ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Υπόμνημα ΠαΣΟΝοΠ στον Υπουργό Υγείας

Υπόμνημα κατέθεσε η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, μία ημέρα μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι νοσηλευτές έξω από το υπουργείο.

Υπόμνημα ΠαΣΟΝοΠ στον Υπουργό Υγείας

Το πλήρες υπόμνημα έχει ως εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠαΣΟΝοΠ), από συστάσεώς της εν έτει 2002, αποτελεί το αντιπροσωπευτικότερο Δευτεροβάθμιο, Κλαδικό Συνδικαλιστικό όργανο του Νοσηλευτικού προσωπικού που υπηρετεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η Ομοσπονδία μας ήταν και παραμένει πάντοτε προσηλωμένη στη συνδικαλιστική εκπροσώπηση της μεγαλύτερης εργασιακής ομάδας στο ΕΣΥ που δεν είναι άλλη από το Νοσηλευτικό προσωπικό στο σύνολό του (Νοσηλευτές ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, Μαίες, Επισκέπτες/τριες Υγείας), την ανάδειξη δυσχερειών και την υποβολή προτάσεων στην κατεύθυνση βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας προς τους πολίτες που δοκιμάζονται, χωρίς ίχνος μικροπολιτικής σκοπιμότητας ή αντιπολιτευτικής διάθεσης.

Με δεδομένη την κρισιμότητα των στιγμών αναγνωρίζουμε τις προθέσεις και τις προσπάθειες που καταβάλλετε για την ανάταξη του ΕΣΥ.

Ωστόσο, οι όποιες ενέργειές σας εξαντλούνται εκ των πραγμάτων στο επίπεδο των προθέσεων, καθώς αφενός ο αριθμός των προσλήψεων σε σχέση με τα πραγματικά κενά είναι πάρα πολύ μικρός, αφετέρου 7 στις 10 αφορούν επαναπρόσληψη ήδη υπηρετούντος προσωπικού, όπως δημόσια παραδέχεται και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας.

Ταυτόχρονα, στα γραφεία προσωπικού των νοσοκομείων σωρεύονται αιτήματα υπηρεσιακών μεταβολών συναδέλφων μας, οι οποίοι αισθάνονται εγκλωβισμένοι από την απουσία Διοικητών ή από την άρνηση των Διοικήσεων όπου αυτές υπάρχουν, να ικανοποιήσουν τα αιτήματα με τη δικαιολογία της υποστελέχωσης, παρατείνοντας την απόγνωση των συναδέλφων μας και επιτείνοντας προσωπικά και οικογενειακά δράματα.

Την ίδια στιγμή, τόσο λόγω της υποστελέχωσης, όσο κυρίως λόγω της καταφανώς άδικης μισθολογικής αντιμετώπισης της Πολιτείας, σε ένα μεγάλο κομμάτι του Νοσηλευτικού προσωπικού ΔΕ συναδέλφων μας –που αγγίζει το 50%– και που ξεκίνησε το 2012 αλλά συνεχίστηκε επί των ημερών σας με την ψήφιση του ν. 4354/2015, έχουν κάνει την εμφάνισή τους φαινόμενα εντάσεων και διαμάχης μεταξύ του προσωπικού που απειλούν ευθέως την εργασιακή ειρήνη, αλλά και φαινόμενα εκμετάλλευσης από επιτηδείους που υπόσχονται με το αζημίωτο, δήθεν εργασιακή –και κατά συνέπεια μισθολογική– αναβάθμιση μέσα από αμφίβολες δικαστικές διεκδικήσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα πρόχειρης και αποσπασματικής αντιμετώπισης των μισθολογικών ζητημάτων του Νοσηλευτικού προσωπικού από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αποτελεί το γεγονός ότι παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και μήνες το ζήτημα της καταβολής του ανθυγιεινού επιδόματος σε μια σειρά θεσμοθετημένων αδειών, με τα μεν γραφεία προσωπικού να βρίσκονται σε σύγχυση για το τι πρέπει να πράξουν ύστερα από την παρέμβασή σας προκειμένου να ανασταλεί η εφαρμογή του νόμου, και τους συναδέλφους μας να αγωνιούν για την αναδρομική παρακράτηση που πιθανά θα υπερβεί σε ύψος τον ένα μισθό, στην περίπτωση που τελικά ισχύσει ο νόμος ως έχει.

