ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Σαρωτική αναδιοργάνωση των ΠΕΔΥ - Μόνο ένα 10% των ασφαλισμένων επισκέπτονται τις Μονάδες

Στην συνολική αναδιοργάνωση του ΠΕΔΥ μέσα από την γενικότερη αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στοχεύει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου οι πολίτες να εμπιστεύονται και να επισκέπτονται τις μονάδες της ΠΦΥ.

Σαρωτική αναδιοργάνωση των ΠΕΔΥ - Μόνο ένα 10% των ασφαλισμένων επισκέπτονται τις Μονάδες

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Με αυτόν τον τρόπο, και το ΕΣΥ θα μπορέσει να αποσυμφορηθεί – καθώς βρίσκεται στα όριά του, το ίδιο και οι εργαζόμενοι φυσικά- αλλά και θα περπατήσει η ΠΦΥ η οποία καθυστερεί εδώ και χρόνια να πάρει μπροστά.

Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός την περασμένη Δευτέρα στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με αφορμή το προσφυγικό και τα προγράμματα ΕΣΠΑ, ανέφερε με έμφαση, ότι μόνο ένα 10% των ασφαλισμένων εξυπηρετείται πλέον από τις μονάδες ΠΕΔΥ. Αυτό θα αλλάξει γιατί στόχος μας είναι να αναδιοργανωθεί πλήρως το σύστημα, υπογράμμισε ο κ. Ξανθός, προσθέτοντας ότι στόχος της ηγεσίας είναι να ενισχύσει σημαντικά και τα διαγνωστικά εργαστήρια των μονάδων του ΠΕΔΥ, στα πλαίσια της συνολικής αναδιοργάνωσης και του γενικότερου σχεδιασμού για την ΠΦΥ.

Με μία αλλαγή εκ βάθρων των μονάδων ΠΕΔΥ (οι οποίες σήμερα είναι σχεδόν ακάλυπτες από βασικές ιατρικές ειδικότητες και πολλές μονάδες σχεδόν ρημαγμένες), θα μπορούν να εξυπηρετούνται και οι ανασφάλιστοι, ώστε να έχουν στην διάθεσή τους ακόμη μεγαλύτερο εύρος υπηρεσιών υγείας, καθώς οι πληθυσμιακές αυτές ομάδες, έχουν πρόσβαση μόνο στο δημόσιο σύστημα και όχι στον ιδιωτικό τομέα.

Η πολιτική ηγεασία του υπουργείου Υγείας, έχει ήδη ανακοινώσει ότι το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο και ο βασικός του άξονας θα είναι τα Ιατρεία Γειτονιάς, τα οποία θα είναι διάσπαρτα σε όλες σχεδόν τις πόλεις της επικράτειας. Η αρχή θα γίνει από τέσσερις μεγάλες αστικές περιοχές.

Η θέση της Ν.Δ. για την Πρωτοβάθμια

Εν τω μεταξύ, ο Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Λαρίσης, κ. Χρήστος Κέλλας, με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού στη Θεσσαλονίκη (την περασμένη εβδομάδα) σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Την ώρα που η Κυβέρνηση δεν προχωρά σε νέες προσλήψεις γενικών ιατρών, παθολόγων, παιδιάτρων και νοσηλευτικού προσωπικού για τη στελέχωση των Μονάδων Οικογενειακής Ιατρικής.

Την ώρα που υποχρεώνει τους γενικούς ιατρούς να εφημερεύουν στα Νοσοκομεία, αποδυναμώνοντας τα Κέντρα Υγείας της χώρας, δηλαδή την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Την ώρα που δεν έχει ξεκαθαρίσει τις σχέσεις των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και το νέο σύστημα.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός ανακοινώνει την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε τέσσερις μεγάλες αστικές περιοχές από το ερχόμενο φθινόπωρο, αρνούμενος να εφαρμόσει και να ολοκληρώσει το σύστημα που ψήφισε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Οι ιδεοληψίες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βλάπτουν και την υγεία».

Διαβάστε ακόμη:

ΠΦΥ: Το άδειο πουκάμισο στον δρόμο για να βρει το σώμα του...