περιφέρειες για το νέο ΕΣΠΑ