Πεδίο δόξης λαμπρό για δικαστικές διεκδικήσεις δημιουργήθηκε για άλλη μια φορά ύστερα από την ανεξήγητη και προδήλως αντισυνταγματική πρόβλεψη της Κυβέρνησής σας να ορίσει το επίδομα θέσης ευθύνης για τους Προϊστάμενους Νοσηλευτικών Υπηρεσιών στα 250 ευρώ, τη στιγμή που για τους ισότιμους Προϊστάμενους άλλων Υπηρεσιών ορίστηκε στα 290!

Η επί μακρόν απουσία Διοικητών από τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ έχει οδηγήσει σε φαινόμενα ασυδοσίας, καθώς καταστρατηγούνται τα Οργανογράμματα από τους Διευθυντές Ιατρικών Υπηρεσιών, αναπτύσσονται ή συρρικνώνονται Τμήματα κατά το δοκούν και αναλόγως της ισχύος ή της επιρροής ορισμένων εξ αυτών, έξω και πέρα από κάθε κεντρικό σχεδιασμό και προγραμματισμό, με απώτερο σκοπό να φέρουν τις νέες Διοικήσεις –όταν αυτές αναλάβουν καθήκοντα– προ τετελεσμένων, ενώ ούτε λόγος για συνένωση ομοειδών Τμημάτων και επίτευξη οικονομίας κλίμακας σε υλικούς, οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους. Την ίδια στιγμή, οι έχοντες την ευθύνη της Διοίκησης Υπηρεσιακοί παράγοντες, αποφεύγουν συστηματικά και επιμελώς την ανάμειξή τους σε σοβαρά ζητήματα όπως οι προμήθειες, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται συχνά ελλείψεις ακόμα και στα στοιχειώδη αναλώσιμα.

Εν μέσω όλων αυτών, η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παλινωδεί. Οι Υγειονομικές Περιφέρειες με τους μειωμένους προϋπολογισμούς που διαθέτουν, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στη Διοικητική υποστήριξη των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων, με αποτέλεσμα τεράστια λειτουργικά προβλήματα, ελλείψεις φαρμάκων και αναλώσιμων, σύγχυση σχετικά με τις αρμοδιότητες.

Η Ομοσπονδία μας, και μαζί της το σύνολο του Νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας, παρακολουθεί όλο αυτό το διάστημα σιωπηρά και στηρίζει τις προσπάθειές σας για την ανάταση του ΕΣΥ. Απόδειξη τα χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό και υπόλοιπα αδειών παρελθόντων ετών. Ωστόσο, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι οι καλές προθέσεις δεν επαρκούν προκειμένου να αντιστραφεί η φθίνουσα πορεία.

Σε αυτή την κατεύθυνση, σας υποβάλλουμε σειρά προτάσεων που αντανακλούν τόσο τις Κλαδικές μας διεκδικήσεις, όσο και την κοινωνική απαίτηση για ένα σύγχρονο, ασφαλές, ποιοτικό και αποδοτικό Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σας καλούμε να αντισταθμίσετε το τεράστιο αριθμητικό έλλειμμα σε Νοσηλευτικό προσωπικό που κατατάσσει τη χώρα μας στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, με την ποιοτική αναβάθμιση του ήδη υπηρετούντος προσωπικού και κυρίως των ΔΕ συναδέλφων μας μέσω της ενιαίας Πανεπιστημιακού επιπέδου Νοσηλευτικής Εκπαίδευσης, όχι απλά με δικαίωμα πρόσβασης των χαμηλότερων βαθμίδων, αλλά με την παροχή κινήτρων ώστε να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι στα αντίστοιχα προγράμματα ισοτίμησης των σπουδών τους, στα επιτυχημένα πρότυπα αντίστοιχων προγραμμάτων που υλοποίησαν χώρες όπως η Κύπρος.

Σας καλούμε να υιοθετήσετε την πρόταση για θεσμοθέτηση της Νοσηλευτικής ειδικότητας διάρκειας ενός έτους, αμέσως μετά τη λήψη του βασικού τίτλου σπουδών, και να χρησιμοποιήσετε Ευρωπαϊκούς πόρους προκειμένου να ενισχυθούν άμεσα τα Νοσηλευτικά τμήματα με Ειδικευόμενους Νοσηλευτές που σήμερα είναι άνεργοι. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζετε στοιχειωδώς τις αυξημένες ανάγκες σε επίπεδο στελέχωσης, μειώνετε τα ποσοστά ανεργίας και ενισχύετε τον Κρατικό προϋπολογισμό και τα Ασφαλιστικά Ταμεία μέσω των εισφορών και της ρευστότητας που θα επέλθει στην πραγματική οικονομία. Κυρίως, όμως, συμβάλλετε στην αποτροπή του φαινομένου μαζικής μετανάστευσης νέων επιστημόνων, στους οποίους έχει επενδύσει η πατρίδα μας.

Σας καλούμε να αναθεωρήσετε το ΠΔ 87/86 αναφορικά με τον τρόπο στελέχωσης των Νοσοκομείων και να θεσμοθετήσετε σύγχρονες αναλογίες Νοσηλευτών/ασθενών προκειμένου να αποτυπωθούν οι πραγματικές ανάγκες του ΕΣΥ και να υλοποιηθεί ο κατάλληλος προγραμματισμός προσλήψεων μεσομακροπρόθεσμα.

Σας καλούμε να προβείτε στη σύσταση Ειδικού Επαγγελματικού Κλάδου Νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ, που δε θα αντιμετωπίζει το Νοσηλευτικό προσωπικό με όρους Δημόσιας Διοίκησης ως τυπικούς Δημοσίους Υπαλλήλους, αλλά θα αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα του ρόλου και του έργου τους στο Σύστημα Υγείας με ειδικό τρόπο πρόσληψης, αξιολόγησης, εξέλιξης, με Ειδικό μισθολογικό και ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς, που θα ενσωματώνει το ποσό του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (το οποίο ως γνωστόν βαίνει προς κατάργηση έως το τέλος του επόμενου έτους), αλλά και θα προβλέπει την κατά μια 5ετία νωρίτερα από το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότηση του Νοσηλευτικού προσωπικού, που με δεδομένο ότι απαρτίζεται κατά 90% από γυναίκες, δεν αντέχει να εργάζεται στις δύσκολες σημερινές συνθήκες μέχρι τα 67!

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σε εσάς και στην Κυβέρνησή σας επεφύλασσε η μοίρα να αναλάβετε τις τύχες της χώρας στην πιο κρίσιμη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της. Καλείστε να αποδείξετε πως το αριστερό σας πρόσημο δεν αποτελεί ευφυολόγημα, λόγια του αέρα, αλλά ριζοσπαστικά σας διαφοροποιεί απ’ όλους τους προκατόχους σας, στην πράξη. Γιατί από τις πράξεις θα κριθείτε, στο τέλος της ημέρας. Και οι πράξεις αυτές θα πρέπει να απέχουν από τη λογική της συντήρησης παρωχημένων αντιλήψεων που κληροδότησαν στο ΕΣΥ τις παθογένειες του παρελθόντος.

Σε μια περίοδο ιστορικών γεωπολιτικών ανακατατάξεων, εν μέσω οικονομικής κρίσης σε μια Ευρώπη που έχει χάσει τον προσανατολισμό και τις θεμελιώδεις αξίες της, καλείστε να πραγματοποιήσετε σε πραγματικό, και όχι σε πολιτικό χρόνο, άλματα πιο γρήγορα από τη φθορά.

Τολμήστε!»

Διαβάστε επίσης:

Έξω από το υπουργείο οι νοσηλευτές - Ζητούν συνάντηση με Ξανθό